"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 15:42

Navíc jsem nedávno jinde četla, že hodně mladých vnímá absenci přiděleného pracovního prostoru jako problém. Často bydlí ve sdíleném nájmu, na coworkingové centrum nemají, z kavárny člověka leckdy po pár hodinách vyženou... může to být prekérní situace. Možnost "pracovat odkudkoli" není zase tak jednoznačný benefit.

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 16:01

Jitka77 hot desk vnímám jako problém i já. Je to takové místo nemisto. Firma chce, abych tam byla, ale ne zas tak moc. 

Chápu, že je to úspora nákladů, ale hodně to ten kolektiv ovlivní a to hybridní týmy rikdim už dost let. My se už vůbec nesejdeme všichni v odboru, můj tým ani nevi jak vypadá půlka kolegů. Není to moc dobře a pro ty nově nastupující a juniornejsi už vůbec ne.

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 16:24

continuity Mně připadá, že spousta reforem a inovací těží z toho, co nakumuloval předešlý styl vedení. Mívá to odvrácenou stranu, kterou není dobré dlouhodobě ignorovat.

Když jsem učila na základce, největší blaho bylo převzít třídu po nějaké "staré struktuře". Děcka vděčné za lidský přístup, jakoukoli aktivitu... Mohli jsme si krásně rozvíjet tvořivost a komunikaci, protože měli nadrilovanou mluvnici a vlastně i zažité slušné způsoby. O tomhle jsou všechny ty filmy, jak do zkostnatělé školy přijde nadšený kantor. 

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 16:33

Jitka77 A jak to zvládáš takhle doma na HO? Já jsem tak na 95procentnim HO a přijde mi, že ještě rok a pak zahucim šťastná někam do budovy. Ale možná je to tím životním období, že třeba kdyby byly děti větší, tak třeba by mi to vyhovovalo víc, nevím no. Pořád to nějak neumím posoudit:D

Offline tzaziki
1156 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 16:40

Zdravím, prosím nemáte tip na kvalitní stránku, publikaci, brožuru apod. zaměřené na komunikaci s pozůstalým, po náhlém, nečekaném úmrtí. Jsem teď úplně vygumovaná a mám pocit, že se chovám jako neempatický slon v porcelánu. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 16:59

continuity taky si myslím, že ho by měla být možnost, ne povinnost. U muže mají obecně, dva dny doma, tři v práci, ale většina lidí tam chodí téměř denně. Plně na ho už moc přijímat nechtějí, ale dá se to dohodnout.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:02

Karja no ja te obdivuji. Kdyz si predstavim, ze bych po rodicaku na navazala praci porad na HO, tak uz mi asi svihne. 

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:08

tzaziki podivej se na cestadomu, maji tam nekolik publikaci

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:12

monis to má asi každý jinak. Já se teď po osmi letech chystám na jeden den do práce, pokud to vyjde. Zatím jsem pracoval, když jsem dětná pracovala, pouze z domu. A mám pocit, že na víc než dva dny v práci bych se ani dostávat nepotřebovala Je fakt, že být dlouhodobě pouze doma bych taky nechtěla, ale ono záleží na povaze práce. Jestli sice pracuješ z domu, ale chodí k tobě nějací klienti nebo občas k někomu jezdíš...

Offline Pinot Noir
29956 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:24

monis já jsem za možnost navázat na rodičáky výhradním HO neskonale vděčná. Do kanclu už se mi nechce. Pokud V. letos už zvládne odpolední docházku do školky, rýsovala by se možnost jezdit do kanceláře, ale hodlám nabídnout místo dvou hodin cesty zvýšení úvazku o dvě hodiny a odpracovat je zase z domu. Nějak nevím, z čeho by mi mělo švihnout. 

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:27

monis Jojo, ono asi záleží, co děláš a tak;-). Já se učila spoustu věcí nových, svou původní práci bych asi na HO nemohla dělat, to bych snad šla spát. Jezdim někam tak 20krat za rok, ale někdy to vyjde, že jedu 6krat v měsíci a pak jsem dva měsíce doma

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:29

Pinot NoirJá teda trochu to švihnutí cítím, ale nevím z čeho. Ono to asi není pro ty extrovertní typy zřejmě, ale zas když jsem někde ve firmě a vidím tam takový ty ,,toxický,, osoby, to poznáš na první dobrou, takový ty většinou žensky, v jejichž přítomnosti fakt nechceš bejt, tak to si domova hodně vážím, že si prostě famt těmito lidmi nemusím kazit den;-).

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:43
Reakce na Pinot Noir:

monis já jsem za možnost navázat na rodičáky výhradním HO neskonale vděčná. Do kanclu už se mi nechce. Pokud V. letos už zvládne odpolední docházku do školky, rýsovala by se možnost jezdit do kanceláře, ale hodlám nabídnout místo dvou hodin cesty zvýšení úvazku o dvě hodiny a odpracovat je zase z domu. Nějak nevím, z čeho by mi mělo švihnout. 

​toto je přesně jeden z důvodů, proč by se firmy měly minimálně zamyslet nad tím, zda stojí za to hnát lidi zpět ke strojům (=do kanclů).

V mém případě je to třeba tak, že nemám souvislý proud úkolů. Když pracuju z domu, tak mi nevadí kompl znovu zapnout třeba v 7 večer a posunu tak nenadálý úkol třeba do US, kde teprve vstávají a můžou zpracovat. Při práci v office mi v 16:30 odpadne klávesnice od rukou a podívám se na to až ráno.. 

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 17:52

Evaeva Pinot Noir Karja ze plny HO nekomu vyhovuje chapu, ale ja mam pocit, ze po tech letech doma uz potrebuji z toho bytu vypadnout a pohybovat se v radiusu vetsim, nez 0,3 km. Ale mit moznost byt 1,2 dny doma a zbytek v kanclu mi prijde jako ideal. Ale tipuji, ze po par mesicich budu chtit byt taky doma furt

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 18:16
Reakce na Karja:

Jitka77 A jak to zvládáš takhle doma na HO? Já jsem tak na 95procentnim HO a přijde mi, že ještě rok a pak zahucim šťastná někam do budovy. Ale možná je to tím životním období, že třeba kdyby byly děti větší, tak třeba by mi to vyhovovalo víc, nevím no. Pořád to nějak neumím posoudit:D

​Já děti nemám a muž jezdí většinou do práce, jako HO si teď zařídil internet na chalupu, takže pro mě to znamená sama doma. Což si užívám naprosto maximálně. Během lockdownu to ovšem nabralo až takovou podobu, že jsem pak měla problém vyrazit mezi lidi, veškeré interakce a vůbec podněty mě vyčerpávají... což asi jde i s věkem, úplně chápu, že se z někoho stane brouk potemník. Kontakty mi začaly chybět opravdu asi až po roce a půl. Učím pár hodin týdně pro radost na FF (za covidu online) a na to se teď těším moc, ale pokaždé se dobré dva dny zase vzpamatovávám. Pro samotnou práci potřebuju hluboké soustředění, v podstatě upravuju články tak, aby pořád zněly jako text daného autora, takže se pokaždé úplně naladím na jeho styl, způsob uvažování atd. S každým taky komunikuju individuálně, pamatuju si všechno, co jsme kdy vydali, jaká kolem toho byla domluva... tohle bych v rušivém prostředí v hlavě neudržela. Velmi mi vyhovuje organizovat si práci úplně po svém, zvednout se od počítače, když už mi to nemyslí, a jít třeba umýt nádobí. Jsem ve svém živlu, akorát se ze mě postupně stává naprostý asociál.

Offline Pinot Noir
29956 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 18:19

Pavlena jo, já jsem zase omezená časem komplikovaného dítěte ve školce, když část toho času strávím čuměním v metru, tratí na tom všichni. Zároveň veškerý pracovní čas musím zapisovat, účtujeme práci klientům po čtvrthodinách. Zapisuje se všechno, i pauzy na kafe, zapsaný čas za měsíc musí odpovídat fondu pracovní doby, zároveň se počítá s tím, že minimálně 70 % z toho bude fakturovatelné zákazníkovi, takže množství cofeebreaků si musím hlídat. Takže já to nemůžu nijak ojebat ani z HO, tu práci udělat musím, nikdo za mě nic neudělá. Je naprostý ekonomický nesmysl, abych denně někam jezdila. Plus to, co říkáš, sedět 8 hodin v kanclu, už mě ani nehne jít večer kontrolovat emaily. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 18:30

Pinot Noir my měli v práci fajn kolektiv, takže možnost se jednou týdně s nimi naobědvat, trochu si popovídat, je vítaná. Být úplně doma na furt by se mi určitě nelíbilo, zvlášť až děti povyrostou a doma budou méně. Doma i v práci taky všechno zapisuju po 15 minutách. Ale každý den jezdit do kanclu se mi zatím nechce. K mojí práci je nějaká ta osobní konzultace s kolegy nebo klienty třeba, resp. může to vyřešit spoustu věcí rychleji. Ale samozřejmě se to dá nahradit meetingu online. Akorát moje pracuju, když děti dovolí, meetingům moc nenahrává

Muž do práce radši jde, u něj se ani nedá mluvit o časové úspoře, to je půl hodina denně.

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 18:31

Jitka77 tak to máme spoustu věcí podobne;-)  já si asi neumím moc organizovat čas, že spoustu případného volna vyuziju neefektivne, ale říkám si, že v kanclu bych taky poslouchala zvejky kolegu a listovala letakem Lidlu, tak to nemusím tak resit;-)

Offline Gatita
8648 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 18:34

Karja ja jsem spíše introvertní typ, ale home office mi nevyhovuje. Mozna kdybych mela nejakou pracovnu doma, ale nemam. Pracuju z obyvaku. Pokud jsem sama doma, jeste to jde, ale jakmile jsou doma deti, je to konečná, hrozny hluk, bordel, visi na mne nebo provozuji nevhodnou a rušivou zábavu, chteji jíst, pomoc na záchode, nainstalovat hru, pustit telku, která mě ruší... A i když jsem sama, neni to ono, mam pocit takove usmudlanosti (neoblíkám se doma hezky), nemam nijak svetobornej obed, s nikym si u obeda nepopovídám... Jednou týdně bych z toho vyhody vytěžila, misto hodiny v mhd bych dodělala resty, sla si treba zaběhat, ale v podstate mi ta osmička v kanclu jde k duhu. Dnes jsem sla se synem na vypalování bradavice přes poledne, takze ideální den na home office, ale radsi jsem si vzala regulérně volno, protoze bych toho moc neudelala s nima za zády... jsem nejaky slaby kus.

Offline Aranel
6641 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 18:38
Reakce na Jitka77:

Navíc jsem nedávno jinde četla, že hodně mladých vnímá absenci přiděleného pracovního prostoru jako problém. Často bydlí ve sdíleném nájmu, na coworkingové centrum nemají, z kavárny člověka leckdy po pár hodinách vyženou... může to být prekérní situace. Možnost "pracovat odkudkoli" není zase tak jednoznačný benefit.

​Taky jsem to zachytila. Že online meetingy se z postele nebo kavárny dělají blbě, lepší dorazit do kanceláře a bavit se tam. Ostatně "v 16:30 mi odpadne klávesnice od ruky a vrátím se k tomu až ráno" zní ve skutečnosti dost zdravě!