"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 12:47

Garfiekromě těch argumentů co tu už zazněly, bych přidala časovou hodnotu peněz. Milion dnes má jinou hodnotu než milion za deset let. Narychlo jsem to spočítala a cca by to odpovídalo 1,2-1,35 milionů a to pocitam s inflaci 2-3%.

Takže pokud kamarádka ty peníze nemá, kromě těch rizik už uvedených, toto je prakticky jistota, bez ohledu jak hnou ceny nemovitostí (což u těch rekreačních nemusí být vždy nahoru). 

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 12:56

continuity Já se ti asi do toho přestávám plést, jedna z naší party je velmi vehementní, pracuje na místním stavebním úřadu a cenu jí nadhodila takovou, že ztrácím chuť debatovat....a klavíruje do ní, že rozhodně nemá chodit pod cenu. Uff....

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 12:58

Jos

můžeš se samozřejmě rozhodnout jakkoliv,ale zletilé dítě musí dostat minimálně čtvrtinu. Pokud jde o jedinou nemovitost v rodině, tak to je docela problém, ktery nemá moc řešení. Navíc nikdy nevíš, co se stane po tvé smrti. 

Tchýně to teď řeší hodně, muž a švagr se teď o ní starají shruba společně, ani jeden nemá na vyplacení toho druheho + potřebnou rekonstrukci, žádný jiný extra majetek tam není. neumím si představit, že ten barák odkaze jen jednomu, i když ji je taky z toho "smutno". Prostě někdy se dostaneš do patových situaci. 

Já se teda tohoto lpění na cihlách zbavila, když vystěhovali slovenské staré rodiče z mámy rodného domu kvůli výstavbě přehrady. Dá se to přežít. 

Offline stes
9318 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 13:03

Garfie ano...moudřejší ustoupí,v tomto případě z diskuze,kde se stejně ničeho nedoberete a výsledek se tě netýká

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 13:05

stes No přesně, já k tomu svoje řekla....:-) Ale téma je to zajímavé!

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 13:17

continuity jo tak to s tou časovou hodnotou peněz napadlo dokonce i mě, ačkoli jsem naprostý finanční analfabet akorát jsem nevěděla, že se tomu tak říká. 

Offline Černá kočka
1775 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 13:18

Garfie Ono je asi velmi důležité to jaký je ten cenový rozdíl a jak moc je ta nabídka férová. Asi nejlíp na příkladu:  pokud má nějaký podíl odhadovanou cenu v řádu statisíců a někdo z příbuzných chce abyste mu ten podíl prodali za nižší desítky tisíc, tak v takové situaci bych rozhodně neradila té tvojí kamarádce to prodat.  Pokud je ten cenový rozdíl mezi tím za co to chce koupit a odhadní cenou menší, tak tam už má cenu se zamyslet nad tím prodejem, argumentů proč už tu zaznělo hodně. Ta chata třeba může úplně zchátrat, pokud se nikdo nebude pořádně starat o údržbu, když to vlastně bude všech a zároveň ničí.

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 13:24

Černá kočka Já myslím, že je to ten druhý případ. Koneckonců, všichni ostatní sourozenci souhlasí...

Offline Jos
příspěvků moje polička 25. srpna 2025 13:29

continuity neni to jedina nemovitost. Predpoklad je, ze se samozrejme s detmi jednou rozumne domluvime. Aspon doufam. A porad je moznost darovat jeste za zivota. Ja samozrejme nevim, co bude za 10 ci 30 let. Rozhodne to nebude tak, ze by jeden nedostal nic a druhy vsechno. Tak jsem to ani nemyslela. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. srpna 2025 13:56

continuity to mi došlo v této diskuzi. Že nemít "rodný" dům je úlevný pocit. Co bude s našimi nemovitostmi po mojí smrti je mi fuk. Samozřejmě chci, aby se kluci domluvili k nějaké spokojenosti všech, ale jestli všechno prodají, jejich věc.

Offline Makara
3660 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 14:02

Jos jenže často je to tak, že je jediná nemovitost a pak už nic. Takže buď jsou potomci poděleni nespravedlivě, nebo se prodává.

Jako nespravedlivou ale nevnímám třeba situaci, kdy jeden potomek žije s rodiči/nebo blízko/ a fakt se o ně dloudodobě stará, že mu třeba tu jedinou nemovitost odkážou/darují a ten druhý se domáhá podílu. Započíst cenu několikaleté pečovatelské práce obvykle nechce. A tím víc je v patu continuity muž, že se s bráchou starají oba, takže by bylo správné je podělit 50/50.

Offline Janulik03
20331 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 14:08

Ono niekedy by bolo lepšie na staré kolená všetko predať a vyraziť na cestu okolo sveta vo veľkom štýle .

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 14:17

Jos

U vás je situace jiná, ale obecně: I když daruješ za života třeba dům a není na tom shoda, lze i to u soudu napadnout v rámci dědického řízení. A bojím se, že argument: on tam nechtěl bydlet, neobstojí pro vydědění.  

Makarajá v žádné patové situaci nejsem, tak maximálně tchýně . Já ten barák nechci, navíc nezdědim osobně ani cihlu a důchodové úspory do cizího majetku nebudu investovat ani omylem. 

Muž dokonce nabízel nějakou dohodu, že tam může bydlet švagr s manželkou až do smrti za podmínky, že to jednou zdědí naše děti a barák tak zůstane v rodině. (Oni děti nemají, takže v jedné z konstelací by dědili švagrové bratři, které nikdo z nás nezná - jeden se (ne)léčí s vážnou psychiatrickou diagnózou, druhý bere drogy a jediný má rodinu a funguje nějak normálně). Tak se mu to vrátilo jako bumerang, že chce švagrovou vydědit a je z těchto nápadů doufám vyléčenej. navíc by ta dohoda byla právně asi nevynutitelná, jen na dohodě co se stane za 35 let. A naše děti by s tím měly akorát starosti aniž by jim to cokoliv přineslo. 

Offline Makara
3660 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 14:20

continuity píšu o patu tvýho muže, ne tvém. No dobře, tak není v patové situace, ale co píšeš v tom dalším příspěvku, tak to na splavnou dohodu nevypadá.

Offline stes
9318 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 14:27

Janulik03 souhlas....tohle kdyby starsi lidi umeli, bylo by min zla v rodinach

Offline Jos
příspěvků moje polička 25. srpna 2025 15:11

continuity ale jo, jasne. U vas je to na masli. To bych nechtela ani zadarmo. Nastesti starost tchyne a snad se manzel s bratrem nerozhadaji...Zas ale z popisu to uplne nevypada, ze by tam ted nekdo chtel trvale zit. Kdyby tam zreba ten svagr uz ted dvacet let obyval pulku a dal statisice za zatepleni, FVE apod...tak by to byla taky jina...

Ted neco komplikovaneho resi partner svagrove. Jeho prarodice ziji v byte 3+1 na Chodove nebo tak (nevim presne). Krome svagrovy mamky maji jeste jednu dceru. Takze dve potencialni dedicky. Svagr by rad ten byt odkoupil a vyplatil tu svoji tetu. Ale ta s tim nejak nesouhlasi. Proste to neni uplne jednoduche. Lepsi by bylo si vzit hypo samozrejme na normalni byt, ale pri dnesnich cenach....Jeste podotknu, ze on neni se svagrovou sezdany a jejich dum je 100% jeji. Postavila ho jeste nez se potkali, takze mu doma nepatri ani ta povestna cihla. 

Offline slniecko admin
19586 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 15:20
Reakce na Janulik03:

Ono niekedy by bolo lepšie na staré kolená všetko predať a vyraziť na cestu okolo sveta vo veľkom štýle .

​a dať defičom jadne najabo, ze to tam mieniš všetko oplieskať

Offline jerry
11276 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 18:33
Reakce na continuity:

U vás je situace jiná, ale obecně: I když daruješ za života třeba dům a není na tom shoda, lze i to u soudu napadnout v rámci dědického řízení. A bojím se, že argument: on tam nechtěl bydlet, neobstojí pro vydědění.  

​Jen bych to malinko upřesnila - za života můžeš darovat cokoliv ze svého vlastnictví komukoliv (tedy pokud je člověk svéprávný a "ví, co dělá"). Pokud je ale obdarovaným budoucí dědic, tak potom v dědickém řízení ostatní dědicové mohou požadovat, aby hodnota toho daru (nemusí to být jen nemovitost) byla započtena na dědický podíl toho obdarovaného. A pokud by se stalo, že nebude co dědit, tak se samozřejmě nedá nic započítat. 

Vydědění je zcela jiný typ právního úkonu, ten musí učinit ještě za života ten vlastník - vydědit lze pouze z prokazatelných a zákonem přesně definovaných důvodů. A máš pravdu v tom, že "nechtěl tam bydlet" není důvod pro vydědění.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. srpna 2025 20:42

jerry jestli tomu dobře rozumím, tak když daruju byt jednomu z (dospělých) dětí a za tři roky umřu. Tak ostatní můžou říct, že chtějí částku (nebo něco v té hodnotě) odpovídající podílu bytu. Ale pokud už nic dalšího v dědictví nezbyde, mají smůlu? Nemůžou žádat vyplacení podílu zpětně po tom obdarovaném?

Offline jerry
11276 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 21:24

Evaeva 

Pochopilas to naprosto přesně. A pokud v dědictví nic hodnotného není, tak obdarovaný žádnou povinnost k výplatě nemá.