"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 25. srpna 2025 22:04

jerrydíky za upřesnění. No za mně je každopádně lepší to udělat po domluvě. 

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 01:30

jerry 

Mně tohle odjakživa přišlo strašně nespravedlivý, myslím vzhledem k zůstaviteli.

Tak ty můžeš darovat, dokud ještě žiješ, úplně cokoliv, třeba všecko, někomu cizímu... a nikdo nemůže říct ani popel a dědicové utřou.

Ale pokud se rozhodneš třeba barák přepsat na jednoho potomka, tak ostatní dědicové ho můžou hnát před soud a tahat z něj prachy (aka zákonnej podíl)? Jako že ty nemůžeš v podstatě o svým majetku vůbec rozhodovat! (vydědění nepočítám, ale nikde přece není zákonná povinnost milovat všechny dědice úplně stejně ) Kde se tohle vzalo?

Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 01:40
Reakce na Janulik03:

Ono niekedy by bolo lepšie na staré kolená všetko predať a vyraziť na cestu okolo sveta vo veľkom štýle .

​Přesně takhle jsem nedávno rozumovala, když jsem mluvila s mladým pánem.

Nejdřív asi pět minut mlčel a pak mě vyzval ať si jdu rychle sbalit. Ne na cestu kolem světa, ale na cestu do domova pro senilní seniory

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 01:50

jerry Ty jo, to je vlastně docela hustý! 

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 10:53

V newsletteru HN se mluví o trendu návratu pracovníků do kamenných budov na úkor home office, tato možnost má být výrazně na ústupu. Pozorujete něco takového? Já bych podle svého okolí neřekla..

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 11:15

Jitka77 v mém okolí od dob kovidu došlo k nějakému omezení nebo nastavení pravidel, od jednoho dne na ho po čtyři dny ho/týden, pokud si to člověk nevyjedná jinak. Obvykle není problém si vzít nárazově víc.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 11:17

Jitka77 u nás doma pozorujeme, resp. je požadavek na více dnů na pracovišti, méně na HO

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 11:50

Jitka77 u nás se předělává barák na hot desky, takže žádný navrat do kanceláří už ani nebude možný. 

Ale co pozoruji kolem mně, že ten zoufalý nedostatek IT lidí obecně je na ústupu. Takže je možné, že budou nějaké páky přinutit lidi na větší podíl práce v kanceláři,což doteď moc nešlo. 

Offline Pinot Noir
29956 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 12:14

Jitka77 za tři roky existence naší firmy šel vývoj od "aspoň dvakrát týdně bychom se měli sejít všichni v kanceláři", přes "úterky budou office day" po požadavek vyslovený minulý týden "prosím vás, choďte do kanceláře jen když opravdu potřebujete něco řešit s někým z kolegů" . Takže nás se trend zatím netýká.

Online Raduza
příspěvků moje polička 26. srpna 2025 12:21

Jitka77 Nepozoruji. U nás nemáme nastavená pravidla pro HO. U lidí, kde je to možné, funguje po vzájemné dohodě ke spokojenosti všech, řekla bych. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 12:32

Jitka77 u manžela v korporátu udělali sdílená pracovní místa, takže on musí pracovat dva dny z domu, protože by si v kanclu neměl kam sednout.

U mě je to stejné jako u Raduza , po dohodě lze vpodstatě cokoli.

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 12:37

Díky za vhledy Vypadá to na velké rozdíly firmu od firmy. Dobré vědět, kdyby člověk dneska hledal místo (někdy přímo doslova).

Já pracuju z domu víc než deset let, jsme čistě virtuální redakce online magazínu - Psychologie.cz, vím, že mnozí znají. Kolegy (všechny dva) jsem za posledních pět let osobně viděla dvakrát. U muže žádné omezování práce z domu nepozoruju, až je to občas na škodu předávání informací o projektech, hlavně ze strany programátorů.

Offline coralline
2310 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 12:38

Jitka77 Já jsem na 100% HO od začátku covidu. Teď firma dostala záchvat, že bysme měli občas zajít do kanceláře. Vedoucí našeho týmu má představu, že bysme se mohli jednou za týden sejít. No já to vidím tak na dvakrát maximálně, než je to přestane bavit Mimochodem někteří kolegové se odstěhovali z Prahy, tak nevím, jak si to u nich představují

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 12:47

Jitka77 u manzela (IT) to nastalo tak pred 2 lety?? ze z toho, jak muzou pracovat na HO cely tyden, meli alespon 2 dny byt v kancelari a byl to celkem problem, protoze lidi uz s tim nepocitali a odstehovali se treba uplne z mesta, na chaty atd.

a na linkedin se nedavno probirala Komercka, kde reditel pred 4 lety rekl, ze si nedokaze predstavit, ze by lide zase zpatky pracovali z kancelari a ted jim francouzska matka nakazala, ze musi vscehny nahnat zpatky do kancelati a HO bude jen jeden den v tydnu

ja pracuju ve vyrobni firme a u nas je HO povoleno stale en veeelmi vyjimecne (jeden kolega ma 1 den v tydnu, protoze bydlel daleko a jedna kolegyne jeden v tydnu, protoze mela male dite a byla sama)

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 13:34

Jitka77 U nás zavedli letos oficiálně možnost 1 den v týdnu na HO. Za kovidu to bylo v poho, pak se to vyjednávalo HO různě individuálně.

Osobně HO moc neumím, za kovidu mě to minulo, celý jsem ho prožila v terénu.

Offline Tabea
8168 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 13:48
Reakce na Jitka77:

V newsletteru HN se mluví o trendu návratu pracovníků do kamenných budov na úkor home office, tato možnost má být výrazně na ústupu. Pozorujete něco takového? Já bych podle svého okolí neřekla..

​rozhodně. Nebudou to spíš větší (americký) firmy, který chtějí, ať zaměstnanci chodí zase do kanceláře?

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 15:24

Jitka77 asi zalezi na zamestnavateli, ja ted nepracuji, ale muz v korporatu se svycarskou matkou HO dle individualnich pozadavku zamestnance, pokud to pozice umoznuje. Kdo chce je doma, kdo ne, tak bez omezeni kancelar.

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 15:30

Tabea Já mám dojem, že hlavně autorka newsletteru chtěla (potřebovala) nějaké přemostění tématu investic směrem k životu běžných smrtelníků

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 15:36

baltik Všeho moc škodí, ale zrovna u HO mi připadá, že se bude stav před covidem vracet těžko a není to špatně. Spíš je třeba zvažovat, kde má pobyt v kanceláři smysl a v čem, jenže to mnohdy spíš působí jako ad hoc rozhodnutí shora.

Bavím se představou bankovního dress code pro práci z domu: kolik centimetrů nad koleno ti musí sahat spoďáry, když se vykutálíš z ložnice zalít si kafe... a žádné chození naboso!

Offline Jitka77
1947 příspěvků moje polička 26. srpna 2025 15:39

coralline Ďjó, takhle nám vyšuměly i video hovory k utužení kolektivu během covidu. Prostě všechno řešíme přes maily, já ani nemám služební telefonní číslo. Ale za ty roky se známe, rozumíme si, víme, kdy je potřeba probrat něco podrobněji, vůbec jak se spolu bavit... Když přijde do firmy nováček, tohle asi může být velká bariéra.