"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 05. zaří 2018 22:48

Gellnerova Doplnila bych jen, že ano, příliš mnoho středních škol. naprosto nesystematicky se povolují (povolovaly) další, nebo nové obory na stávajících. Pak financování škol sazbou na žáka a z toho vyplývající nutnost nabrat žáky, aby škola mohla finančně fungovat a zaplatit provoz a zaměstnance.

A pak se berou na maturitní oboŕy žáci, kteří sotva prolezli se čtyřkama. Přesně, jak říkáš - rodiče přece vědí, že na ZŠ jejich mazánky nedocenili, ba poškozovali. Tak musí jít na střední, protože to je víc.

Na SŠ pak sotva prolézají, ale nějak to na tu čtyřku ještě vyškrábnou. A i když učitel VÍ, že tu maturitu nikdy nemohou zvládnout, rodičům je jasné, že toho jejich génia opět poškozují a v žádném případě ho na učební obor nepřevedou. Přitom by to bylo jistější - udělat si výučák a mít v ruce alespoň něco. A pak pokračovat a pokusit se o maturitu na nástavbě. protože pokud se to nepodaří, bude mít aspoň ten výučák.

A pokud to dítě prolézá s velkým úsilím se čtyřkama, těžko mu můžeš dát pětku - i když víš , že ta čtyřka je opravdu naprosto hraniční a vydřená a nezakládá ani aspoň částečný předpoklad, že maturitu zvládne. 

A pokud tu odvahu učitel má a pětku dá, může se připravit na stížnost a následné přezkušování - jiným kolegou, protože on si na chudáka žáka dozajista zasedl.

Pak, samozžejmě, budou rodiče sypat za přípravné kurzy k maturitě, protože na škole to ten žák prostě není schopen pobrat. To ti lepší a movitější rodiče. Ti zbývající neudělají nic a jejich děti ztratí čtyři roky a skončí bez vzdělání. 

Jak píšeš, přijímačky jsou potřeba. Spolu se změnou financování (to už probíhá). A na přijímačky se připravovat. Úplně stejně, jako na maturitu.

Já osobně vždycky na náborech velmi doporučuji - pro ne úplně studijní typy, udělat si výučák a pak nástavbu. Pokud by u maturity neuspěli, mají aspoň ten výučák. A studium je jen o rok delší. přijde mi to lepší, než propadat a opakovat ročník a pak po letech stejně zůstat jen se základním vzděláním.

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 05. zaří 2018 22:50

Gellnerova ja si rikala, ze tu "umrtnost" asi hodne zvysuji maturanti z odbornych sš (tj.negymplu). Nic jsem si k tomu nezjistovala, ale jestli jsou uz nekolikatym rokem vysledky takhle tristni, tak je asi neco spatne. A to si rozhodne nemyslim, ze maturita musi byt davacka a ze by na ni mel dosahnout kazdy. Ale taky si nemyslim, ze je nutne maturovat z matiky.kdyz clovek dojde az do maturitniho rocniku, tak to by melo znamenat, ze uz nejakou dovednost prokazal, kdyz dolezl tak daleko (ale podle toho,co pises, to tak asi neni pravidlem). A na skolach, kde te matiky moc neni, protoze misto ni maji nejake odborne predmety, tak tam ji student nejspis nebude potrebovat ani nadale. Jsem fakt rada, ze to nemusim uz resit. I kdyz z pozice rodice me to mozna jednou nemine.

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 05. zaří 2018 22:55

Gatita velmi častou připomínkou např. u didaktických testů, je malá časová dotace.

Souhlasím s tím. Když jsem letost zadávala a zbyly mi test, sama jsem si zkusila ho vyplnit a opravdu jsem měla co dělat. Byly dlouhé úryvky textů, ve kterých žáci museli hladat a vyhodnocovat a opravdu toho času nebylo dost. nebyl prostor se třeba vracet, přečíst si to podruhé, zamyslet se.

U příštích maturit bude časová dotace prodloužena. Tak se výsledky snad zlepší.

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 05. zaří 2018 23:01

Dadoo kdo to zná líp, než vy na sš 

Gatita s matikou souhlasím, nedala bych ji. Vůbec ne z odborný školy, kde jsme skončili rovnicí o 3 neznámejch. 

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 05. zaří 2018 23:13

Dadoo Problém s časovou dotací jsem měla akorát v matematice, tam by mi třeba čtvrt hodiny navíc nevadilo (bylo za nás 45 minut). Zato OSP jsem běžně zvládala s půl hodinovou rezervou, velmi rychle čtu a texty si -krátkodobě- pamatuju. Jsem nicméně ráda, že maturitě z matiky jsem utekla (poslední ročník, co ještě dělal starou), jedu v lingvistice, takže matika pro mě byla dost utrpení. Věřím, že i na tom část maturantů pohoří.

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 07:23

Dadoo diky moc za info od fochu.neznam ted nikoho,kdo by maturoval, tak se rada neco dozvim.

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 07:29

Gellnerova verim,ze uroven sš je hodne kolisava. Kamaradka doucovala kluka pred maturitou ze spanelstiny.rikala,ze ta zkouska je pomerne tezka - uroven B2 (to uz clovek musi umet docela hodne). Kluk pry nejen ze nic neumel ze spaniny, ale v zivote nevidel slovnik.neumel v nem hledat a ukazalo se, ze nezna abecedu.fakt.

Offline Sweet Potato
40422 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 08:02

Gatita A to si vem, že ten chlapec si tu maturity ze španělštiny nejspíš vybral jako menší zlo (než z matematiky.)

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 08:35

Gatita Ale taky si nemyslim, ze je nutne maturovat z matiky.kdyz clovek dojde az do maturitniho rocniku, tak to by melo znamenat, ze uz nejakou dovednost prokazal, kdyz dolezl tak daleko (ale podle toho,co pises, to tak asi neni pravidlem). A na skolach, kde te matiky moc neni, protoze misto ni maji nejake odborne predmety, tak tam ji student nejspis nebude potrebovat ani nadale.

To já jsem rozhodně zastáncem povinný maturity z matiky, nic jinýho tak neprověří schopnost přemýšlet, dle mého jeden ze zásadních předpokladů pro vzdělání v jakémkoli oboru.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 08:50

Gatita Podle vlastní zkušenosti i poznatků z okolí se předmět, ze kterého student nematuruje, považuje ke konci studia za "okrajový". Zažila jsem na konci třeťáku "dám vám dvojku, ale slibte mi, že z mého předmětu nebudete maturovat". A ve čtvrťáku se sice občas psaly testy, ale ze známek se u těch nematurujících nic nevyvozovalo, ústně zkoušení byli jen maturující, trénovali na maturitu. Co potom asi někoho donutí , aby se ten předmět učil? Jaké teda bude mít dovednosti a jak je prokáže?

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 08:54

Mutziputzi souhlas

Kokoska presne. kdo nezvlada maturitu z matiky aspon za 4 nema mit maturitu vubec. akorat v situaci, co popisuje Dadoo a ze to popsala fakt presne, kdy jdou k maturitam decka ktera mela ctyrky uz na ZS, neni vubec predpoklad ze by to zvladla.. tak zas snizime latku asi..

20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 08:59

viktorka_od splavu Mělo by to působit i právě jako filtr, vím o sobe (o svém dítěti), že na matiku nemám, maturita je nad moje možnosti, holt jdu na nematuritní obor. Já osobně mám úplně vztek když slýchám argumenty jako "na co mi bude matika?" a "nemusí každej umět matematiku", jako na nic a nemusí, ale nechť to akceptuje a jde na učňák.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 09:02

viktorka_od splavu Já jsem teda v pomaturitním životě kromě dvou semestrů na VŠ nikdy nepotřebovala integrály, derivace, kvadratické rovnice apod. Ale myslím, že ta maturita prokáže určitou schopnost myšlení, ono to není jen o nabiflovaných větách a vzorcích.  

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 09:05

Mutziputzi Ono je to těžký, dítě může být jazykový génius a talent od boha na výtvarku, ale tu matiku mu mozek prostě nebere. Co potom?

20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 09:08

Kokoska K výtvarnýmu talentu maturitu nepotřebuje, ale jinak já na ten mozek co není na matiku moc nevěřím, někomu to jde líp, někomu hůř, ale s nějakým úsilím, to každé dítě - studijní typ prostě dá. Na maturitní matiku za 3 není potřeba genialita.

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 09:20

já jsem byla vždycky v matice uplnej chudák, fakt si myslim, že bych jí na ty střední škole asi spíš neudělala. pak jsme měli něco na vejšce ke statistice a už to nějak s doučováním teda šlo, ale myslim, že ten mozek asi trochu dozrál, nebo co (a taky jsem to teda vyseděla na prdeli a počítala). 

Offline KonečněTady
139 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 09:26

Mutziputzi Souhlasím. Jeden čas jsem doučovala matiku své vrstevníky, kteří tvrdili, že na matiku "nemají buňky". U všech bylo shodné to, že jim chyběly úplné základy matematiky (učivo ZŠ). Samozřejmě pak nechápali složitější operace/situace. 

Když dohnali ty základy, tak jim pak docvakla logičnost té látky, které předtím nerozuměli. 

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 09:28

Hele, zas tady nedělejte z harantů líný a neschopný lemply... na přijímačky/maturitu by je měla (když už tam jsou) primárně připravit základka/střední, resp. jejich personál, takto kantoři 

Kdyby to mělo záležet jen na zmíněnejch harantech, tedy jejich mozkový kapacitě a vrozený píli, do těch škol by pak přece nemuseli chodit... stačilo by se v odpovídajícím věku (po více či méně dlouhý době samostudia) dostavit ke složení maturity a jinejch zkoušek, a cajk. A ty školy zavřít, stát by dost ušetřil!

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 09:29
Reakce na Kokoska:

Mutziputzi Ono je to těžký, dítě může být jazykový génius a talent od boha na výtvarku, ale tu matiku mu mozek prostě nebere. Co potom?

​nebude mit maturitu. ale “jazykovy genius” pokud neni soucasne retardovany, tu maturitu zvladne se zvysenym usilim.. jako mne taky nikdy nesla, ted bych neudelala ani prijimacky natoz maturu;-) ale kdyz jsem chodila do skoly stacilo se trochu snazit abych prosla. nikdo netvrdi ze to musi byt za jedna...

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 09:32

KonečněTady tak voni ty věci ze základoškolský matiky jsou fakt jednoduchý, ale já si pamatuju, že mi spousta věcí fakt vůbec nedotejkala, a to mi přišlo, že matikářku jsme měli dobrou. Když jsem to osvěžovala na tý vejšce, musela jsem se to učit znova, protože jsem si nepamatovala vůbec nic (já teda ani nevim, jestli jsme matiku měli celej gympl, nebo jen do druháku? Do třeťáku? Jako fakt uplná mlha :-))) Myslim, že teď bych se to musela učit taky zase uplně znova, protože to prostě nijak k životu nepotřebuju, a tudíž jsem to zapomněla asi už cestou ze zkoušky.