Myslím, ze duvod, proc se hodne tlaci na tu maturitu i ze strany rodicu je, ze skoro vsichni zamestnavatele chteji maturitu. Treba i do call centra, do jednoho mi nevzali kamaradku prave kvuli maturite, pritom mluvi plynne anglicky i nemecky (do 14 zila v nemecku, coz je taky duvod, proc maturu nema - nedoucila se cestinu).
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Alena_In Kožené bílé superstary občas v pračce peru a zvládají to bez poškození.
Díky, tak to zkusím. ![]()
Solathis no a nebyl problém v tý češtině? Mám známou Polku, která tu žije už asi 15 let, ale má přízvuk, někdy jí je hůř rozumět, nevyjadřuje se tak obratně, což může být po telefonu problém a písemnej projev pořád celkem tragickej.
Třeba jestli jim napsala dopis plnej hrubek, tak už ji ani dál nezkoumali?
viktorka_od splavu Já jsem teda v pomaturitním životě kromě dvou semestrů na VŠ nikdy nepotřebovala integrály, derivace, kvadratické rovnice apod. Ale myslím, že ta maturita prokáže určitou schopnost myšlení, ono to není jen o nabiflovaných větách a vzorcích.
ani ja, ale ted spoustu let po VS jsem byla nucena oprasit Tayloruv polynom a i ty derivace a integraly. A teprve jsem pochopila vyuziti. Na obranu, mladsi kolegove ani netusili, ze to existuje. Ale ja pracuju ve vyzkumu.
Potrefenáhusa Ne, byla i na pohovoru, vsechno super, dva jazyky - parada, ze se dohodnou kdy prijde podepsat a najednou personalistce padl zrak na vzdelany a "vy nemate maturitu? Tak to se omlouvam". Na reci to nepoznas, na stylistice taky ne a hrubky nedela horsi, nez nekteri, co zili cely zivot tady.
Solathis Já jsem třeba na maturitu tlačila, i když nad tím zpětně hodně přemýšlím. Syn má vysoké IQ je v Mense a vlastně má volnou vstupenku na VUT, kam teda asi těžko někdy půjde, ale člověk nikdy neví. Přitom ty výsledky ve škole má kvůli svojí lenosti spíš průměrné a podprůměrné. Beru to tak, že nevím ani já ani on, kdy a jestli bude tu maturitu potřebovat. Spoléhám nějak na to, že mu to časem dojde. Mimoto ani obor, kam chtěl jít není bohužel bez maturity, i když myslím, že by tam vůbec nutná nebyla.
S matikou do teď problém neměl. Na základce jedničky, aniž by hnul prstem. Jenže na základce měl učitelku, která mu tolerovala, že koukne na příklad, vidí výsledek a tak ho jen napíše. Veděla, že to umí vypočítat. Na střední narazil na učitelku, která nehledí na výsledky, chtěla mezivýpočety a jak došel k výsledku jí nezajímalo, když to nebylo dle jejího postupu. Často vidím úplně chybné zadání příkladu, kde třeba u namalovaného obrázku "máš předpokládat", že úhel je pravý. Označení chybí, v zadání nic, děcko to přeměří úhloměrem a napíše, že to nelze vypočítat a hle...za 5. Takže v prváku se dopracoval k propadnutí. Na reparátu další dva matikáři a koukali, jak blázni, co tam dělá. Měl dobře všech 13 příkladů, zkoušení výborné a odešel s jedničkou. Prohlásil, že mu nedělá problém v tom takto pokračovat
Candance v mém případě by to nebylo oprašování, ale vykopávání z hlubokého písku. Myslím, že spoustu věcí bych se musela učit znova. Ale je fakt, že když se člověk něco učí s určitou vidinou praktického využití, jde to líp. Základy programování jsem např. brala na škole jako nutné zlo a nikdy pořádně nepochopila. Až když jsem byla donucena praxí a dovedla si pod tím představit konkrétní potřebu a výsledek, leccos mi docvaklo.
Renusatko toto je zasadni problem naseho skolstvi, ze s tema detma neumi pracovat tak, jak potrebuji misto toho se pak clovek dozvi, ze: deti uz pochopily jak nam (kantorum) vyhovet a jak to mame radi. (Neresim ted priciny, u 20+ zaku ve skole je to tezke, ale porad kupa reci o inkluzi a neumime se postarat ani o ty deti, ktere by tam vlastne nemusely mit zadny problem)..
Chtela bych mit tvoje nervy, ditko se ctyrkami na zakladce, ktere pak udela prijimacky pomalu na plny pocet bodu mi nedela dobre kolem zaludku (a na dusi taky ne - co se tim vlastne naucili?). Hakliva jsem zvlaste na tu matiku, neco z ni umim, ale zazila jsem ucitele opravdu vselijake.
Renusatko u učitele, který vyžaduje jedině a pouze svůj postup nebo svou formulaci bych měla pocit, že je tak o hodinu dvě před žáky.
Mimoto ani obor, kam chtěl jít není bohužel bez maturity, i když myslím, že by tam vůbec nutná nebyla.
první naprosto pekelná věc, taky takového případa máme a bohužel do Mensy má hodně daleko, ale když mu něco šlo a bavilo a bez maturity to neexistuje tak co s ním..
Často vidím úplně chybné zadání příkladu, kde třeba u namalovaného obrázku "máš předpokládat", že úhel je pravý.
i jako nematematik z těchhle debilit uplně rostu...
Kokoska Tak ono zas tyhlety postupy "podle svýho" fungujou tak do slovních úloh, myslím, že pozdnější SŠ a VŠ matematika tu exaktnost už vyžaduje..plus teda důkaz, že to počítal žáček, nikoli google
Renusatko u učitele, který vyžaduje jedině a pouze svůj postup nebo svou formulaci bych měla pocit, že je tak o hodinu dvě před žáky.
zrovna v případě matematiky jsem nakloněná věřit tomu, že minimálně na zš ji učí z valné většiny tyto typy.. protože co si budem povídat, brilantní matematik nepůjde učit malý děcka násobilku
viktorka_od splavu Často vidím úplně chybné zadání příkladu, kde třeba u namalovaného obrázku "máš předpokládat", že úhel je pravý.
i jako nematematik z těchhle debilit uplně rostu...
V životě jsem na to nenarazila teda
Mutziputzi no to jo, jen se musí ten žáček na tu pozdnější sš či vš nějak dostat. a pokud učitel/ka nepustí... ono často stačí málo u těchhle dětí, se zasekne že na přezkoušení nepůjde a neštěstí je hotový
Mutziputzi hehe a kolik máš doma školáků
viktorka_od splavu to je příklad na sčítání?![]()
Mutziputzi Souhlasím. Jeden čas jsem doučovala matiku své vrstevníky, kteří tvrdili, že na matiku "nemají buňky". U všech bylo shodné to, že jim chyběly úplné základy matematiky (učivo ZŠ). Samozřejmě pak nechápali složitější operace/situace.
Když dohnali ty základy, tak jim pak docvakla logičnost té látky, které předtím nerozuměli.
Jop. Teda asi to u nás bude ešte horšie, ale minule mi moja doktorka hovorila, že musela pripravovať svoju dcéru, jednotkárku, na prijímačky na 8-ročný gympel, pretože zistila, že na 1.stupni neprebrali 3/4 látky, ktorú prebrať mali. A úprimne teda, ak mi dieťa chodí domov s dobrými známkami, tak ma ani nenapadne skúmať, či ich učia, čo treba, alebo nie. Takže ono aj "študijný" typ dieťaťa, ktorému to myslí, môže potrebovať doučko, pretože sa na to na škole vyflákli. Ako oni to dobehli za dva týždne, čo si pani doktorka vzala dovolenku a dieťa zatiaľ nedala do školy, aby ju to doučila, ale...ale...to je prvý stupeň. Keď si predstavím, že by som mala vlastné pubertálne dieťa doučovať stredoškolskú látku, pretože to nespravili na škole, tak utekám do púšte.
viktorka_od splavu Ale jo no, věřim, jenom jsem už párkrát narazila na případ, že si matky stěžovaly jaký maj blbý zadání a chudák dítě to myslelo dobře a mělo to i dobře a za 5...no obvykle nebyla chyba na straně učebnice![]()
Solathis no ale zas tou maturitou člověk dokazuje nějakou způsobilost k další práci, rozhled a přeci jenom nějakou úroveň a inteligenci, nebo taky soubor nějakých pro práci potřebných vlastností...taky se dá ta maturita dodělat večerně v dospělosti, i když při práci to hodně bolí...
A to má jen základní vzdělání nebo je vyučená? Prostě to základní vzdělání bohužel fakt vede jen k takovým šolichům, pokud ten člověk nedělá nějaký řemeslo, který umí.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.