"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:02

viktorka_od splavu no a to je pak otazka, co tou maturitou chceme zjistovat. jestli ditko umi spravne dosadit do vzorce, nebo pochopilo i ty principy a umi skutecne pocitat. pokud bude maturita povinna pro vsechny, tak to druhe je podle me nepruchozi. nemela jsem na to zadny nazor, a cim dal tim vic si myslim, ze povinna maturita z matematiky je krok, ktery muze prinest mnohe problemy.

od snizeni naroku (uz ted se tam zkousi prakticky ucivo ZS) až po stav, kdy ucitele budou mit jeste mene casu na studenty, kteri tu matematiku budou opravdu potrebovat. takze nauci celou tridu promerne, aby jim zmaturovala a ti nejlepsi utrou a budou se to na VS doucovat po nocich (protoze tam logicky narazi). vyssi matematika neni nic, co by se dalo s trochou pile doucit s rodici po vecerech. (a to neberu v potaz, ze mnoho rodicu neda ani tu matematiku ZS).

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:03

Mutziputzi mluvis o postupech podle svyho, ktere nefunguji. ja trvam na tom, ze funguji, pokud pocitajici dodrzi zakladni pravidla. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:06

continuity nepíšu že nefungujou proboha, píšu že chápu, že učitel v některých případech trvá na nejakém logickém postupu...ale facepalmuj si klíďo píďo dál

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:15

Potrefenáhusa a nepelichá alpaka? měla jsem skvělej svetr s její příměsí, černej a to nešlo nosti nikam, když jsem ho vzala do práce, nemohla jsem ho sundat a i opěradlo židle bylo pokryto černýma chlupama... měla jsem jen ten jeden a kvůli němu jsem na alpaku zanevřela :)

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:18

Zu podle mě je obecně těžko říct, já mám svetr s příměsí 30% a nepelichá vůbec, asi nejvíc záleží na tom kterým druhu

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:19

continuity Já se k povinné maturitě stavím spíš rezervovaně a přesně z toho důvodu, o kterém píšeš -  nejspíš bych z matiky odmaturovala, ale po dlouhém biflování postupů a toho, jak co správně (ale zcela mechanicky) dosadit do vzorce. A znamenalo by to pro mě jen tu odškrtnutou kolonku - v životě jsem nepotřebovala  nikdy nic víc než trojčlenku. Místo maturitní matiky jsem se učila další cizí jazyk, což je mi teď užitečné v životě i zaměstnání.

Pak je tu tedy ještě možnost, že mít na gymplu jinou vyučující než takovou, která atmosférou naprostého děsu zablokovala myšlení 90% třídy, bych matiku dokázala pochopit a třeba si ji i oblíbila. Na zakladce, kde jsme měli povoleno klást otázky, které byly vždycky laskavě zodpovězeny, jsem měla jedničku a na onen gympl jsem se dostala bez další přípravy...

Offline Janulik03
20277 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:20

viktorka_od splavu ale ved jasné, že je to značka ideál. Len potom maju tie učilištia takú povesť, že beru len odpad. Pritom je tam šikovných detí dosť.  Moja trieda zo strednej je okrem 5 ludí , vyštudovaní pedagogovia. Takže každá stretávka je akoby stretnutie v kabinete. To sa človek dozvie veci, ktoré ani nechce vedieť.

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:21

Potrefenáhusa díky, po letech tomu dám šanci, jestli něco potkám, mě to totiž hrozně štvalo - poměrně drahej a hezkej svetr a nedalo se to nosit. 

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:23

Zu no jako fakt těžko říct dopředu, haha :-)

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:24

Potrefenáhusa ani ne, staci si tmavy svetr oblect na svetle triko a ono je jasne uz po te chvilce v kabince. 

vetsinou se to pelichani zmirni, ale muze to trvat :D

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:45
Reakce na continuity:

viktorka_od splavu no a to je pak otazka, co tou maturitou chceme zjistovat. jestli ditko umi spravne dosadit do vzorce, nebo pochopilo i ty principy a umi skutecne pocitat.

​maturita je střední vzdělání, šmarja. tam určitě stačí znát správné postupy a vzorce - nebo snad myslíš, že technik-strojař (středoškolák!) musí být matematik na úrovni, který si dokáže odvodit postupy sám? ten druhý předpokládám bude pokračovat na vš, kde uplatní svou kreativitu...

20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 13:54

viktorka_od splavu To je druhá věc samozřejmě, v ZŠ ani SŠ matematice pro žádný analýzy a syntézy a dedukce a indukce a vyšší logiku, prostě když učitel vidí výsledek a nevidí postup, právem ho chce rozepsat a ne Jak jsi na to přišel? Nějak jsem to spočítal...

Offline DruI
5587 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:02

Mutziputzi A to neznáte základní výpočetní postup kouknu a vidím? :o)

20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:04

DruI jojo, ten jsem přesně měla na mysli

Offline Luna
10867 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:11

Jak to tak jednim okem sleduju, tak nevratit se do skolstvi je opravdu to nejlepsi, co me letos napadlo.

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:14
Reakce na DruI:

Mutziputzi A to neznáte základní výpočetní postup kouknu a vidím? :o)

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:16

Mutziputzi ehm, můj názor je takový, že znalost postupů je k maturitě dostačující a ne že se k ní nemá dostat nikdo, kdo se obejde i bez nich

20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:26

viktorka_od splavu Hele já to nechci bagatelizovat, ty 2-3 děti v republice co počítaj vlastním logickým postupem, samy si syntetizují vzorce a nedbaj zkostnatělých osnov si tady zasloužily zmínit

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:29

Mutziputzi no tak od původní debaty o dítěti, kterému "bez postupů" najednou u dalších tří pedagogů nevadilo a prošlo za jedna jsme se trochu odchýlily:-) (to mi připomíná jednu soudružku která mi vyhrožovala, že mě nepustí k maturitě z mého oblíbeného předmětu - bohužel jím matika nebyla - pak se ještě záludnými doplňovacími otázkami snažila tu jedničku zviklat, ovšem neuspěla a nakonec z toho bylo pozdvižení na celou školu:-))

20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:33

viktorka_od splavu A tak já jsem nezpochybňovala jedno konkrétní dítě, jen mi přijde úsměvný jak tady padlo, že děťátka masově počítaj podle svého a používaj logiku v duchu krásné vědy, samej Sokrates vůkol