"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 14:44

Mutziputzi aha tak to jsem nějak nepostřehla, že by někdo tvrdil

Offline 999
19821 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 17:53

Renusatko Já si myslím, že v tomhle případě je správné ho dotlačit k maturitě. Já mám kolem sebe několik úspěšných lidí, vysokoškoláků, kteří přiznávají, že budou do smrti vděční svým rodičům, že je k té maturitě dokopali. S jedním dneska inženýrem se matka ještě celou střední učila. Ono to pak najednou sepne, buď ve čtvrťáku nebo v prváku na vejšce a najednou to jde . Pokud je syn v Menze, co by dělal na učňáku...

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:28

999 A já bych ten učňák nezatracovala, ani u chytrého dítěte. Speciálně kluci dozrávají později. třeba ho učení vyloženě nebaví, nemá motivaci. Ale je manuálně zručný. není nic špatného vyučit se. To je potom dost dobrý vklad do života, protože to řemeslo už mu nikdy nikdo nevezme a každé řemeslo se v životě hodí, každá manuální zručnost.

Bějem učňáku dozraje, učení ho třeba chytne. pokud je fakt tak chytrý, a má zájem, udělá si nástavbu. Je to jen o rok delší. A po maturizě na nástavbě může na jakoukoliv VŠ. A to má pořád ještě i to řemeslo, které může využívat i jako jaderný inženýr.

Než ho otrávit na gymplu, proč ho nenechat dělat obor, který by ho bavil? Další vzdělání si tím neuzavře. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:33

999 Dadoo Na gympl jsem ho teda rozhodně netlačila...na to není studijní typ. Bohužel i fotograf je dnes  pouze s maturitou. Manuálně zručný není ani omylem. 

Offline 999
19821 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:37

Dadoo Ale syn Renusatko není na gymplu...

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:37

Renusatko No ale zase fotograf.. má-li umělecké střevo, může mu být práce životní náplní. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:40
Reakce na Mutziputzi:

viktorka_od splavu  Často vidím úplně chybné zadání příkladu, kde třeba u namalovaného obrázku "máš předpokládat", že úhel je pravý.

​i jako nematematik z těchhle debilit uplně rostu...

V životě jsem na to nenarazila teda

Tohle je celé zadání..se znalostma základky to takhle nejde vypočítat, když tam žádné zadání pravého úhlu není. Ani v textu ani na obrázku. 

Já neříkám, že s tím, že bude znát výsledek, si vystačí až do vysoké, ale zatím třeba i kvadratické rovnice počítá způsobem kouknu a vidím. Nebo ten postup píše, ale strašně zjednodušeně. S těmi postupy to taky není tak jasné a není vždy jen jeden. Stále se nebavím o matice dál než na střední. Druhý syn má na škole opak.  Kolikrát jim zadají příklad a úkol zní dopracovat se k výsledku více způsoby. 

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:41

999 Já reagovala spíš všeobecně a na tebe - na tu Mensu a jak píšeš, že jim to sepne později, než na konkrétní případ Renusatko . 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:46

Renusatko To souhlasim, zadani je blbe

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:49

Dadoo ano je blbost nutit chytré, leč nestudijní dítě na gymnázium.. ale jsou i jiné možnosti. na druhou stranu moje teta byla fotografka a býval to normálně tříletý obor, maturitu fakt neměla (kdysi za dávných dob a pracovala v takovém tom ateliéru kde se fotilo na OP i děti jak pasou koníčky na chlupaté předložce:D a takových příkladů (kdy dítě opravdu může dělat co ho baví ale maturitu nezvládá a přitom je v tom oboru zbytečná.. na to snad mají vedle sebe existovat ty 3 roky + nástavba. bych to asi zavedla plošně a bylo by to:P

a je jasné že Renusatko je jistě ráda, že chytrej kluk tu maturitu mít bude, ale možná pár jeho nadaných, leč ne už tak chytrých spolužáků skončí bez toho vzdělání...

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:50

Renusatko nějaký blbec tam zapomněl v rožku udělat tečku:-) bych se vsadila že jsem viděla ten samý příklad (=ostatní blbci to od něj opsali:-P

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:52

Mutziputzi a to není učebnice, ale vstupní test paní učitelky, který už dává několik let. Tak část děcek to vypočítá aniž by přemýšlely nad zadáním a ten pravý úhel tam předpokládají. Druhá část to nevypočítá a možná ani neví proč. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:54

Renusatko Myslim, ze bych si zasla pro vysvetleni, tohle je fakt slendrian

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:55

viktorka_od splavu Já jsem to tady asi na začátku roku dávala s dotazem, jestli jsem úplně blbá, že nevím, co s tím. Já tam totiž ten pravý úhel ani neviděla, vůbec mi to nedošlo, že by to tak mohlo být. 

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 18:56

viktorka_od splavu Hele, podobný případ je kosmetička. Dlouho tříletý obor, ted je to maturitní a opravdu už dlouhé roky školy (napříč republikou) žádají ministerstvo, aby to vrátili zpátky na tříletý, ale už dlouhé roky pořád nic. Se nechci dotknout kosmetiček, ale nejhorší maturitní výsledky jsou právě u nich. nejlepší příklad na výučák a nástavbu pro získání maturity.

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 19:00

Mutziputzi jako blbý je, že když si pro to vysvětlení zajdeš, odnese to děcko.. (na střední by mě to ani nenapadlo, ale pár takových případů na zš pamatuju a jejich historie počíná ve chvíli, kdy jsme psali se soudružkou učitelkou v první třídě diktát... zhruba takto: Máma mele maso. Máme kino. no a já napsala samozřejmě kyno. páč už jsem byla poučena že hchkrdtn

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 19:02

Dadoo no přesně...

jinak ten náš případ je případ z podobnýho ranku a měl třeba latinu jako já chápu, že by bylo super, kdyby měla třeba ta kosmetička nějaké medicínské znalosti, ale takhle to prostě nefunguje. vymyslet si nějaký ideál a lámat podle toho děcka

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 19:05

Mutziputzi Já už úplně nevím, jak to bylo, ale vstupní test kvůli tomu byl tuším za 2, oprava příkladu za 5, když tam napsal, že to nejde řešit. Donesl to znovu domů, tak jsem mu řekla, že ať to tam napíše jinak...že takhle zadané to nejde řešit, ale kdyby se v matematice dalo předpokládat, tak by tam mohl být pravý úhel a pak by to bylo tak a tak. 5 mu zůstalo, ticho po pěšině.

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 19:07

Renusatko já právě něco takovýho doma řešila když kluci zkoušeli příklady na příjimačky asi, nevim.. muž furt tahá nějaký příklady, on je ten případ že ho to baví no a podle něj to bylo "přece jasný, dyť je tam pravej úhel ne?" no tak možná pro někoho kdo takových příkladů už viděl sto, tak to tam vidí jako jasný.. já teda ne. já čekám že matika je exaktní věda a vše bude jasně nepochybně daný. páč u mě teda fakt nějaká kreativita nehrozí:P

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 19:10

viktorka_od splavu Náš to přeměřil..a pravý úhel to nebyl , tím to pro něj končí. Není to označené, ani napsané ani pořádně namalované, tak konec.