"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 19:13

Renusatko souhlas!:-)

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 21:13

Renusatko já právě něco takovýho doma řešila když kluci zkoušeli příklady na příjimačky asi, nevim.. muž furt tahá nějaký příklady, on je ten případ že ho to baví no a podle něj to bylo "přece jasný, dyť je tam pravej úhel ne?" no tak možná pro někoho kdo takových příkladů už viděl sto, tak to tam vidí jako jasný.. já teda ne. já čekám že matika je exaktní věda a vše bude jasně nepochybně daný. páč u mě teda fakt nějaká kreativita nehrozí:P

​hele já matiku neviděla už opravdu hooooodně let,  rozhodně jsem ji tehdy nijak neoblibovala, ale pravý úhel jsem viděla hned... čímž nezpochybńuji, že správně by měl být označen tím znakem pro pravý úhel ... leda, že by to byla ta kreativita, o které se tu psalo, jako že přiložím trojúhelník a zjistím, co a jak :-)))

edit: tak pokud bylo přeměřeno a nebyl, tak je to jasné... asi teda nepřesný nákres, ale pak by námitka, že nelze spočítat, měla být uznána... je teda fakt, že by mělo být řečeno proč, ale zase zš, tak je potřeba zůstat v realitě ...

Offline MarcelaN
příspěvků moje polička 06. zaří 2018 21:26
Reakce na slniecko:

​Jop. Teda asi to u nás bude ešte horšie, ale minule mi moja doktorka hovorila, že musela pripravovať svoju dcéru, jednotkárku, na prijímačky na 8-ročný gympel, pretože zistila, že na 1.stupni neprebrali 3/4 látky, ktorú prebrať mali. A úprimne teda, ak mi dieťa chodí domov s dobrými známkami, tak ma ani nenapadne skúmať, či ich učia, čo treba, alebo nie. Takže ono aj "študijný" typ dieťaťa, ktorému to myslí, môže potrebovať doučko, pretože sa na to na škole vyflákli. Ako oni to dobehli za dva týždne, čo si pani doktorka vzala dovolenku a dieťa zatiaľ nedala do školy, aby ju to doučila, ale...ale...to je prvý stupeň. Keď si predstavím, že by som mala vlastné pubertálne dieťa doučovať stredoškolskú látku, pretože to nespravili na škole, tak utekám do púšte.

​tak to teda hledím, protože o pár stránek dříve jsem si tady přesně s tímhle vylívala srdce já. Doučovali jsme dceru naštěstí jen 2.stupeň, ale evidentně to není zase tak ojedinělé. A taky mě předtím nenapadlo zkoumat jestli se na to pančelky nevyflákly. Což teda byla evidentně chyba. Jo a ještě jsem se dozvěděla,  že jsem se měla o kvalitu školy zajímat dříve než až v 9.třídě   no vědět dříve, samozřejmě že jsem si na ně došlápla

Offline Sweet Potato
40422 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 21:30

nolita Plus odhaduju, že děti tohoto typu měly nacvičené, jen se lišila délka stran. Takže většina z nich jela automaticky. 

Ale ta chybějící tečka by vše vyřešila (pŕedpokládám, že s ní děti byly dříve seznámeny) a jako rodič bych nemlčela.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 21:39

Sweet Potato Právě, to, že jedou automaticky a ten pravý úhel si tam domyslí je na jedničku. To je učení těch postupů bez přemýšlení, znáš postup a to je výborné a za 1...přemýšlíš nad tím, tak za 5. 

Offline DruI
5587 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 21:49

nolita Já teda nechci prudit, ale i kdyby tam po přeměření pravý úhel byl, tak je to zadání špatně. Nákres je u takových úloh jen pro názornost. To už by to taky někdo mohl řešit tak, že si strany přeměří pravítkem.

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 21:54
Reakce na DruI:

nolita Já teda nechci prudit, ale i kdyby tam po přeměření pravý úhel byl, tak je to zadání špatně. Nákres je u takových úloh jen pro názornost. To už by to taky někdo mohl řešit tak, že si strany přeměří pravítkem.

a co mi to dalo práce děti přesvědčit, že ten nákres je "jen pro názornost" a že se to měřit pravítkem nesmí!:)

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 21:54

DruI taky fakt, pokud můžu zkontrolovat pravý úhel, můžu samozřejmě změřit strany, jen by to ale nefungovalo, pokud by v zadání bylo, že ta jedna strana má např. 2 metry... (když teda pominu variantu, že by sis vypočítala nějaké měřítko pro přepočet) nicméně, sama jsem psala, že to, že pravý úhel vidím, neznamená, že nemá být označen...

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:00

nolita Když na to tak koukám, tak by mě i zajímalo v jakých jednotkách to těm dětem, které to vypočítaly, vyšlo. 

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:01

nolita maturovalas z matiky?

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:04

Renusatko taky pravda :-)

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:05

viktorka_od splavu proč? :-)

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:09

nolita no že ten nápad změřit strany na ilustrativním obrázku mi připadá takový nezvyklý:-)

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:15

viktorka_od splavu to nepřičítej mně, můj nápad to původně nebyl :-) já jen psala, že tam vidím, ten pravý úhel (který tam asi v závěru stejně nebyl), takže mě by jen napadlo tam dát ten trojúhelnik...

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:17

nolita když mně to připadá stejně nesmyslný jako měřit ty rovnoběžky, jestli se fakt sbíhají v nekonečnu...

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:18

tak popravde matematika je docela zabavna veda, mnohdy vyzaduje fantazii a predstavivost, ale v trochu v jinem smeru nez, ze si predstavim nebo domyslim neco, co v zadani vubec neni, jen proto, ze to pak pujde lip spocitat.   tady bych spis cekala, ze se pani ucitelka chytne za nos a priste tam tu znacku doplni.

dite trochu socialne obratnejsi by se treba mohlo zkusit zeptat, jestli je v tom trojuhelniku pravy uhel uz behem pisemky a ja jsem celkem presvedcena, ze na nasem matematickem gymplu dotazy tohoto typu bezne padali. 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:23

viktorka_od splavu  ale ty to blbě čteš, já přece neřílám, že to bylo ok, sama jsem psala, že to mělo být označeno, jen jsem napsala, že tam ten pravý úhel vidím (včetně toho, že jsem ho viděla špatně, protože tam ve skutečnosti nebyl), to vše v reakci na to, jak jsi psala, že tvůj muž to tam taky viděl, protože pořád nosí nějaké příklady, tak jsem dala do konkrastu to, že mě to nebaví, matiku jsem neviděla milion let, a taky jsem ho viděla... že je to spávně zadaný příklad jsem neříkala...

49359 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 22:25

nolita ok

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 23:13

viktorka_od splavu Tady je jasně vidět, že přílišná pečlivost a zkoumavý přístup - viz přeměřování a následná neexistence pravého úhlu - je spíš na škodu. Chce to trochu ležérního nadhledu. Vypadá to tak, tedy to tak nepochybně taky  je.

Jen nevím, jestli je to ještě matematicky exaktní přístup. 

Offline continuity
43142 příspěvků moje polička 06. zaří 2018 23:23

Dadoo spravne je pochopit zadani a tedy zjistit, jaky ten uhel je. pokud to neni oznaceno ani napsano v zadani, je to proste nekompletni zadani. on to taky jinej ucitel muze dat do te pisemky jako chytak.