Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Ounz
20533 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 21:39

Jiná Realita ty rody je potřeba učit se jako součást slovícka a taky to má i pár pravidel (a spoustu vyjímek ) a nejlíp se to učí, když člověk sedí u stolu, čumí před sebe a proklamuje DER HUND DER HUND DER HUND jako na divadle 

Offline viktorka_od splavu
49357 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 21:43

Jiná Realita jak píše ounz. nemůžeš se učit slovíčka bez toho rodu, to je blbost. 

TA židle-DER stuhl

když ti to trochu přejde do krve tak to i trefíš naslepo

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 21:44

viktorka_od splavu já se je samozřejmě snažím učit s rodem. ovšem paměť uloží jen slovíčko, rod nikoli :(

49357 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 21:49

Jiná Realita tak já nemám co mluvit. já se učila jako malý dítě a jediný co si pamatuju je z té doby. bohužel jsem líná. ale jak je němčina logická co se týká pravidel a větné skladby tak mi připadá právě poměrně pro pilné jedince zvládnutelná

jo a ještě mi pomáhá jít přes doslovnej překlad jako mezistupeň, v duchu (do té doby než to začne jít samo)

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 21:51

Jiná Realita V nemcine je nakonec ale ve vsem ordnung, naucite se rody a jedem, hebrejstina ma podle rodu slovesny tvary a v mnoznym cisle, casech a infinitivech tisic vyjimek, nemcina je zlata!

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 21:52

viktorka_od splavu jinak mi v ní (zatím) přijde všechno naprosto jasný. jsem tedy pořád těžký začátečník, takže kdové, čeho se dočkám :) ale nic složitého nevidím, jen bohužle ty rody ne a ne a přitom to na nich stojí.

49357 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 22:04

Jiná Realita dej tomu čas. když se na to soustředíš jako že je to problém, tak si to zbytečně ztěžuješ. ono se to poddá

Offline SunEclipse
3488 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 22:21
Reakce na Jiná Realita:

já se je samozřejmě snažím učit s rodem. ovšem paměť uloží jen slovíčko, rod nikoli :(

​nesmíš to oddělovat - musíš to brát jako jeden kus, prostě pes není Hund, ale derhund.

49357 příspěvků moje polička 12. ledna 2018 22:23
Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 08:45

coralline jakýkoliv daňový formuláře 

​My jsme byli dělat daně včera.  Přišla účetní,  podala mi ten formulář a já si nasadila brýle.  

Pak to bylo, tady napište 2017, táty napište ano,  tady ne, tady byl a tady dnešní datum a podepište se.  A hotovo.  

K něčemu je ten polostátní moloch dobrý. 

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 09:23

Jiná Realita Mezi temi rody je spousta pravidel, ale dokazala mi to vysvetlit az jedna hrozne dobra ucitelka po x letech studia nemciny. A chyba v rodech pro nejake bezne uzivani snad ani neni podstatna;-).

Offline Ounz
20533 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 13:10

Karja až na to, že existujou slovíčka, kdy das je něco a der je něco jinýho..slovo stejný.. např das Gehalt a der Gehalt. Takže to podstatný je, není to sice každý slovo, ale má to význam. Vzhledem k tomu, že při užívání pádů sou různý přípony a ten pád třeba určuje smysl věty..

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 13:29

Ounz Jasne, podstatny je to vic nez dost, ja nemecky jeden cas sprechtila pekne, vyznam clenu znam, joo kde jsou ty casy. Mne rikala ucitelka z nemecka, ze v nemecku se objevuji tendence, ze by se na ty cleny uplne vyflakli, coz jsme sI obe nejak nedokazaly predstavit, jak by prakticky vypadalo. Ja prave kvuli predlozkam, dal asi nejsem schopna dohlidnout. Ale stejne se mi v praxi nestalo, ze by mi nekdo zkrz obcas spatny clen nerozumnel nebo nejak divne cumel, ale nejsem zadny lingvista ani se tim nezivim;-). Ale chapu, v prvnim prispevku jsem se vyjadrila, jak kdyby to bylo uplne volny, no to samozrejme neni;-).

Offline Ounz
20533 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 14:22

Karja no, tak ty tendence se vyfláknout se na členy budou podobný jako u nás, že se nebude řešit y/i a s/z..prostě zjednodušení pro pohodlný..

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 14:32

Ounz Jo ano, navic ona argumentovala, ze ty nerodily mluvci s tim maji velky problemy a ze treba turci stavi vety uplne jinak a ta nemcina je pro ne hrozne tezka. Ucila I na zakladce a rikala, ze I kdyz ty deti jsou vlastne maly a v nemecku narozeny stejne je to pro ne zahul.

Offline Ounz
20533 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 14:37

Karja no tak čestina je taky těžká pro nerodilý mluvčí, ale zjednodušovat ji kvůli tomu? 

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 14:40

Ounz No jasne, ze je to blbost. Hlavne jsme si nedokazaly predstavit, jak by to v realu vypadalo. Ale prece jen cestina nema takovy procento nerodilejch mluvcich. Ale my jsme se o tom bavily jen tu hodinu a nijak zvlast. Jen proste pro uklidneni cleny davaj zabrat vsem a ja si pak delala legraci, ze cekam na reformu a pak tu NJ konecne nekam posunu.

Offline Ounz
20533 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 14:43

Karja no..vony pak silný a slabý slovesa, ty časy různý, ss, komma, vedlejší věty 

Offline Karja
44728 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 14:48

Ounz To mi tak ani nevadilo, v ss jsou taky pravidla a je to prekvapive jednoduchy, kdyz ti to nekdo vysvetli, ale ja to zapomnela. Ja co jsem mela tuhle bilingvni doucovatelku, co mela pedak z Nemecka, tak jsem zjistila, ze pravidla jsou vsude a neni to tak hrozny.

Offline Ounz
20533 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 14:53

Jo pravidla se spoustou vyjímek  ne mě němčina baví, ale ty členy sou fakt někdy boj..jinak šarfes es se píše po dlouhé samohl, po krátké ne..kdybys teda chtěla vědět (doufám že sem to napsala dobře)