Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline nellielovett
5488 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 15:01
Reakce na Mutziputzi:

Potrefenáhusa Já už normálně čekam každym dnem, kdy nastoupim do metra a ňákej školou povinnej hajzl mě pustí jako starou si sednout, ten den vyhlásim počátkem stáří

​Dočítám zpětně. Mě se to stalo minulý týden. Mladá holka, max 20, jsem si stoupla nad ni a hned vstala, jestli si chci sednout.  Ale já si teda myslím, že mě ani neviděla, jen cítila stín nad sebou, tak automaticky vstala.

Offline SunEclipse
3488 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 19:54

nellielovett  Mutziputzi ech, copak školou povinný, mě už pouštěj sednout i postarší gentlemani

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 20:21

SunEclipse Mě tuhle málem kleplo. Jela jsem zrovna do fitka, vlezu do tramvaje a hned vyskočila taková docela sešlá čtyřicítka, prej ať si sednu. Jsem se mocně rozhlížela a fakt to bylo na mě. Tak jsem jí teda poděkovala a odmítla s tím, že hned vystupuju. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 21:48
Reakce na SunEclipse:

nellielovett  Mutziputzi ech, copak školou povinný, mě už pouštěj sednout i postarší gentlemani

​Ty me lakaj esli mame stejnou cestu a az tady se pak dozvim ze chodici miliarda!

Offline SunEclipse
3488 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 21:52

Mutziputzi   miliardář ti maximálně dá přednost na přechodu, toho v metru nepotkáš

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 21:59

SunEclipse Ale houby a vsechny LV v metru jsou ze Sapy, ze?

Offline evik77
758 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 23:31

Zase jsem při psaní ve Wordu na něco klikla a změnilo se mi zobrazení stránek na obrazovce. A teď to nejde zpět. Mě už z toho počítače jebne. 

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 23:49
Reakce na Friga:

Lilly_Ku Rada slysim, ze nemcina je na mluveni tezka , chodim uz ctvrtym rokem na kurz (jednou tydne 1,5 hodiny) a slozitejsi vetu dam dohromady horko tezko. Trochu me to uklidnilo . Pred 3 a pul lety jsme s muzem a dvema kamarady projizdeli Nemeckem do CR, stavovali jsme se ve Wismaru v restauraci a cisnice mluvila jen nemecky. Nastesti ja a muz jsme se chytali, kamaradi nerozumneli ani fň. Mozna, ze ten problem s anglictinou je jen ve vetsich mestech, kde je hodne cizincu. 

Jinak tady ve Finsku se mi uz hodne dlouho nestalo, ze by mi nekdo odpovedel anglicky, mozna je to tim, ze mluvim hodne rychle. Nebo jsou Finove moc lini . Spis se lidi ptaj odkud jsem a jak dlouho tu ziju a chvalej!

​Pro mě teda nikdy nebyla. Je pravda, že angličtina je na agličtinu zpočátku na rozmluvení snazší, ale v momentě kdy ji posloucháš dnes a denně ti to pak už za chvíli ani nepřijde.

Mně se třeba ještě nikdy nestalo, že bych nerozuměla nějakýmu Němci nebo Rakušanovi a oni mě, zatímco u Britů už kolikrát.

Se Schweizerdeutsch už je to kapku náročnější.

Je to individuální a závisí na intenzitě mluvení. 1,5 půl hodiny je ale podle mě málo, pokud chce člověk udělat nějaký výraznější posun.

Já zase obdivuju, jak jsi mohla dát finštinu. Pro mě nepředstavitelný.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 13. ledna 2018 23:59
Reakce na Ounz:

Jo pravidla se spoustou vyjímek  ne mě němčina baví, ale ty členy sou fakt někdy boj..jinak šarfes es se píše po dlouhé samohl, po krátké ne..kdybys teda chtěla vědět (doufám že sem to napsala dobře) 

​Jo, správně. I když já ještě pamatuju dobu, kdy to bylo kapku komplikovanější.

Poslední reforma pravopisu dost věcí usnadnila.

I ty členy / rody se dají zvládnout. To je zase pravda, že v tomhle konkrétním ohledu je angličtina mnohem snazší.

Offline Friga
2164 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 11:12

wendulka Finstina je zpocatku tezsi na pochopeni, funguje dost jinak nez indoevropske jazyky. Ale jakmile se do toho clovek dostane, tak to jde celkem snadno, je pravidelna (vyjimky se daji spocitat na prstech jedne ruky), nezna rody (nerozlisuje ani on/ona - zcela genderove korektni jazyk ), nema cleny atd. No a pady z velke casti predstavuji predlozky ci proces zmeny. Jedine, co mi dela trochu problem dodneska je pad primeho predmetu a obcas neslysim rozdil ve vyslovnosti nekterych samohlasek a je-li souhlaska zdvojena nebo ne (coz zalezi i nareci, kterym dotycny mluvi). Podle me se lide finstiny boji zbytecne a ta povestna slozitost je sirena Finy samotnymi a pak lidmi, kteri ze sve materstiny neznaji pady. 

V nemcine bych se nepochybne zlepsila, kdybych ji pouzivala. Mam to jako konicek, protoze se libi, jak zni. 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 14:44

Me v Helsinkach dostal Santa, kterej umel (krasne) cesky napocitat do deseti. Ja mu odvetila, ze finsky umim leda kippis! Ale i tak me pochvalil, ze je to slovicko velmi dulezite  (na zdravi)

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 17:51

Lama_z_Lana  tohle umím finsky taky ...

Offline Friga
2164 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 19:27

Lama_z_Lana nolita Kippis je dulezite slovo . To, ze tady nekdo umel neco cesky, se mi stalo parkrat, vetsinou to bylo ahoj, ale jednou mi pan v kiosku, kam jsem sla po balik, kdyz jsem mu podala svuj pas, rekl (nebo spis pokusil) strc prst skrz krk, ze ho to kdysi naucil jakysi cesky kamarad. To bylo mile.

Offline RoSa
10177 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 19:33

Friga 

to jste mi připomněly: v Thajsku se mi obsluhující mladík v jedné docela zapadlé restauraci pochlubil, že umí česky... bylo to: "nasráááát, rozmazááááát"... samozřejmě chudák vůbec nevěděl, co to znamená

Online Sweet Potato
40410 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 19:38

RoSa Haha, na Sri Lance jsme potkali prodavače suvenýrů, kterého nějaká dobrá česká duše naučila česky. Takže nám svého dřevěného slona nabízel hlasitým “hovadina, hovadinááá.”

Offline RoSa
10177 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 19:42

Sweet Potato 

tohle záškodnictví českejch turistů je asi dost rozšířený 

našim zas vnucoval plážovej prodavač v Tunisu náramky a měl k tomu naučený "na ruku, na nohu, na hovno, vypadni"

Online Sweet Potato
40410 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 19:48

RoSa 

Offline barbucha blogger
35886 příspěvků moje polička 14. ledna 2018 22:45

RoSa 

Nejen českejch turistů. Když jsme dostali, jako malá nevinná děcka dychtící po vzdělání, rodilého Prušáka na německou konverzaci, čerstvě přibyvšího do Čech - co myslíš že jsme ho učili? Přece slušný pozdrav, to je základ! Myslím, že s tím tenkrát ve sborovně požal mnoho úspěchů. 

Dlužno mu přiznat pevný charakter, protože původce typicky českého pozdravu jdidoprdele neprozradil 

Offline Potrefenáhusa
38879 příspěvků moje polička 15. ledna 2018 09:29

Friga 

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 15. ledna 2018 09:33

Potrefenáhusa Na to jsem čekala