Lilly_Ku Rada slysim, ze nemcina je na mluveni tezka
, chodim uz ctvrtym rokem na kurz (jednou tydne 1,5 hodiny) a slozitejsi vetu dam dohromady horko tezko. Trochu me to uklidnilo
. Pred 3 a pul lety jsme s muzem a dvema kamarady projizdeli Nemeckem do CR, stavovali jsme se ve Wismaru v restauraci a cisnice mluvila jen nemecky. Nastesti ja a muz jsme se chytali, kamaradi nerozumneli ani fň. Mozna, ze ten problem s anglictinou je jen ve vetsich mestech, kde je hodne cizincu.
Jinak tady ve Finsku se mi uz hodne dlouho nestalo, ze by mi nekdo odpovedel anglicky, mozna je to tim, ze mluvim hodne rychle. Nebo jsou Finove moc lini
. Spis se lidi ptaj odkud jsem a jak dlouho tu ziju a chvalej!
Pro mě teda nikdy nebyla. Je pravda, že angličtina je na agličtinu zpočátku na rozmluvení snazší, ale v momentě kdy ji posloucháš dnes a denně ti to pak už za chvíli ani nepřijde.
Mně se třeba ještě nikdy nestalo, že bych nerozuměla nějakýmu Němci nebo Rakušanovi a oni mě, zatímco u Britů už kolikrát.
Se Schweizerdeutsch už je to kapku náročnější
.
Je to individuální a závisí na intenzitě mluvení. 1,5 půl hodiny je ale podle mě málo, pokud chce člověk udělat nějaký výraznější posun.
Já zase obdivuju, jak jsi mohla dát finštinu. Pro mě nepředstavitelný
.