Keby sme sa vsetci riadili jednotnym pracovnym casom, tak ten uzus chapem. Ale myslim ze uz by sme skrachovali ako firma, keby sme fakt striktne trvali na uzuse. Tom nasom samozrejme.
Stěžovací vlákno
přiznávám se, že mě dost překvapuje, jak šmahem považujete volání před 9:00 ráno za nevychovanost.
to je čas pro vaše sociální bubliny.
já se považuju za vychovaného člověka, ale že by někdo běžně pracoval od devíti, je pro mě dost novinka, takže volám po 8:00 a mám za to, že lidi už pracují.
v mé sociální bublině se ale pracuje od 4:00, od 6:00 nebo nejpozději tak od 7:30, tudíž pokud volám po 8:00, volávám s velkou časovou rezervou po začátku všech pro mě v úvahu připadajícíh pracovních dob.
berte to tak, že opravdu žijete v nějaké sociální bublině a značná část jinde obyvatel to má úplně jinak.
tady široko daleko od 9:00 nepracuje vůbec nikdo. lékaři, pekaři, prodavačky, všechny obchody jsou otevřené nejpozději od 8:00. proč čekat do devíti? i advokát je v kanceláři v 8:00. to je běžné v praze nebo kde?
Janulik03 taky si neumím představit, co bych udělala.
a to už tak myslím na stovky různých časových termínů, protože řidiči jsou třeba po noční, tam ten obchod má infolinku jen do 14:30, řemeslníci mají oběd od 10:30, pražáci tedy prý chodí do práce na 9
, to mám novinku a další termín, na který musím myslet.
jako snažím se, ale vždycky se nezadaří. cítit se uražená, protože si někdo dovolil zavolat, když jsem já na obědě, je trochu egoistické. jiní už mají dávno po něm.
vychází se primárně z banking hours, plus minus 15-30 min...
nolita a z kterych? CNB ma oteviraci hodiny pro verejnost 7,30 az 14,00 a medzibankovy clearing bezi tusim 0-16, jestli to nezmenili. ![]()
continuity vetsiny bank na uzemi cr rekla bych, oteviraji mezi 8.30 - 9.00, banking hours jsou hodiny pro verejnost, takze clearing je v tomto ohledu jedno...
nolita pokud je banka jediná instituce široko daleko, která otevírá až v 8:30, tak upřímně říkám, že budu podle vás nezdvořilá, a z jejích otevíracích dob prostě vycházet nebudu. protože předpokládám, že se řídí podle prahy nebo podle zahraničí, nikoli podle okolní situace.
musela jsem se podívat, kdy má ta naše otevřeno, protože tam nechodím. ale krom ní mají prostě všichni otevřeno dřív. finanční úřad, městský úřad, veterinář, kadeřnice...tady se od devíti nežije.
přece se nebudu řídit jedinou institucí, která má otevřeno později a volat všude jinde podle jejích otevíracích dob?
proto je pro mě 9:00 novinka, tady to nemá dokonce ani ta banka.
stejně mě fascinuje, jak si všichni žijí v těch svých sociálních bublinách a jsou přesvědčeni, že se kolem té jejich točí svět (včetně mě, nepochybně). a kdo podle ní nejedná, ten je hrubián.
v mém okolí by 90% lidí ani netušilo, co jsou nějaké banking hours, natož aby se podle nich řídili. myslím, že výjimečně nepřeháním a nejsem daleko od skutečných procent.
Jiná Realita Myslím, že tady šlo o kombinaci času a "veledůležité" informace o tom, že slečna tedy poslala mail... Kdyby to bylo něco podstatného, předpokládám, že by se nad tím většina z nás nepozastavila a to včetně Andulky...
Já žila celou dobu v domnění, že se jedná o pravidla slušného chovani. A teď se tady dočtu, že žiju v sociální bublině. No asi ano, v mé sociální bublině se nějaká etiketa ještě dodrzuje. Zazite zvyky mezi obchodními partnery, ordinační hodiny nebo akutní případy jsou samozřejmě vyjimka.
Krehutka asi tak ![]()
Práve mi zvonil telefon, na chvilku som premýšlala že to nedvihnem, ved etiketa. ![]()
A to len nemecký zákazník volal, že zaplatil pohladávku.
Janulik03 hrubian jeden nevychovanej..!! ![]()
continuity nic takoveho jsem nepsala (12-13), usus a slusnost je od deviti, nenapadlo by me, ze to nekdo nevi. 14 jsem napsala jako pripklad pro ty, kdo volaji nekomu, kdo, ac pracuje v kancelari, sedi tam od sesti, protoze pozdeji se muze stat, ze uz proste nepracuje. To je zcela obecne. Co to ma co delat s tim, ze by se tobe nedovolal, to nevim. Kazdy, kdo neni tele berouci vse doslova, si cas individualne prizpusobi (prave dle konkretniho cloveka, kteremu vola).
Jiná Realita Souhlas, voni v té sociální bublině teda žijí i ti lidé pracující od šesti, co vám dávají najevo, jak si v půl osmý ráno ještě vyspáváte (čili jste v podstatě flákač), zatímco oni už tvrdě zařezávají. Chtělo by to použít občas, teda kromě tý slušnosti, i kousek empatie, a zkusit zavolat podle předpokládané přítomnosti protistrany - ono je to teda i taktický, čím méně někoho vytočím, tím spíš se s ním domluvím.
Isca ano, proto to slusne chovani a usus. Obvykle pro hovory obecne cca 9.00- 22.00. Skoda, ze nekteri neznaji. ![]()
Ta debata je tak urputná, že mě fakt hodně začalo zajímat, jaký čas to opravdu je. Já mám za slušnost pracovní hovory 8-18 a soukromé 8-20. Kde jsem k těm časům ale došla, to netuším.
Janulik03 Pavlena no předpokládám, že zákazník ví, od kolika u Janulik03 pracují, to je ta situace, kdy si to můžete přizpůsobit, protože víte... situace, co popisuje Jiná Realita totéž... jako fakt nevidíte / nechápete ty nuance?
nolita uz na par strankach dokazuji, ze fakt ne ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.