Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline pecka
6155 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 20:37

paktofonika úplne vás chápem a držím palce.Človek vždy najprv hľadá podľa svojich predstáv a až v prípade núdze postupne zľavuje.Ja som sa bála,keďže som nemala veľa času,že napokon skončím buď v niečom podľa predstáv ale predraženom alebo v nejakej "diere" a napokon som dopadla veľmi dobre.Priznávam ale,že psychika dostala zabrať.

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 21:44

MP Marge Ne ne, já taky dávám přednost přízemí. Nechuť k němu moc nechápu, ale zase jsme díky ní pořídili byt za stejnou cenu jako stály byty v patře, ale k tomu našemu byla navíc terasa a zahrádka. Tyhle byty se opravdu prodaly jako poslední. Navíc ve čtvrti, kde 90 % lidí žije v rodinných domech, tj. taky vlastně v přízemí, mi obava z přízemního bytu připadala úsměvná.

Offline MP Marge
6797 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 22:40

Pinot Noir No a proc se lidi toho prizemi tak boji? Je to otazka bezpecnosti, nebo je v tom jeste neco jineho? Priznavam, ze jsem vlakno cetla jen tak bleskem...

Jezis, jak me se styska po Rockfordu a mem prizemnim patiu!!! Kdybych tady mela aspon balkon 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 23:11

MP Marge Bydlení ve městě v přízemí je dost nepříjemné, zejména protože ve městě je velký pohyb lidí - tedy nejhorší jsou okna do ulice.

1 chodí lidi kolem oken a vidí ti dovnitř. Těsně pod okny.

2.bezpečnost - někdo tam může vlézt. 

3.otevřená okna - v noci, když nejsi doma - nemůžeš nechat. Já jsem třeba zvyklá spát při otevřeném, duben-září dokořán.

4. špína a prach z ulice. V přízemí je to horší.

5. Hluk v přízemí domu - výtah, pohyb lidí, věčná špína na chodbě před bytem.

6. určitou bezpečnostní pomocí by mohly být mříže na oknech, ale koukej pořád skrz mříže. Navíc brání taky v ev. opuštění bytu.

Kdysi jsem krátce bydlela ve zvýšeném přízemí a někdo nám oknem prohodil dlažební kostku. Naštěstí jsme nebyli doma. Klukovina, nebo zloděj, kterému to nevyšlo, nezjistili jsme.

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 23:22

Dadoo Tyhle důvody jsou často jmenované, ale týkají se podle mě tak maximálně paneláků. V té "naší" bytovce byly ty zahrady, takže lidi kolem oken opravdu chodit nemohli, výtahy byly situované bokem, prach ano, ale jen dokud nevyrostla zeleň na těch předzahrádkách. Dveřmi se prý přízemní byty vykrádají nejmíň, protože je kolem nich největší provoz, nejbezpečnější je zkoušet otevřít dveře v předposledním poschodí. Tak snad jen ta okna dokořán nelze v noci nechat, ale já se narodila na vesnici, takže v domě jsme na to nebyli zvyklí, tudíž mi to nechybí.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 23:31

Pinot Noir ale takych bytov ako vy popisujete,  je malo,  vacsina je prave tych panelakovych a tam by som tiez nesla. Do toho vasho kludne hej. 

Dadoo este by som doplnila,  ze v nich vacsinou chyba balkon,  co je aspon pre mna obrovske minus. Ale najvacsie ta bezpecnost,  som strachoprd panelakoveho typu 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 23:42

Pinot Noir Mrakoplas Já bych řekla, že ty panelákové nebudou kvůli ulici ještě ty nejhorší. Tam bývají třeba trávníky apod. takže je dům trošku dál od chodníku. Často, ne vždy.

Taky jsou balkony i v přízemí - ale tam zas nic nemůžeš nechat, žádné věci, vybavení, ani sušit prádlo. Z balkonů se krade snad do druhého patra.

Taková i středně rušná ulice, i boční ulice, je horší. Karlín, Letná, Smíchov.. Jezdí auta, je vidět dovnitř. Přízemí ani Vinohrady nebo Dejvice.

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 23:51

Mrakoplas No a přesto se ty přízemní byty prodaly jako poslední, a to k nim byla zahrádka s terasou zdarma. My jsme byli pochopitelně rádi 

Dadoo Asi ano. I když teda třeba v tom Karlíně moc přízemních bytů není - je to tam samé bistro a kavárna, donedávna bazar, zastavárna a sekáč 

Offline domenica blogger
8030 příspěvků moje polička 25. srpna 2018 23:57

Dadoo 

Přesně jsi vyjmenovala důvody, proč bych nikdy nechtěla bydlet v přízemí. Přidám ještě málo světla. No a hodně by mi chyběl pořádný výhled.

Offline domenica blogger
8030 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 00:14
Reakce na Pinot Noir:

Tyhle důvody jsou často jmenované, ale týkají se podle mě tak maximálně paneláků. 

​Pasuje to i/hlavně na činžáky. Takových městských čtvrtí jsou mraky. Však když chodím domů po setmění, od podzimu do jara je to tak věčně, tak mimoděk nahlížím do přízemních oken, ať už ty domy mají předzahradku nebo ne, a ne, nelíbilo by se mi to.

Offline MP Marge
6797 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 00:18

Dadoo Aha. Tak to dava smysl, akorat tedy zalezi na poloze domu a okoli, protoze ja jsem v zadnem svem prizemnim byte nemela okna primo do ulice (akorat doma v Cechach, ale tam zase ta nase ulice byla ticha a odlehla, takze nic moc provoz - a okna byla prilis vysoko na to, aby mi nekdo vylozene cumel do bytu). Ale tak tady se samozrejme stavi trochu jinak, a hlavne jsem nikdy nebydlela vylozene ve velkomeste - kdybych nekdy skoncila v prizemi nekde v Chicagu, tak bych asi zpivala jinou 

Co se tyka bezpecnosti, vzhledem k tomu, ze u me toho neni moc ukrast, nikdy jsem si s tim hlavu moc nelamala. Uz jsem to sem myslim psala, ze jsem v Rockfordu sokovala sousedy tim, ze jsem v lete spala pri otevrenem okne, coz povazovali malem za sebevrazdu. Tak jsem u nas v bytovkach byla za drsnou, ale peprak jsem pro jistotu mela u postele, kdyby prece jen neco 

Offline MP Marge
6797 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 00:22

Jo a jeste bych pro uplnost dodala, ze jsem idealni kandidatka pro prizemi/suteren, protoze NESNASIM slunce - v soucasnem byte, kde je hodne svetla, mam v podstate porad zatazene zaluzie. Kamaradi si ze me uz leta delaji srandu, ze jsem urcite upir   

Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 07:30

V nově postavené bytovce jsme bydleli, naštěstí ve 3., nejvyšším, patře. Ty z přízemí jsem litovala - sice měli kousek pozemku do vnitrobloku, ale když na něj vyšli, byli tam jak na výstavě. Pak na jejich pozemek navazoval volně přístupný trávník, kde ve volných chvílích vřískala děcka z celýho baráku. Řešili to tak, že si kolem "svého" tvořili hradbu - z tújek, zahradních zástěn apod. Čímž ten přízemní byt ještě víc zatemnili a taky to museli odstranit, protože architekt. No a zatímco nám špína z bot cestou do 3. patra odpadla, takže jsme tam měli krásně čisto, u nich to na chodbě vypadalo jak u čuňat. No a občas je tam přes tu zahradu někdo vykrad, no...

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 09:27

Pinot Noir Já si to, kde bydlíte, představuju tak, že nad sebou máte ještě další byty. To vám nevadí, že jejich obyvatelé mají vaši zahradu jak na dlani? Nechci nějak kritizovat váš výběr, jen by mě to zajímalo.

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 09:36

brrr Už dávno bydlím v domě, mně byt obecně nevyhovuje a dělali jsme všechno pro to, abychom dům měli co nejdřív. Tohle mi ale nevadilo, lidi by se museli fakt vyklonit a vyloženě čumět. Naproti byly přízemní řadovky, z těch k nám nikdo neviděl. Jen jednou jsem byla ráda, že zrovna nejsem na zahradě, a to když se nad námi někomu na balkoně protrhl dětský bazének 

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 09:57

Rozbily jste mi pračku! Ty zdejší nákazy, to je fakt mor. 

Offline Potrefenáhusa
38278 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 10:01

Kamarádka bydlela v bytovým domě v přízemí se zahrádkou a prej jim tam padal bordel z celýho domu, zřejmě občas i schválně. Kamarádka má terasu ve zvýšeným přízemí a taky nadává, že jí tam padá bordel od sousedů, vajgly apod.

Jinak ale teda mi přijde, že sice mít ty požadavky je fajn (vysoký patro s výhledem, terasa, širší centrum, ale že paktofonika hledá už celkem dlouho a nejspíš to neni zcela reálný. 

My v těch Vršovicích přesně v takovým bytě bydleli, s výhledem na půlku Prahy, balkonem a asi 90m2, ale bohužel nešel do privatizace, nakonec byl zrestituovanej a tržní nájem tam byl už před deseti lety tak strašnej, že ho máma už nemohla ani nechtěla platit 

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 10:38

Pinot Noir Mi se právě nelíbí ta představa, že za A) na mě někdo z vrchu čumákuje, B) že mi tam hází bordel jak píše Potrefenáhusa 

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 10:38
Reakce na Potrefenáhusa:

My v těch Vršovicích přesně v takovým bytě bydleli, s výhledem na půlku Prahy, balkonem a asi 90m2, ale bohužel nešel do privatizace, nakonec byl zrestituovanej a tržní nájem tam byl už před deseti lety tak strašnej, že ho máma už nemohla ani nechtěla platit 

​To se mi zdá divný, jakto že tržní nájem? My jsme bydleli na Vinohradech, činžák zrestituovanej taky, ale žádnej tržní nájem se neplatil, dyk lidem "s dekretem" ho novej majitel nemoh napálit. Mohl leda zvyšovat o nějaký procento ten stávající...

Matka nakonec šla taky do menšího, ale jen proto, že měl metrů 170 a tak byl nájem (a hlavně kvartýr) na ni dost velkej i tak. Ale platil se tam úplně normální. I když restituent z toho samozřejmě šílel a snažil se lidi vypakovat (ale kdyby nechtěli, tak s nima nehnul).

Offline Potrefenáhusa
38278 příspěvků moje polička 26. srpna 2018 10:48

barbucha mozna bylo ještě regulovaný, každopádně i tak už vysoký, já už jsem tam v ty době nebydlela, každopádně nájem tam byl vyšší než můj čistej příjem... Mama tam bydlela do roku asi 2011 nebo 12