Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline viktorka_od splavu
49114 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 13:58

barbucha to uz davno neplati.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 13:59

barbucha trvá to dýl, ale zrušíš i bez jeho souhlasu

Offline whiskas
20795 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 13:59

Mutziputzi A když nebude chtít? 

Asi to není tak jednoduché Byť tedy článek je o neplatičích.

https://www.epravo.cz/top/clanky/k-problematice-vyklizovani-neplaticich-najemniku-106117.html

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 14:01

paktofonika Na Brně-středu se občas něco málo draží, v 90 % jde o byty ve dvou konkrétních nemovitostech-novostavbách, ke kterým je i parkovací stání, tak se asi bere, že je to "lepší" kategorie. Ale většina bytů se vybírá tím vysoce transparentním bodovacím systémem, sice jsou nájmy nízký, ale pro ty, co si tržní nájem dovolit nemůžou to primárně zamýšleno není (ještě do října loňskýho roku naopak byli lidi bez pravidelnýho příjmu ze zaměstnání bodově významně znevýhodnění), to jsou pak separátní kategorie - socální bydlení a startovací byty, tam se žádá zvlášť. Městský byty jsou jinak pro kohokoli kdo se nechá zařadit do evidence, správně vyplní a odevzdá všech 34687 formulářů včetně příloh a pak dostane od komise ty bodíky. :)

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 14:02

whiskas nechce se mi googlovat, ale jde to správním řízením

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 14:37

Karoleena JJ ja som poplietla sociálne a mestské byty dohromady. 

Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 14:50

Jak to vlastně je s tím trvalým bydlištěm? Když vynechám rodinný dům, kde je jenom jeden "byt", tak se člověk stejně nepřihlašuje do konkrétního bytu, ale jenom do domu ne? Aspoň teda na formuláři číslo bytu nevidím.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 14:53

coralline v Cechach sa plati dan za kupu nehnutelnosti?   Alebo som to zle pochopila? Pri predaji chapem ale pri kupe, no uf. 

Offline whiskas
20795 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 15:01

Mrakoplas Ano, daň z nabytí/převodu nemovitosti, 4%.

Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 15:01

Mrakoplas Ano, pochopila jsi správně. Ale neptej se mě, proč. To jsem nepochopila já. Dřív tu daň platil prodávající.

Offline luciole
1213 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 15:15

barbucha 

Trvalý pobyt je záležitost evidenční, nezakládá žádná práva k objektu, na jehož adrese je občan hlášen a ani k vlastníkovi nemovitosti.

Trvalé bydliště neznamená trvalé bydlení

Trvalé bydliště, trvalý pobyt - změna, odhlášení, zrušení...

Offline Lama_z_Lana
6722 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 15:20

Mela bych k tomu takovy dotaz...kdyz jsem byla v lete u nasich tak jsem v TV  ve zpravach zaslechla neco o tom, ze by se melo zavedet (neco kolem roku 2020 myslim) neco jako poplatek za to, pokud clovek bydli v najmu, ale nema tam trvale bydliste. Vim, ze me to prave celkem vydesilo ale ted to nemuzu nikde vygooglit, pac si detaily nepamatuju. Nebylo to zrovna par korun.

Offline slniecko admin
19467 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 17:39
Reakce na coralline:

slniecko Tržní ceny jsou aktuálně poněkud přestřelené. Takže se může stát, že člověk sice úplně v klidu dostane hypo, protože má pravidelný příjem a všechno, ale pak banka ten byt odhadne na 4,5 mil. místo 5 mil., který požaduje prodávající. A z těch 4,5 mil. půjčí 80 %, tzn. 3,6 mil. Takže musíte mít z jiných zdrojů rozdíl v ceně 1,4 mil. + daň z nabytí nemovitosti 200 tis. + případnou provizi realitce. To sehnat už není moc sranda. Problém to prý bývá hlavně u panelákových bytů.

Jasné. ale je to tiež taká divočina, že len čo vyletí inzerát, okamžite treba reagovať, lebo je taký dopyt? Že je tých bytov tak málo?

Offline slniecko admin
19467 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 17:41

slniecko no já už si nepamatuju přesně ty požadavky, co měla paktofonika, ale v praze momentálně, když zadám nějaká omezení, vyjede toto

https://www.sreality.cz/hledani/prodej/byty/praha-1,praha-2,praha-3?navic=balkon&velikost=2%2B1,2%2Bkk,3%2Bkk,3%2B1&stav=velmi-dobry-stav&patro-od=2&patro-do=5

​No, tri strany inzerátov. Neviem to posúdiť, je to tak málo? Či ide o ceny?

Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 17:57

slniecko V Praze je obecně málo bytů i na prodej. Když je ten byt za nějakou příčetnou cenu (viz problém, který jsem popsala), tak ano, je hned pryč. Pokud člověk ty prachy má a je mu jedno, že si připlatí, tak asi problém není. Pak je otázka, jestli je ochotnej ty peníze vrazit do čehokoliv, kde se dá bydlet (to má byt asi okamžitě), nebo si chce vybírat podle svých požadavků.

A mojí kamarádce se třeba stalo, že zájemce, který přišel až po ní, nabídl vyšší cenu, takže ona měla smůlu. A to už bylo před pár lety.

Offline barbucha blogger
35485 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 17:58
Reakce na luciole:

barbucha 

Trvalý pobyt je záležitost evidenční, nezakládá žádná práva k objektu, na jehož adrese je občan hlášen a ani k vlastníkovi nemovitosti.

Trvalé bydliště neznamená trvalé bydlení

Trvalé bydliště, trvalý pobyt - změna, odhlášení, zrušení...

​Ovšem jak se ke konci toho prvního odkazu píše, tak: 

Ohlašovna (obecní úřad, nebo úřad městské části či městských obvodů) rozhodne o zrušení za dvou současně splněných podmínek – pokud zaniklo užívací právo občana k objektu, který je uveden v evidenci obyvatel jako místo trvalého pobytu, a tento objekt již nadále není občanem užíván."

V praxi to vypadá tak, že ta ohlašovna nejdřív vyzve dotyčnýho, aby se k tomu zrušení trvalýho pobytu (iniciovaný majitelem objektu) vyjádřil. A pokud řekne - což se může stát, třeba jen že chce dělat naschvály - že objekt i nadále využívá, t.j. bydlí v něm, nezrušej nic, leda asi za cenu šílenejch obstrukcí, tahanic a kdoví jestli ne soudu.

Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 18:13

barbucha Mám pocit, že trvalý bydliště můžeš nájemníkovi zrušit, když ti někdo dosvědčí, že už tam nebydlí. Ostatně má to stejnou váhu, jak když on tvrdí opak. Mimochodem, to by nemusel třeba předložit nájemní smlouvu? Nebo třeba doklad, že tam platí elektřinu? Prostě řekne "já tam bydlím" a tečka? Mně se to nezdá.

A ví někdo, jak je to s tím konkrétním bytem, jak jsem se ptala výše? Protože jestli je člověk přihlášenej jenom do baráku, není to nakonec jedno? Stejně nemám vliv na to, koho sem nechají přihlásit sousedi.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 18:58

coralline Jo, přesně něco podobného mi radili jako bezpečnostní opatření pro případ neshod s nájemníkem - nechat elektřinu nahlášenou na sebe. Že pokud by byly problémy, necháš ji odhlásit a takto se prý zbavíš pak nájemníka snadno.

jestli to tak funguje, netuším, neudělala jsem to.

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 19:03

Zrovna jsem doopravovala gramatické testy ze dvou tříd maturitních oborů (první ročníky nástaveb) a je mi z toho smutno. Řada z nich nepozná například přivlastňovací přídavné jméno, mají velké problémy s čárkami v souvětích, neurčí správný pád ...  ... a to jsem si myslela, že tento lehký test zvládnou levou zadní.

Online dzizisketa
8865 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 19:04

coralline 

Já jsem se teď přehlašovala, a byť na formuláři číslo bytu není, úřednice se na něj ptala, navíc bylo uvedené ve smlouvě s BD.