Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 23:41

continuity A to ten kámoš může teda x dalším lidem přihlásit trvalý bydliště? Sorry, že jsem tak natvrdlá, ale já pořád nechci věřit, že to je možný

Online continuity
42348 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 23:44

Ounz zazila jsem nekolik slusnych, platicich najmniku, ale byt teda nevymaloval jediny, krome kamarada, ktery maloval, protoze tam bydlel prakticky za naklady (ale pred tim nez se nastehoval).

clovek je rad, pokud na hrubo uklidi. pokud musim do slovenskeho bytu zasadne chodim az pote, co tam predtim dva dny smycila uklizecka s mopem. z kauce jsem to odecitala jenom dvakrat: v pripade, kdy deti ty steny opravdu popsaly a malovalo se tesne pred temi najemniky a pak zed, ktera se musela cela nanovo vysterkovat, protoze najemnik jaksi zapomel nahlasit, ze mu tece vana. a toto jeste stale povazuji za nadstandardne slusne najemniky, protoze bez kecu platili a s nejakymi skodami proste pocitam. (vypovedni lhutu nedodrzel jediny z nich, vsichni do jednoho se dohadovali na zkraceni, vetsinou mesic).

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 23:47

continuity aha, v tom případě půjdu svý bytný vysvětlit, jakej sem poklad 

Online continuity
42348 příspěvků moje polička 07. zaří 2018 23:57

coralline jo je to tak, aby ti prihlasili trvaly pobyt potrebujes 50kc, tiskopis a bud doklad o opravnenosti uzivani bytu nebo souhlas opravnene osoby, co je majitel ale taky najemce s platnou smlouvou. proste je to tak. 

https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/trvale-bydliste.html

Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 00:08

continuity Díky za rozšíření obzorů. To jsem fakt netušila.

Pokud tedy předložíte platnou nájemní smlouvu, ať na dobu určitou, či neurčitou, máte nárok na to, abyste byli přihlášeni k trvalému pobytu a trvalé bydliště vám bylo zapsáno do osobních dokladů. Totéž platí i pro všechny osoby, které se s vámi v bytě s vaším souhlasem zdržují.

barbucha

Zrušit TP osobě může ohlašovna na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c) zákona.

Touto osobou je:

osoba starší 18 let, způsobilá k právním úkonům, která doloží vlastnictví bytu nebo domu (výpis z katastru nemovitostí) nebo doloží oprávněnost užívání bytu (např. nájemní smlouva).

Je jí tedy majitel ale i nájemce.

Tato osoba se musí s návrhem obrátit na městský úřad a prokázat, že

zaniklo užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občanaa zároveň občan neužívá tento objekt nebo jeho vymezenou část.

K prokázání těchto skutečností je možné použít např. výpověď z nájmu bytu, novou nájemní smlouvu nových nájemníků s prohlášením, že osoba již v bytě nebydlí, svědectví sousedů atd. O zrušení TP bude vedeno správní řízení se vším všudy, tedy i s dokazováním, proto správní orgán navrhovatele vyzve, jaké dokumenty má předložit, je oprávněn provést i místní šetření atd. Konkrétní forma však vždy záleží na daném úřadu.

Offline luciole
1213 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 00:25

barbucha 

A jestli chce dělat naschvály tak co? V občance můžeš mít napsaný co chceš, ale pokud nemáš platnou nájemní smlouvu, nemáš právo byt/dům užívat. Pořád nevím o co jde...

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 00:27
Reakce na barbucha:

paktofonika 

Je zajímavý, že v jiných státech potřebuješ kdovíkolik potvrzení (třeba o zaměstnání), výpis z účtu, reference nebo historii předchozích ubytování včetně kontaktů na pronajímatele, jinak tě prostě nikdo neubytuje... a tady u nás to vypadá že je pomalu povinnost vzít kohokoliv, aniž by do toho majitel směl mluvit.

​Ano, to co jste popsala, je tady, kde ziju, naprosto bezne. Zrovna jako to, ze domaci ma pravo si rozhodnout, jestli ve svem baraku chce nebo nechce zvirata. Sama jsem milovnice zvirat, ale opravdu si nemyslim, ze by vlastnit psa nebo kocku patrilo k zakladnim lidskym pravum, na ktere by se mel vztahovat zakon o diskriminaci 

Je fakt, ze tady je zase bytu na vyber hafo, takze jsem jeste neslysela, ze by nekdo vyslovene NENASEL bydleni kvuli psovi. 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 07:54

MP Marge Ako som písala na začiatku tejto diskusie, záujemcov o jeden byt je toľko že si je z čoho vyberať, takže všetci čo sa tu rozčuľujú môžu kľudne spať. Pochybujem že niekto pôjde do sporu kvôli tomu že prenajímateľ uprednostnil nezadaného manažéra ktorý doma pomaly ani nieje. Ťažko by sa to dokazovalo a určite by to aj dlho trvalo kým by sa rozhodlo. Zákon je podľa mňa myslený dobre, samozrejme všetci tu argumentujú domácimi zvieratami pretože to je najjednoduchšie, ale myslím si že diskriminácia sa týka aj iných skúpín nie len ľudí s domácimi zvieratami. Pre mňa za mňa by mohli celý zákon aj zrušiť, pretože prax je iná a ľudia diskriminujú.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 07:59

continuity A aká bola dohoda? Zaujíma ma to preto, lebo všade je prax iná. Niekto si chce vymaľovať byt sám a niekde to požaduje po nájomníkoch. Pokiaľ ste sa dohodli na vymaľovaní a oni to neurobili tak je to z ich strany blbé sa takto zachovať aj po dohode. 

Že po sebe niekto byt neuprace, s tým súhlasím, zanechať po sebe poriadok je aspoň základné minimum. 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:07

paktofonika např. stojí ve smlouvě,ze nájemník musí předat byt ve stavu,v jakém ho převzal. Tedy např. vymalovany. 

A nebo si ho nájemník vymaluje sám na začátku. Záleží,jak se to nastaví. Dcera tenkrát malovala,mně maloval nájemník před nastěhováním.

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:09

barbucha v nemecku jsou potreba vsechny tyhle doklady (o prijmu, vypis z registru dluzniku...), protoze jednou uzavrenou najemni smlouvu nejde bez zavaznyho duvodu ukoncit, ani bez dostatecnyho oduvodneni nejde zvednout najem. Vypoved muzes dostat jenom pri peodeji bytu, pripadny zvyseni najmu musi byt oduvodneny renovacemi.

A vcil mudruj o kapitalistech 

Jinak ze najemnik pri stehovani vymaluje je opravdu standard.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:11

Lilly_Ku O výpis z registra dlžníkov žiadajú aj tu. 

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:14

paktofonika aha! Ja to jako opatreni celkem chapu a pripada mi to rozumny.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:16

Dadoo Ja som to v zmluve mala ale nakoniec si majiteľ chcel vymaľovať sám. 

Ja samozrejme chápem že s nájomníkmi to nieje ľahké, ja som doteraz bývala v podnájme iba počas školy a to bol čisto študentský byt a majiteľovi na ňom nezáležalo, aj opravovať sme si museli všetko sami no a potom ešte v Brne a mali sme s majiteľkou veľmi dobrý vzťah, bolo jej ľúto že sme odchádzali. Byt vyzeral po piatich rokoch identicky ako keď sme sa nasťahovali, jediné čo sa pokazilo boli kolieska na sprchovacom kúte. Nechcem tu zo seba robiť ideálneho nájomcu ale nemyslím si že všetci sú prasatá, neplatiči a humusáci čo prihlásia trištvrte rodiny trvalý pobyt a ešte si tam nasáčkujú deti a psov ktorí z bytu urobia kôlničku na drevo. 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:16

Lilly_Ku Mne to takisto neprekáža. 

Offline Kora
příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:20

Solathis 1220, 1224 asistenční služby nebo číslo co máte na zelené kartě  

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:29

paktofonika presne, tady se ti najemnici propiraj jak kdyby to byla nejaka nakazliva nemoc malem 

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 09:44

Ja jsem tedy se svymi najemniky maximálně spokojena a to i přes to,ze jsem si je z asi dvaceti zájemců vybrala omylem.

Jeden z posledních mi řekl,ze na bratra stavare a že v bytě udělají,co bude třeba. Pak mi přišel mail,ze na potvrzení zájmů byt vymaluje,udělají podlahy-vybrousi a nalákují parkety a dalsi veci a to na vlastni naklady. Tak jsem odpověděla,je to jejich a náklady hradím ja. A on to byl někdo úplně jiný,než ten s bratrem stavarem. Dva chlapi. 

Všechno udělali. V prvním roce si užili rekonstrukci domu,výměnu oken a stoupacek. Dost masakr. Smluvní dělníky hlídal, zednicke prace udělali sami,aby to prý bylo pořádně. Byt je jako z cukru. Super domluva s nima. Dekuji bohu za tu stadtnou nahodu a doufam,ze budou bydlet dlouho.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 10:19
Reakce na Lilly_Ku:

barbucha v nemecku jsou potreba vsechny tyhle doklady (o prijmu, vypis z registru dluzniku...), protoze jednou uzavrenou najemni smlouvu nejde bez zavaznyho duvodu ukoncit, ani bez dostatecnyho oduvodneni nejde zvednout najem. Vypoved muzes dostat jenom pri peodeji bytu, pripadny zvyseni najmu musi byt oduvodneny renovacemi.

A vcil mudruj o kapitalistech 

Jinak ze najemnik pri stehovani vymaluje je opravdu standard.

"pripadny zvyseni najmu musi byt oduvodneny renovacemi"

To je pravda,proto nas domaci pred dvema roky dosel,ze bude menit venkovni zaluzie a najem se zveda asi o 15 euro,no najem se zvednul za dva mesice po oznameni,nove zaluzie nemame dodnes.Stve me to,ale nejak se mi nechce se s nim hadat a delat zlou krev pac tu hodlame dal bydlet.Na normalni zeptani slysis jen vymluvy.Toz tak ,to taky v nemecku chodi.:-)

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 08. zaří 2018 10:54

Zarinya jako prijde na to, kvuli 15e bych asi taky nemela moral se hadat, ale kdyz slo o castu o nekolik radu vyssi, sla jsem na mieterverein a hned bylo jasno