Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline 999
19819 příspěvků moje polička 07. února 2019 12:46

Lamicka Určitě vydrží :-).

Offline Gatita
8632 příspěvků moje polička 07. února 2019 12:47

andulka01 vubec netusim. Pocity jsou takove, ze se to porad ucim. Je to specificka prace, takze clovek moc nemuze cerpat z predchozi praxe. Na druhou stranu s nadrizenymi jsem si vcera potykala a myslim, ze vystupy mam dobre, zpetna vazba je taky pozitivni. Ale jsem fakt nervozni, vsichni jsou tu mladi a proaktivni,takze si tu nekdy pripadam jako takova ta pani,co ji ve ctyri vypadne tuzka z ruky a bezi vyzvedavat deti:) Musim rict, ze jsem z toho v jiste tenzi, ale je mi blbe se na tu smlouvu jit zeptat.rocni kontrakt je na nic, popravde bych nebyla odvazana ani z prodlouzeni na dalsi dobu urcitou. Je to hrozne omezujici, nejde mi treba ani formalne naplanovat dovolena. To kdyby mi nabidli, tak nejspis budu resit podobne dilema jako Ty.

Offline Tak Betty
6138 příspěvků moje polička 07. února 2019 13:23

Dcera nastoupila do firmy ČEZ, dostala rooční smlouvu. Poté opět roční smlouvu. V té době postoupila na zástupce vedoucího odd a dostala opět roční.

Po třech letech normální smlouvu.

Já myslela, že se to tak ani nesmí. A to je ČEZ polostátní podnik.

Offline Luna
10867 příspěvků moje polička 07. února 2019 13:27

Tak Betty To se muze. Dvarkat po sobe rok a pak uz by mela dostat normalni. Tu ja jsem treba jakziv jeste nedostala.

Offline Tak Betty
6138 příspěvků moje polička 07. února 2019 13:47

Luna Od roku 2018 je to prý 3X na rok opakovaně. 

Říkají tomu třikrát a dost.

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 07. února 2019 13:50

Gatita Tak Betty Podle mě je to teď úplně běžné, málokdo dostane rovnou smlouvu na dobu neurčitou, většinou se začíná tou roční smlouvou, pak druhou, pak teprve na dobu neurčitou. V naší firmě to tak taky je a skoro všichni mí přátelé to tak taky mají.

Offline Gatita
8632 příspěvků moje polička 07. února 2019 13:59

Tak Betty smi, ale to retezeni je omezene. Byt zamestnavatelem, dam taky nejdriv na rok. Ale po roce uz by melo byt jasno. Ja teda doufam, ze uz dostanu normalni smlouvu, poprve v zivote:) Byla jsem ale nejakou dobu osvc, tak ten zamestnanecky zivot nebyl tak dlouhy. I tak jsem ale s rocnim kontraktem stihla udelat blbou zkusenost.mam dojem, ze kdyz se snizuji stavy, jdou tihle lide jako prvni, a bez odstupneho.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. února 2019 14:09

Gatita pokud si si se sefem potykala, tak bych rekla, ze je to na dobre ceste. jestli ti ten kontrakt ti konci v horizontu kratkych mesicu - rekneme konec brezna, normalne bych to otevrela az s nim budes sedet sama. rekni, ze si potrebujes naplanovat leto. ono to tem lidem casto nedochazi jak ty zamestnance zbytecne stresuji a pritom oni maji jasno, ze tu smlouvu prodlouzi.

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 07. února 2019 14:17

Přijde mi že řetězení ročních smluv je od zaměstnavatelů pěkná sviňárna. Ale může z toho někdo i protovat. teď jsme zaměstnali kluka, kterému také končila několikátá roční smlouva. Jenže on na prodloužení nečekal a zaměstnal se jinde.. Původní firma pak prosila a nabízela, ale měla smůlu...

Offline 711990
18319 příspěvků moje polička 07. února 2019 14:26

Pinot Noir to je hrozne zvlastni, asi to bude obor od oboru. Ja zas nezazila smlouvu na dobu urcitou, a to ani u zastupu za materskou. A v okoli taky nemam nikoho takoveho :))) mam pocit, ze naopak se ted firmy perou o zamestnance a podsekavat si zidli jeste urcitym kontaktem, to nikdo nechce.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. února 2019 14:37

Pavlena svinarna je to i proto, ze pak banka vysiluje s hypotekou a tak podobne - proste cela spolecnost na to neni nastavena. a pak se zamestnavatel hrozne divi, kdyz to kluk tesme po 30 napotreti neda. osobne si myslim, ze po roce uz vim, jestli je ten clovek k necemu, kdyz mi uz zkusebka nestacila (co se muze v nekterych oborech stat). 

nevim jak je to na Slovensku ted, ale byvalo to tak, ze zamestnance na dobu urcitou neslo propustit. teda slo, ale  muselo se vyplacet odstupne podle toho, kolik zbyvalo do konce

Offline Samantha
3293 příspěvků moje polička 07. února 2019 14:38

711990 

Firmy se možná perou o zaměstance, ale o takové, kteří vydrží déle než rok. Což je v poslední době malý zázrak.

Kolik nám se už protočilo lidí ... jsou ta takový malí krajánkové. Místo, aby chodili po světě, brouzdaj z firmy do firmy a zjišťujou, zda by je zrovna ta která práce "bavila". 

Naposledy jsme obdrželi vykuka, který k nám nastoupil, celý tři měsíce si nechal lít do hlavy školení a na konci zkušební doby oznámil, že se stěhuje do  XXX.  A celý to měl naplánovaný, jak se uřekl před jedním kolegou.Takže se u nás potřeboval jen tak upíchnout, aby si nemusel vyřizovat pracák. 

Offline Liesel
1676 příspěvků moje polička 07. února 2019 14:45

continuity Je pravda, že v některých oborech je zkušební doba krátká na to, aby se zjistilo, jestli to chce dotyčný dělat (musí se hooodně učit), ale rok je přesně ta toba, kdy už ví obě strany. U nás už na začátku říkáme, že pracovní smlouva je na rok, ale poté je samozřejmostí na dobu neurčitou.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. února 2019 14:50
Reakce na Samantha:

Firmy se možná perou o zaměstance, ale o takové, kteří vydrží déle než rok. Což je v poslední době malý zázrak.

​tak proto jim davaji smlouvy na dobu urcitou? ja jsem za kazdou blbost, ale nelze vnutit zamestnanci zkusebku a pak byt urazen, kdyz mi po mesici vezme ze dne na den roha. udelal jsem presne to, co bylo jako varianta domluveno v smlouve, zadny podraz v tom neni.

trh prace je jaky je, kdyz to bylo obracene tak se firmy taky chovali vselijak, vcetne hlasek: pred branou ceka dalsich 20 zajemci. to se mi osobne sice nestalo, ale zkouseli na mne, ze bych tam 3 mesice mohla chodit brigadovat zadarmo, vzdyt se budu ucit, tak at to beru jako investici. 

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 07. února 2019 14:58

Liesel já si pamatuju v první třídě jsem to měla do školy jednu stanici tramvají, škola naproti zastávce. Jednou máma spěchala, tak mě posadila do tram samotnou. Já plakala tak, že za mnou přišla/přijela. No zjistila, že to přežiju. A i já musela ujistit, že leccos přežiju. Byla jsem docela přecitlivělá holčička, precizní teda ne. Rodiče mě nutili fungovat a naučit se sama něco zařídit apod., jsem za to vděčná. Když jsem měla jet po první třídě na tábor, tak se mi tam tak strašně nechtělo, byla jsem z toho úplně ve stresu, že jsem onemocněla.

Taky jsem teda jako dítě (a často vlastně i dnes) neměla ráda tu změnu. Taky se mi nechtělo do školy, i když mě to vlastně nakonec docela bavilo. A postupně jsem školu i vzdělání začala mít ráda (ale tak někdy na vysoký :-) )

999 jo, můj nejstarší taky simuluje zdraví, aby mohl do školy. Taky tam chodí jak do klubu :-) Letos je v primě na gymnáziu, je ohromně spokojenej a moc se mu tam líbí. Učení teda moc nedá, to je flink po mě. Ale při vyučování je aktivní, tak aspoň tak.

Offline 711990
18319 příspěvků moje polička 07. února 2019 15:12

Samantha njn, ale tak to zas se nemuzes zlobit, ze clovek odejde ve zkusebce. Ta je tu pro obe strany. 

Offline Friga
2154 příspěvků moje polička 07. února 2019 15:19

Mam zanet stredniho ucha 

Offline Samantha
3293 příspěvků moje polička 07. února 2019 15:48

711990 

Můžu se zlobit. Protože mně (nebo jakýhokoliv kolegu)  to stojí spoustu práce se zaškolováním a dopředu každýho upozorňujeme, že když se mu to nebude zdát, ať to radši řekne po měsíci (stále zkušebka), než do něj sypat moudra celou dobu... Po měsíci už ten člověk pozná, zda mu ta firma/práce/kolegové vyhovují.

Já chápu jeho právo na "zkušebku" , ale prostě to nic nemění na tom, že takovýhle vyčuránkové mi opravdu vaděj.

continuity 

My dáváme 3 mesíce zkušebku, pak jednou dobu určitou na rok a pak dobu neučitou. Jsme malá soukromá firma a rozdíly v platu (kromě zkušebky) nejsou , co se týká doby určité a neurčité...

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. února 2019 16:02

Samantha to neni jeho pravo na zkusebku, to je oboustranna vec dojednana ve smlouve. je sjednana ve smlouve a navic to vetsinou iniciuje zamestnavatel. proste vyuzil to, co je v te smlouve dojednano. vy jej muzete upozornovat, na co chcete, a on se muze zaridit v ramci smlouvy tak, jak to vyhovuje jemu, treba odejit az pote, co si najde nove misto.

muzete si v ramci vyberoveho rizeni pozadat o reference a kandidata si proverit. 

kdyz banka v ramci provereni klienta vyzaduje smlouvu na dobu neurcitou, tak v tu chvili je ti stejny plat dost k nicemu. hypoteku nedostanes nebo potrebujes vyssi prijeme, delsi historii apod. abys ji dostala. 

Offline andulka01
12847 příspěvků moje polička 07. února 2019 16:03

S roční smlouvou jsem se teď v inzerátech moc nesetkávala, vše na dobu neurčitou, ale je to asi i dáno mým oborem. Firma, která by mi dávala postupně jen roční smlouvy by ve mě nevzbuzovala loayalitu, takže případný odchod za lepším bych řešila průběžně a neměla žádné výčitky.

A zkušebka je jasná, prostě je to dohoda, která oběma stranám přináší určitá rizika. Na lidi, kteří odejdou ve zkušební a mají pro to reálný důvod, bych nepohlížela špatně. Jako teda pokud to není ten výše zmíněný vykuk, ale to se asi nestává často.