Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 07. února 2019 20:35

VeronikK no ale v německu se myslím nemůže třeba stát, že se jim matka vrátí po osmi deseti letech rodičovské. a samozřejmě čeká na svoje místo. protože v německu co vím, matka není doma s jedním dítětem tři roky.

třeba moje známá má po sobě čtvrté dítě. s každým doma maximální možnou dobu, jak měla končit, znovu otěhotněla. chtít v takovém případě po zaměstnavateli, aby automaticky a snad rád a povinně vyhodil někoho, kdo tam těch x let pracuje místo osoby na mateřské, mi taky nepřijde fér.

Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 07. února 2019 20:44

Ja ted taky mela nejdriv na dobu urcitou na rok, ted od ledna prodlouzeni na dobu neurcitou s vypovedni dobou tri mesice, to jsem teda este nezazila, znam akorat mesic. 

Prvni, co jsem hned v lednu zacala resit je ta hypoteka 

Jinak je pravda, ze celkove tu lidi zustavaj s detma doma max rok co vidim z okoli.

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 07. února 2019 20:47

Jiná Realita no ale tak to sou jiný extrémy, taky mám kolegu, co má takovou ženu, no ta pracovat neplánuje. Jde o to, že třeba fakt má školku od září a materšká končí v dubnu..a zaměstnavatel nevyjde vstříc (a ne nikoho kvůli ní vyhazovat nemusí)

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 07. února 2019 20:55

Jiná Realita ja jsem se vracela po ctyrech letech a mezi detma jsem tam jeste na dohodu brigadnicila. Pak mi oznamili, ze maji z Francie stop stav a nemuzou me vzit. No nasla jsem si jine misto obratem, ale ja jsem v oboru, kde je lidi dlouhodobe nedostatek, deti jsem mela pozde, takze jsem mela solidni praxi a jsem navic dost olepena ruznymi certifikacemi. Takova bezna administrativni sila to miva podstatne horsi.

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 07. února 2019 20:59

Jiná Realita tak ta kamarádka si nejdřív nahlásila rok  nebo rok a půl (s prvním dítětem), nabídli jí zajímavou pozici - jinou a lepší. Měla zkrácený úvazek - nevím přesně jak dlouho. Pak u druhého dítěte nahlásila dva roky. Místo jí zajímavé nenabídli, nějakou dobu čekala, nic se jí nezdálo. Nakonec odešla, šla něco studovat a dělá teď na sebe. Ale kdyby potřebovala nutně, tak by to místo měa. Možná nudný, ale měla... 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 07. února 2019 21:09

VeronikK já tam mám znáména příbuzné, kteří mají z jejich pohledu skvělou práci, takže byli na mateřské půl roku matka, půl roku otec. a protože si jejich práce podle mě cení, tak tam asi možnost, že by jim ji odebrali kvůli dětem, ani nepadla. sami se chtěli vrátit co nejdřív.

Offline NAmofo
179 příspěvků moje polička 07. února 2019 21:54

Tak tady pokud místo "zanikne", tak po dobu jednoho roku má člověk ze zákona přednostní právo, pokud by zaměstnavatel chtěl zase někoho zaměstnat. A je jedno jak to nazve, pokud je pracovní náplň podobná a splnitelná pro bývalého zaměstnance (třeba i s dodatečným zaškolením), tak musí vzít toho vyhozeného.

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 07. února 2019 22:05

Ounz Pokud má dítě narozeniny v dubnu, tak ho zapíšu od září předešlého roku, ne? A můžu ho tam vrazit už v lednu a mám čtyři měsíce veget.

Offline Gatita
8632 příspěvků moje polička 07. února 2019 22:07

Luna No já jsem šla na mateřskou z čerstvého iča, to taky nebyl z hlediska sociálního zabezpečení zrovna geniální tah

Ale ve výsledku dobrý, nemám pocit, že bych o něco přišla. Dokonce jsem se mohla vrátit na původní pozici, po roce volali, kde jako jsem. Šla jsem do toho, ale nebyla jsem zaměstnanec, takže jsem skákala, jak klienti pískali, což je s batoletem neudržitelné. Nebo aspoň mně to tak přišlo.  Byl to drsný rok a rozhodla jsem se pro změnu. Na všech pohovorech mi nabídli smlouvu na rok, což jsem brala jako standard - taková prodloužená zkušebka. Ale už nejsem moc zvědavá na nějaké prodlužování na další dobu určitou, nejsem zkrátka žádné absolventské ucho a z takové nabídky bych teda už radostí neskákala.  

Jinak většina mých kamarádek se vrátila bez problémů na původní místo. Ale žádné zkrácené úvazky ani home office se nekonaly, takže duhou zalité to také často není.

Offline tv
4200 příspěvků moje polička 07. února 2019 22:12
Reakce na brrr:

Ounz Pokud má dítě narozeniny v dubnu, tak ho zapíšu od září předešlého roku, ne? A můžu ho tam vrazit už v lednu a mám čtyři měsíce veget.

​Tak zapisy byvaji v dubnu, ne? To by bylo teoreticky diteti dva roky. A asi vezmou prednostne dite starsi. S volnymi misty ve skolkach to porad neni zadna slava, aspon u nas teda.

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 07. února 2019 22:16

brrr no to bylo ještě malý to dítě. Hele vážně myslíš, že si ta matka vzpomněla na poslední chvíli?

Offline Karja
44707 příspěvků moje polička 07. února 2019 22:17

#brrr Tak to planuji ja, ale to jsou ,,plany,,. Dite nemusi byt na skolku ve 2,5 letech dost vyspele, ze jo. S mistem nebude asi problem, problem je, ze nase skolka zavira 16:00:-D:-D. S druzinou je to lepsi, ta zavira az v 16:15.

Offline Kokoska
34965 příspěvků moje polička 08. února 2019 00:53

Luna Měli jsme tři holky na mateřské, dvě se vrátily bez problémů, jedna s vyšším platem, druhá s tím, že bude převážně na homeoffice. Třetí má další dítě, tam se ještě neví.

Offline VeronikK
363 příspěvků moje polička 08. února 2019 07:26

brrr to by vám ho ovšem museli vzít. Mě nejmladšího vzali už ve 3,5, ale prostředního třeba až jako předškoláka v 5 letech...

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 08. února 2019 07:50
Reakce na brrr:

​Haha, protože všechny školky čekají s otevřenou náručí na každé dítě a dovolí mu zapsat se a nastoupit kdykoliv  Kéž by to bylo takhle jednoduché!

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 08. února 2019 07:57

brrr prej veget kdyz si na to vzpomenu jeste ted me jima hruza.. jednak tam byt nechtel a pak zacal kolotoc nemoci ktery polevil az s nastupem do skoly

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 08. února 2019 08:05

Ounz Kupodivu takové zapomětlivé matky znám, řešili to několika měsíci v soukromé školce.

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 08. února 2019 08:15

tv Karja Pinot Noir VeronikK Mám osobní zkušenost jen se školkou ve středně velké obci (3 třídy po 25). K zápisu jde dítě, nikdo teda nezkoumá co umí, které dosáhne v tom budoucím školním roce tří let. Je fakt, že kapacita u nás stačí (v zásadě to vždycky vyjde tak akorát, občas zůstane i místo, dvě volné). Děti, které mají tři roky třeba v dubnu dostanou podmínku, že můžou do školky nastoupit třeba až od ledna.

Já mám děti lednové, myslela jsem, že mladší začne chodit do školky tak od listopadu, aby si zvykl, než to bude na ostro. Dopadlo to tak, že jsem se začátkem září šla zeptat, jestli by ho nevzali hned, protože ořval fakt, že by do školky ještě nemohl. Ale je fakt, že on tu školku miloval už před tím, dokonce se stalo, že mi ráno, když nechtěl odejít, řekli, ať ho tam nechám, jdu si nakoupit a pak si ho vyzvednu. Dostal tam svačinu a byl velmi spokojen

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 08. února 2019 08:17

Karja To se máte, u nás školka i družina zavírají ve čtyři. Je to hrozná honička před tou čtvrtou stihnout vyzvednout obě děti a to jsou budovy přes ulici Naštěstí starší teď už chodí z družiny sám, to je taková pohoda!

Offline Liesel
1676 příspěvků moje polička 08. února 2019 08:17

viktorka_od splavu Přesně, že dítě vezmou do školky je jedna věc, pak je tu několik let šance jedna ku padesáti, že bude nemocné, (nejlépe 2 děti ve školce na střídačku), nemáte žádné hlídání (babičky a pod.), ve školce prudí, že tam dáváte nastydlé děti, atd....

Já jsem se mohla do zaměstnání vrátit, nadšení se tedy nekonalo (spíš, že jim bylo blbý mě vyhodit) a jediné co bylo pozitivní na mé neustálé nepřitomnosti, že OČR platí stát. Jinak bych asi letěla hodně brzo....