Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. března 2019 21:08

dynda možná by ho zaujaly, ale dokud mu nebude cca pět, nebude je umět pozorovat dalekohledem. nebo při genialitě hodné einsteina odhaduju čtyři. ukazovat měsíček na nebi a ukazovat ho v malém okuláru metr a kus nad zemí, potmě, kdy musí balancovat na nějaké podložce a dívat se jedním okem a druhé mít zavřené, to fakt není pro tříleté dítě.

pozorování marsu je zcela nezajímavé, nevím, jestlis tedy byla na nějaké mimořádně vybavené hvězdárně, ale v běžných podmínkách je z marsu vidět roztřesená poměrně malinká načervenalá kulička. při velmi dobrých podmínkách snad bělavý flek polární čepičky. a při ultra výjimečných příležitostech nějaké albedové útvary, ale třeba já jsem je viděla tak jednou z deseti návštěv (tzn. tak jednou za rok). naposled nebylo vidět ani fázování. pro děti nic moc zajímavého.

nějaký denní program se skládačkami, obrázky, modely....mnohem lepší volba, a to až do školního věku. nebo denní pozorování slunce.

hodně dětí je v hvězdárny příliš brzo spíš zklamáno. protože v tom okuláru není vidět obří planeta, jen takové malé nic, navíc to často ani neumí najít mezi více objekty, které se tam současně nacházejí. malým dětem se taky blbě vysvětluje, že o okulár se neopírá, takže 90% z nich si ho posune a nevidí nic. 

objekty, které se pozorují, jsou převážně mlhoviny a hvězdy, a ty ani někteří dospělí neumí v okuláru najít, případně nějaké konkrétní hvězdy (ne, nepřeháním, je to docela častý jev).

zkrátka - všem doporučuji, odložte návštěvu nočního pozorování s dětmi na školní léta. nebo těsně předškolní. nic jim neuteče a až tehdy podle mě poprvé docení ten wow efekt.

Online viktorka_od splavu
49357 příspěvků moje polička 13. března 2019 21:19

Jiná Realita na hvězdárně jsem teda do okuláru nekoukala, ale do mikroskopu se dá normálně jedním okem a druhý mít otevřený (a kreslit přitom na papír např., první dovednost co jsem se naučila v labinách:-) to jen na okraj, že není potřeba umět zavřít jedno oko

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 13. března 2019 21:22
Reakce na Mirka:

Zarinya naprosto souhlasím, všechno jde, ale vítr ...

Na Krétu musíš někam, kde nefouká. Nám nefoukalo, ale  letadle si stěžovali, že za celý týden nevlezli kvůli větru a vlnám do vody.

​Tak nastesti je v Recku vsude tak krasne,ze uz nepotrebuju zjistovat,kde je nevetrno....

Byli jsme tam 14 dni,kazdy den vitr,nekdy az takovy,zd se u more nedalo,pronajali jsme si auto,jeli na druhou stranu ostrova....tak tam foukalo tak,ze litali rucniky z lehatek....

Kamaradka rikala,ze jeji teta nema kloudnou fotku z Krety,vsude jim trci vlasy ve vzduchu z vetru...

No a znama,ktera z Krety pochazi rikala,ze malo dni neni vetrno,takze fakt uz ne.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 13. března 2019 21:41

a nejde to druhé oko jednoduše zakrýt rukou (dítěte nebo rodiče)... to mi přijde jako alternativa toho neumět zavřít jedno oko, ale co já vím, jak to chodí na hvězdárně....

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. března 2019 21:58

nolita no jde, ale představ si, jak stojíš třeba na schůdkách za tříletým dítětem, ve tmě, sama vidíš houby, zakrýváš mu rukou oko a druhé mu šteluješ k okuláru...já prostě nevím, proč tohle dělat, proč nepočkat, proč to za každou cenu hrotit. 

samozřejmě taky záleží na vybavenosti hvězdárny, jaký má dalekohled. pokud je otočný s protizávažím, tak pro některá pozorování skoro ležíš, a pro jiná jsi dva metry nad zemí na žebříku. čarovat tam s tříletým dítětem, vůbec mu nějak ukázat, kam se má dívat (protože ono si neumí ze 4 možných okulárů vybrat ve tmě ten správný)....tam, kde mají pevný dalekohled, mívají podstavec, ale nebývá dimenzovaný na tak malé děti. a jak jsem už psala, nemůžeš dítě před okulárem držet ve vzduchu. nemá pak dostatečnou stabilitu, aby dobře vidělo, okulár se před ním komíhá.

samozřejně, že vždycky je cesta, vždycky se něco dá vymyslet. jen mi to přijde zbytečný. o pořádný zážitek jsou pak ochuzeni všichni. rodiče, to dítě, ostatní návštěvníci. přijde mi to jako vzít tříleté dítě třeba do kina na pána prstenů. jo, uvidí ho. bude třeba hodné, celou dobu se bude koukat. ale co si z něj odnese. nebo do divadla na hamleta.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 13. března 2019 22:04

Jiná Realita já to právě vidím spíš tak, že vždycky je cesta... chce to samozřejmě ohleduplnost k ostatním, ale nějak nevidím důvod, proč to a priori ani nezkusit... jasně, že to nebude asi případ té matky, co pouštěla večeníček (teď teda nevím, zda jsi o ní psala ty nebo někdo jiný)

se zážitkem / nezážitkem z kina nebo divadla bych to osobně nesrovnávala...

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 13. března 2019 22:12

nolita já jsem i psala, že normální rodiče zkusí, po deseti minutách uznají, že to není dobrý a odejdou (a ani já, zlý tyran dětí, jim to nemám za zlé :). chce to jen soudnost. jen píšu bohaté zkušenosti (chodím na hvězdárny hodně let) s tím, že fakt nic neuteče, a později je lépe.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 13. března 2019 22:13

Jiná Realita tak to se asi shodneme...

Offline rasaNori
8849 příspěvků moje polička 14. března 2019 08:04

Dekuju damy, male je 16 mesicu, zatim strida panenku s kufrem od vrtacky plnym sroubu a podobnych veci, takze jiste zajmy tam jsou:D Ma smysl porizovat ucici vez? Jako nerada bych se dockala jak mi poleze po suplikach, ty by to nemusely vydrzet...

Edit sorry za ot, presouvam se do spravneho vlakna:) 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 14. března 2019 08:42

rasaNori ja všade čítam, že je to dobré ale ja na to nemám miesto a som nakoniec aj rada, nevyužili by sme to. Odkedy pevne stoji, tak vylieza a stojí na kuchynskej stoličke a úplne bez problémov.

A mne už sa to nechce presúvať 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 14. března 2019 09:15

rasaNori Já nechtěla domů další velký krám, syn buď leze na ty plastové stupínky, nebo když pomáhá s vařením, sedí na lince.

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 14. března 2019 12:33

rasaNori Co je to učící věž? 

Offline rasaNori
8849 příspěvků moje polička 14. března 2019 12:52

Garfie vetsinou bazmek do kuchyne, takova ohradka k lince aby harant videl a mohl skodit, asi lepsi nez pristrcena zidle ze ktere dite pravidelne zhuci na zem:D

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 14. března 2019 12:58

rasaNori Aha, já myslela, že věž, která ho něco naučí  Tohle ho naučí akorát nebýt opatrný, vyprdla bych se na to.... Já myslím, že štokrle určitě postačí.

Offline Potrefenáhusa
38878 příspěvků moje polička 14. března 2019 13:02

Garfie já to teda znám jen odsud a neviděla jsem to nikdy naživo, ono to má vzadu takovou zábranu, já uplně vidím, jak to dítě přes to přepadává a otáčí se při tom pádu po zádech hlavou dolu, ale asi to bude teda nějak vymakanější, než štokrdle nebo schůdky, když se to jmenuje učící věž? 

Offline Catherinne
10852 příspěvků moje polička 14. března 2019 13:05

Potrefenáhusa protože jim na to více lidí skočí? A koupí?

Offline Potrefenáhusa
38878 příspěvků moje polička 14. března 2019 13:07

Catherinne ale některý nevypadaj blbě, asi by se v tom to dítě nemuselo zrakvit na první dobrou, ale některý mi přijde, že maj to zadní prkno hrozně nízko 

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 14. března 2019 13:07

Potrefenáhusa Připomíná mi to dřevěné požární schodiště nebo tu zdvihací plošinu.

Offline 711990
18320 příspěvků moje polička 14. března 2019 13:08

Potrefenáhusa sem to zkusmo pogooglovala a nektery vypadaj spis jako MUCICI veze...

Offline rasaNori
8849 příspěvků moje polička 14. března 2019 13:19

711990 :D mame doma kuchyn patrne polske vyroby(je hnusna a kvalita taky pokulhava) a prednost maji nova okna a fasada... Kdyz mi ji dite svym horolezectvim znici, bude znicena a na novou si sakra pockam:D mozna teda lepsi mucici vez nez vylamane suplata...

Garfie opatrnost trenuje na zidli u stolu, tam se pravidelne desim ze prepadne, protoze podrucky ma presne v urovni podkoleni jamky a parkrat uz spadlajednou to malem vzala hlavou o vedlejsi zidli, no jako obcas moje nervy:D