Jiná Realita nekde to uz i psali, ze vydrzela
Stěžovací vlákno
Já gotiku a rosety takly miluju a jsem ráda, že jedna vydržela. Ono je to právě o tom, dole pravděpodobně zas tak velký žár nebyl (i díky kamenné klenbě)
https://denikn.cz/minuta/111552/
Zde srozumitelně vysvětleno, proč nešlo použít ty “bambivaky”
wendulka Ja za tragédiu neobvinujem katolícku cirkev. Možno to tak znelo, ale tie dve veci som nechcela dávať do súvislosti. Len je škoda, že o tom stave katedrály vedeli a čakali až to zašlo tak ďaleko. S požiarom som to ale do súvislosti nedávala ani za to nikoho neobviňovala.
Ten kříž v Gutech stál mimo kostel, ale v areálu hřbitova. Mimochodem pokud se nepletu, tak v Gutech žárem popraskaly náhrobky, co byly tak 5 m od kostela.
A jen na okraj, mám teď výzkum v dřevěném kostele a dneska tam vlítla ČT natáčet si protipožární zabezpečení. Natočili si hasičák na zdi a jeli o kostel dál ![]()
paktofonika Chápu.
To se nabízí vždycky, že by se podobně rozsáhlé renovační práce u významných památek mohly nějak uspíšit, kdyby se neřešilo, kdo je zaplatí. Ale zda by to nějak přispělo k tomu, že by se podobným nehodám zabránilo nebo to nějak zmenšilo rozsah škod po nich, je otázka:
Když to srovnám např. s rychlostí rekonstrukce katedrály v Nantes, která byla za 2. světové války poničena bombardováním, u níž se otázka jejího financování táhla ještě déle, mi přijde, že tady se ty renovační práce řešily ještě "docela svižně"
.
A pak právě v Nantes stačilo, aby jeden z dělníků krátce před jejím dokončením v roce 1972 zapomněl na půdě vypnout svářecí přístroj a na dalších víc jak třicet let bylo zase vymalováno...
Emma je někdy naopak na facku
Ale zas tý srandy (v tom smutku)! Super meme ![]()
....

Jinak smutný, hodně. Ještě před pár dny jsme se synem chodili kolem, jako obvykle se směsí pocitů jako je obdiv, ale taky samozřejmost, danost...
... a ne, nic nemůže existovat navěky. Ani katedrála. A to je trochu znervózňující. Jak jsme křehcí. Všichni. Všechno.
A tak jsem za tu Smetanu vlastně ráda. ![]()
Tohle je zajimave
domenica Ano, ten pocit samozřejmosti. Protože když jsem přemýšlela o výletu do Paříže, Notre-Dame byl tak trochu povinnost, mám tam jiné gotické oblíbence, Saint Denis a La Chapelle - ty zcela nepokrytě miluju. Notre-Dame má pro mě velkou citovou hodnotu, kulturní samozřejmě, symblolickou, jistě. Ale sama sobecky jsem dávala přednost jiným gotikám. Ve starých skicákách jsem našla jen pár zápisků a kreseb z Notre-Dame, zato Saint Denis má skoro půlku. A moc prosím, nechci vidět hořet Chartres, Remeš, Winchester, Norimberk, Víta... ta letecká fotka jak hoří skoro celý půdorys katedrály mě pronásleduje.
Motlová ![]()
Tady je videt rozsah pozaru celkem.
Jinak jsem ted zrovna cetla, ze uz se vybral bilion kanadskych dolaru na opravy (jestli teda nekecaj)
https://www.cnn.com/2019/04/15/world/gallery/notre-dame-cathedral-fire/index.html
0zero7 bilion neee
v cestine spis miliarda. Ale i tak je to hezka castka.
Stezuju si na svou zapometlivost. Mam zanet kycelni bursy a vcera ani dneska rano jsem si nevzala lek. Doslo mi to samozrejme az v praci. Ja nevim, cim to je, ale proste nejsem schopna brat pravidelne leky. Pokazde kdyz mi neco je a ja mam brat treba tydenni kuru, tak aspon jeden lek vynecham a casto si to ani neuvedomim. ![]()
Friga dej si upozorneni na telefon. taky podvedome ignoruju.. clovek si to proste nechce pripustit. a brzke uzdraveni![]()
viktorka_od splavu diky
Jinak ja jsem schopna zapominat i s upozornenim
Friga tam fakt pomaha si priznat, ze to je zamerna sabotaz:-)
Friga to je asi normalni. ja si nosim prasky do prace/nebo si tam nasteguji platicko pokud to jde. Jsem migrenicka bez aury (takze to zjistim ve chvili, kdy me ta hlava zacne pobolivat). tudiz se snazim bez leku nevychazet z domova a stejne obcas zapomenu.
To je pak ohromne, kdyz jsme s rodinou v aquacentru/ na lyzich za bratru 180euro celkem, mne se to rozjede a prasek je samostatne nedosazitelny v aute/ na chalupe.
Takze potlapkavam, ale rozhodne nejsi sama.
continuity jakmile vim, ze nemam prasek, VZDYCKY prijde migrena:)
continuity diky
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.