Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline 999
19821 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 09:48

Pro mě je strašně silná tahle fotka. 

Offline Magráta
8129 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 10:06
@999 - přesně nad touhle fotkou jsem se teď taky pozastavila
Offline 999
19821 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 10:12

Sweet Potato Magráta Připomnělo mi to ten kříž z toho dřevěného kostelika v Gutech, co tam zůstal stát po tom požáru.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 10:18

Emma je někdy naopak na facku

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 11:42

999 ta fotka s křížem je opravdu symbolická. Netuším z jakého materiálu je tento kříž, ale ten v Gutech je dřevěný!

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 11:48

crazydaisy 

mě na té fotce facsinuje, že vidím stojící svíčky. přestože před nimi to pořád doutná. já nevím, třeba byly umělé, ale čekala bych, že se všecko rozteče žárem.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 11:57

Jiná Realita máš pravdu, těch svíček jsem si vůbec nevšimla.

Online wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 12:21
Reakce na paktofonika:

MP Marge

Myslím si, že na odhalenie príčiny je ešte skoro. 

Mne je Notre Dame hrozne ľúto, ale ako som sa dozvedela až včera už minulý rok BBC hlásilo, že katedrála je pred zrutenim, katolícka cirkev vyhlásila zbierku na opravu. Naozaj nechápem, že katedrálu, ktorá stojí už stáročia nechajú dôjsť až do stavu kedy hrozí ze spadne. Naozaj zázrak, že nespadla dnes v noci. Je to veľká škoda. 

Vím, na co narážíš, no podle mě se ta zpráva BBC úplně takhle zjednodušovat nedá. Ať už jsou Francouzi jacíkoliv, nikdy mi nepřišli lehkomyslní, pokud jde o jejich národní kulturní dědictví. 

...

Jestli jsem to celé dobře pochopila, tak vlastníkem katedrály je podle zákona francouzská vláda a katolická arcidiecéze v Paříži ji trvale používá zdarma. Proto kněží po celá léta věřili, že to vláda by měla za opravy platit. Ale podle podmínek dohody s vládou je arcidiecéze zodpovědná za její údržbu, přičemž francouzské ministerstvo kultury doteď vydávalo na tento účel přibližně 2 miliony EUR, které ale pokrývaly jen základní opravy.

..

Jako jo, to, že katedrála začala v posledních letech vykazovat známky opotřebení, způsobené hlavně znečištěním ovzduší, které když by se nezačalo řešit, by vedlo v budoucnu k jejímu zřícení, se vědělo. Už v roce 2014 hovořily odhady o celkových nákladech na potřebnou renovaci o 100 milionech eur.

...

V roce 2012 proběhla oprava zvonů a letos na podzim se měla opravit zřícená štíhlá věž - obojí ze státního rozpočtu, přičemž vláda dodala, že se nelze spoléhat na její neustálou pomoc, protože takových historických budov, vyžadujících nákladnou péči, je zkrátka moc. To arcidiecéze nakonec uznala, proto již v roce 2016 začala podnikat první kroky k rozjetí rozsáhlé informační kampaně a sbírky na její renovaci...

...

Je to strašlivá neuvěřitelná tragédie, která se včera navečer stala, ale já osobně bych z ní katolickou církev ve Francii asi nevinila, že dosáhla takových rozměrů. Vůbec bych teď nechtěla být v jejich kůži. 

I když je trochu "komické", že vlastně částka, kterou jenom Francois-Henri Pinault přislíbil na obnovu, by bývala na původní renovaci stačila. Ale tak už to v takových situacích bývá.

...

Pro mě má včerejší neštěstí i osobní dopad, protože před necelými dvěma týdny jsem si inkriminované místo se štíhlou věží fotila z přilehlé zahrady, kde bylo tak nádherně.

Offline slniecko admin
19583 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 12:24

Som to včera sledovala, príšerné. Čo sa toho leteckého hasenia týka, to hlásili v podstate od začiatku, že nebudú môcť použiť, lebo by to konštrukcia nevydržala. Strašné niečo. Čo sa artefaktov týka, čo sa dalo vynášali počas hasenia, ale samozrejme, veľa ľahlo popolom.

Ja sa utešujem tým, že aspoň všetci prežili.

20970 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 12:33

ale všechno špatný je k něčemu dobrý

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 12:49

Mutziputzi co to je za holku?

20970 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 12:50

Gatita Emma Smetana

Online wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 12:53
Reakce na Mutziputzi:

Emma je někdy naopak na facku

​No to jo

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 13:00

Mutziputzi kde to prosímtě bereš?

20970 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 13:04

Jiná Realita FB tim je zaflákanej

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 13:19
Reakce na Jiná Realita:

crazydaisy 

mě na té fotce facsinuje, že vidím stojící svíčky. přestože před nimi to pořád doutná. já nevím, třeba byly umělé, ale čekala bych, že se všecko rozteče žárem.

​Někde jsem četla, že vydržely i některé vitráže, které jsou vsazené do olověných rámečků. Takže evidentně všude ten úplně největší žár nebyl. Kříž a svíčky jsou dole, největší žár bývá vždy nahoře (komínový efekt) plus ten kříž vypadá, že je z kovového materiálu. Nedělala bych z toho zázrak i když přiznávám, že fotka je vyfocená velmi efektně (ještě s těmi paprsky červeného světla). Ten neshořelý dřevěný kříž u dřevěného kostelíka v ČR stál venku, opět ne v tom absolutním žáru....

Jinak jsem ráda, že statika chrámu to vydržela, včera to byl smutný pohled a vždycky je smutné, když mizí původní části památek

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 13:20

Jiná Realita crazydaisy viděla jsem v kostelech "svíčky", vyrobené nevím z čeho, jejichž "plamínek" byla malá žárovička. Tak jestli to nebude něco takového. Občas se to používá tam, kde je obava ze zničení památky (maleb) plamenem pravých svíček. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 13:36

A666horní roseta, ta malá, je 100% pryč, zatím se neví, jestli vydržela ta velká spodní. já ty rosety strašně miluju odjakživa, gotický sloh mám ráda mimojiné i kvůli nim, považuju to za naprosto nádherná okna.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 16. dubna 2019 13:38

podle této fotky se zdá, že ta velká vydržela.