Potrefenáhusa správně, ty nepatříš do těch 80 %![]()
Stěžovací vlákno
viktorka_od splavu Kdyz ja do malyho decka ani nejsem schopna ten sirup dostat ...zlaty cipky.
ziginka No, osobně sem nezkoušela, obecně sou čípky pro malý dětičky a pro ty co to nepolknou a teda rektálně to funguje rychle, jak je to tam prokrvený.
Potrefenáhusa oni to v lékárně říkají, že se to nemá kombinovat. Aspoň mně to při nákupu Coldrexu vždycky řekli.
ziginka Moji kluci ani jeden neměli nikdy žádný sirup. Všechno oba vyzvraceli. Co šlo v čípku měli v čípku. Co nešlo, tak měli tabletu zabalenou do monte nebo do pribiňáku
, jinak smůla.
Ounz S tím Paralenem máš pravdu. Známá se předávkovala paracetamolem. Mladá ženská, která kombinovala Coldrex a Paralen. Bohužel ji nezachránili.
Na volne prodejne leky si zavislost nevyrobite, ale mohou skodit (ibalgin treba zaludek a ledviny). Jednou za mesic si nic neudelate. Nejbezpecnejsi je paralen, ale musi se dodrzovat davkovani, treba v tehotenstvi je to skoro jediny mozny lek. Vsechny tyto leciva ale maji stropovy efekt (vyssi davka vetsi ulevu od bolesti neudela). Idealne kombinovat mezi sebou treba ten metamizol+ibalgin atd)., nikdy ne dva leky ze stejne skupiny. Pak taky zalezi jaky je to typ bolesti, paralen neni treba na zanetlivou bolest (ibalgin je). Novalgin/metamizol/algifen je ucinny, ale Byvaji na nej alergicke reakce.
Renusatko jednou jsem doplňovala domácí lékárničku a povedlo se mi vyděsit magistru v lékárně kombinací těch nakupovaných věcí. Ale když na každého z nás působí líp něco jiného jak na nachlazení, tak na břišní problémy.
Je,tak ja taky patrim do tech blbejsich 80 procent. Jinak na lecich byla zavisla teta moji spoluzacky, normalne na tech tisicich bolest, paralen, ibuprofen, na tech bezne dostupnych. Je mozne, ze to byla spise psychicka zavislost tedy. Ja mivam bolesti pochazejici od bursitidy kycle a normalne se bojim si na to vzit ibalgin, protoze ja je mivam fakt casto a rikam si, ze bych si rychle zvykla a pak bych to brala nonstop.
Karja a jak se ta závislost projevovala?
Karja jinak ta ostražitost se ti taky může ještě vyvinout věkem a zkušenostma, já byla taky původně důvěřivá než mi dr. na pohotovosti málem předávkovala dítě, se mi to nějak nezdálo ale jak su tupá na matiku neuměla jsem to přepočítat (miligramy, mililitry, účinná dávka.. no děsběs - ale zavolala jsem teda pediatričce domů a ta se zhrozila - od té doby kontroluju uplně všecko)
viktorka_od splavu takovych lidi je, je to i hodne psychicke. Ja mela kolegu, co pry trpel bolestmi hlavy po bouracce. Prisel si jednou pro ibalgin, ja stara migrenicka, jsem mu dala to platicko 400 a on uplne bez vahani slupnul rovnou dva, ze jeden ani nema cenu brat. Tohle pak zapiji tim coldrexem a je jim fajn ![]()
Pak kapky do nosa, to je taky hned. Vic lidi nez bys cekala.
continuity ale ibalgin 800 se dřív normálně prodával, na tom nevidím nic divnýho
jo kapky do nosa to vím že je rizikový, to de nějak mimo mě
Ounz tady se Paralen prodavat nesmi. Coz me driv tocilo, protoze na nachlazeni mi zabiral lip nez mistni prasky s acetaminopheny a nebo ibuprofen, ale vubec se v tom nevyznam (beru az kdyz nefunguje spanek a odpocinek)
Prosimte vis proc je Paralen blbej? Jsem jen zvedava
Ounztiež by som rada vedela, co je zle na paralene. Mne zabera na teplotu, aj bolest hlavy, ibalgin nesmuem, dieťaťu tiez na horucku zabera paralen, nurofen nie.
0zero7 snadno se s nim predsvkujes a otravis. Selzou ti jatra a staci k tomu rekativne par prasku - 20 tablet u dospelyho se uvadi.
Ja jsem si pred lety rekla, ze se k temhle tematum na internetech vyjadrovat nebudu, ale...
Paralen (paracetamol) je pro cloveka bez jaterniho onemocneni, kteryho uziva v davkach, ve kterych ma - tj. max 4g denne (8 paralenu) uplne normalne bezpecne lecivo, netreba z nej delat cyankali. Samozrejme na nej nechlastat a neuzivat jako pomocnicka pri kocovine a nekombonovat z dalsimi lecivy obsahujici paracetamol. Dalsi dulezita vec je se tim paralenem nepoddavkovat - takze dospela osoba vazici vic jak 50 kg by mela v jedny davce vzit ten 1g. U toho paralenu je fakt nejdulezitejsi se ridit vahou a to hlavne u deti. Otazka jestli cipek nebo sirup - obecne pokud je dite schopne prijimat lek usty, je to preferovanejsi. U paracetamolu se udava, ze peroralne ucinek nastupuje cca do 30 min, tak u cipku to muze byt az cca 60 min. Plus konkretne u toho paracetamolu je velmi variabilni rektalni vstrebavani. Ale obe lekovy formy jsou hlavne z hlediska antipyretickyho ucinku pouizitelne.
Continuinity a algifen - kombinace s paralenem je ok, ale myslet na to, ze porad je to lecivo vazane na prefpis a jeho dlouhodobe uzivsni bez porady s lekarem silne nedoporucuji. Plus je jeste otazka, zda vzhledem k obtizim uz byla nasazena nejaka terapie.
Zavislost na analgeticich je urcite problem, tyka se opradu hlavne kombinovanych preparatu (ataralgin, valetol...) - ale pri chronickem a naducelnem naduzivanim. Je taky treba myslet na to, ze pri dlouhodobem a neucelnem podavani analgetik muze dochazet paradoxne k bolestem hlavy.
Plus teda pokud je v Kanade mozny koupit leciva s acetaminophenonem (jinak paracetamol) a paralen ne, tak tam nebude registrovan. Pokud ti nezabira acetaminofenon tam dostupny, muzes proste spatne reagovat na konkretni lekovou formulaci, i to se stava (casto lidem, kterym funguje original nedela uplne generikum apod).
Jinak pro laiky je tema paracetamolu vyborne projednany na webu lekarnickekapky.cz
A v zivote bych si nedovolila oznacit lidi, kteri se nevyznaji v lecicivech za debily.
Renusatko no právě, předávkování paracetamolem má docela blbý následky, se selhanýma játrama se nedá žít
Lama_z_Lana Dík moc, že jsi se vyjádřila! ![]()
0zero7 No jako takovej ne, v bězným dávkování, ať nedělám paniku, ale pokud ho vezmeš moc, tak je hepatotixickej a k tomu může dojít, protože zaprvý lidi kombinujou několik pŕipravků který všechny obsahují paralen, nebo si přidaj další tablety, když ty první nezaberou, vždyť co na tom, stojí to deset korun, na tom nemůže nic bejt..a ta toxická dávka není zas tak vysoká. No a bez jater se žít nedá. Já neříkám, že je to zlý lék, skutečně se jako jeden z mála dá užívat v těhotenství, když je to nutný, jen by neměl bejt tak bezstarostně k dispozici..on se tady, pokud se nemyllim dá volně koupit i ten ibalgin. Na jednu stranu dobrý, na deuhou je to lék a basta a některý lidi k tomu přistupujou jako k lentilkam
Lama_z_Lana Já z paralenu nechci dělat cyankáli, jen že si spousta lidí neuvědomuje potenciální nebezpečnost. A já už sem to předávkování z nevědomosti viděka. Ne jednou. Jinak tvůj příspevek je super, krásně si to shrnula
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články