Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Karja
44632 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 12:41

JanieB Eeeeee, V zivote bych neco takovyho nedelala:-D. To uz snad lepsi ta zrusena svatba!

Offline slniecko admin
19553 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 13:14
Reakce na Karja:

slniecko Hahaha, hele ja se o to nezajimam, tak nevim, jak je to bezny:-D. Ale segra jednou ve slaby chvilce podlehla a volala mistnimu farari a ten jako mel nejaky zblebty o manzelstvi no, tak ji to moc nezaujalo:-D A tenhle mamy je jen za petikilo,no neber to!

​Tak ono to samo závisí od cirkvi, presvedčeni farára atď...(resp. ono to ani nemusí byť farár v určitých prípadoch)...ale farár s cenníkom, tak to je vrchol!

Offline slniecko admin
19553 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 13:17

Inak, čo sa výslužiek týka, tak to som bola vždy presvedčená, že to sa proste porozdeľuje, čo ostalo (aspoň teda, my sme to určite tak robili...akože jasné, napečené bolo s rezervou, aby určite nič nechýbalo, to potom vždy ostane, ale v princípe). No...a posledne sme dostali výslužku deň vopred!!!

Edit: a ešte som si práve uvedomila, že išlo o iné zákusky, ako boli potom na svadbe

Offline Aranel
6596 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 13:25

slniecko To by mě ale zajímalo, s tím ceníkem. Přece něco se tomu faráři asi platí? Nebo to je jakože jeho svatá povinnost? Ale on přece taky musí něco jíst atd.

Tak jestli mají faráři ceník, nebo se tak nějak obecně i bez seznamu mezi farní obcí ví, kolik za co, nebo jestli se prostě vždycky něco strčí do ruky / do kasičky v kostele / podobně. Nebo jestli na to pamatuje diecéze nebo někdo podobný...

Offline barbucha blogger
35794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 13:40
Reakce na continuity:

Garfie civilni rozvod ( pokud nebyla prvni svatba v kostele) obvykle nevadi. Ten krest je horsi, ale nekdy farar pristoupi na to, ze druhy z manzelu slibi, ze bude vychvavat deti ve vire a pak to jde.

​Ani civilní rozvod ti nepomůže - vtip je v tom, že se (jako křesťan) nemáš vdát/oženit, pokud tvůj první manžel ještě žije.

Ani takovej princ Charles se nemoh ženit v kostele, jeho první žena sice už nežila, zato bejvalej manžel Camilly ano. Tak měli taky jen takovou komedii v kostele jako popisuje Garfie

Online Potrefenáhusa
38822 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 13:44

barbucha anglikáni to maj nějak úplně po svým, ne? 

Online Garfie
28524 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 13:54

barbucha Pokud se poprvé jako křesťan vdáš civilně na úřadě, můžeš se znovu vzít v kostele bez problémů-z hlediska církve je první sňatek neplatný. Problém je jen pokud byla svatba v kostele nebo pokud ("můj" případ) jsou oba nekřtění a vezmou se na úřadě. 

Offline barbucha blogger
35794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 14:07

Potrefenáhusa 

Nevim, já myslela že to s prvním ještě žijícím manželem maj všechny křesťanský církve stejný, ale je fakt že jak píše Garfie tak ta první svatba asi musí bejt v kostele (nebo ji musej nechat anulovat což je ňák eště složitější než rozvod myslim).

Online Potrefenáhusa
38822 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 14:10

barbucha moje velmi útržkovitý znalosti mi říkaj, že si to anglikáni udělali proti katolíkům nějak jinak, aby se Jindřich VIII. mohl znova oženit, ty svátosti manželství jinak uznávaj ty křesťanský církve napříč, to je fakt, akorát teda myslim, že to právě musí bejt ten církevní sňatek. 

Offline barbucha blogger
35794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 14:28

Potrefenáhusa 

Tam to bylo složitý... Především eště zdaleka nebyli anglikáni, patřili normálně pod katolíky a hlavně pod papeže, a Jindřich se nechtěl rozvést, ale ten původní sňatek zrušit (anulovat) - s poukazem na to, že jako první se s Kateřinou oženil jeho bratr. Rozhodující pro to zrušení bylo, jestli manželství konzumovali což Kateřina samozřejmě popírala a Jindřich tvrdil pochopitelně opak... a než by čekal na povolení vod papeže (kterej to schválně protahoval anžto byl zavázanej rodičům Kateřiny), nechal manželství anulovat svým kamarádem arcibiskupem, rychle se oženil s Annou B. a až potom se prohlásil za hlavu anglický/anglikánský církve s tím, že vode dneška prostě pod papeže nepatřej a hotovo dvacet. Jindra se s tim prostě nepáral

Offline slniecko admin
19553 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 14:30
Reakce na Aranel:

slniecko To by mě ale zajímalo, s tím ceníkem. Přece něco se tomu faráři asi platí? Nebo to je jakože jeho svatá povinnost? Ale on přece taky musí něco jíst atd.

Tak jestli mají faráři ceník, nebo se tak nějak obecně i bez seznamu mezi farní obcí ví, kolik za co, nebo jestli se prostě vždycky něco strčí do ruky / do kasičky v kostele / podobně. Nebo jestli na to pamatuje diecéze nebo někdo podobný...

​No, farár má plat....strašne mizerný, ale má. Krst je sviatosť, a v podstate podmieňovať sviatosť platbou je nehoráznosť. Akože je dobrým zvykom (a myslím, že naozaj dobrým, vzhľadom na to, že mnoho ľudí fakt inak na cirkev neprispieva, tak aspoň keď chcú vykonať danú službu), pri rôznych príležitostiach dať farárovi niečo navrch, práve kvôli tomu veľmi nízkemu platu (apropó, ono aj tieto dary môžu podliehať dani, a z toho platu je podľa mňa veľmi ťažko vyžiť a už vôbec nie niečo odložiť - čo býva problém pri odchode do dôchodku, pretože tak nejako faru dostane nový slúžiaci farár a dôchodok sa ti tiež vypočítava z výšky platu) a že je to úkon navrch, ale niečo ako cenník je nehoráznosť. Ak niekto má, dá, ak nemá tak nedá, alebo možno niečo daruje až bude mať, alebo aj nie, ale má byť pokrstený, či už on, alebo jeho dieťa proste už len z princípu veci. Peniaze z kasičky idú buď na správu farnosti, alebo ak je špeciálne vyhlásená ofera na nejaký účel (väčšinou sú to rôzne druhy chyrity), tak na daný účel.

Tie ostatné veci ako zobrtí/nezobratí, pokrstení/nepokrstení rodičia, atď...no na to sa rôzne teologické názory rôznia, tam je to o inom.

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 14:32

barbucha Do roku 2002 sa rozvedení anglikáni, ktorých partner ešte žil, nemohli znova brať v kostole. Ale v r.2002 vydala cirkev rozhodnutie, že v určitých špeciálnych prípadoch sa môže udeliť výnimka. Ako napríklad v prípade Harryho a Meghan, ona bola rozvedená a výnimku dostali. Charles a Camilla by výnimku pravdepodobne nedostali, pretože jeho rozvod bol príliš škandalózny, takže sa rozhodli pre civilný sobáš a požehnanie v kostole :)

Offline slniecko admin
19553 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 14:38
Reakce na barbucha:

Potrefenáhusa 

Nevim, já myslela že to s prvním ještě žijícím manželem maj všechny křesťanský církve stejný, ale je fakt že jak píše Garfie tak ta první svatba asi musí bejt v kostele (nebo ji musej nechat anulovat což je ňák eště složitější než rozvod myslim).

​Nie. Ako s tými anglikánmi máš pravdu, konieckoncov, to sú takí poloprotestanti pôvodne vychádzajúci presne z daných dôvodov, ako úpíšeš, ale v mnohých protestantských cirkvách je možný aj druhý cirkevný sobáš. Tu ide o to, že v katolíckej cirkvi je 7 sviatostí, medzi ktoré patrí aj sobáš, kým protestantské majú 2 sviatosti - krst a Večeru Pánovu. Preto si na základe adejakých dohovorov niečo uznávajú (napr. krst prakticky všeobecne), niečo nie...a pri VP je to obzvlášť komplikované, pretože strašne závií od teologického poňatia daného aktu, ktorý sa medzi cirkvami dosť líši. Vo všeobecnosti platí, že protestantské cirkvi nemajú problém VP prislúžiť aj katolíkom, ale naopak veľmi nie.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 14:52

slniecko Ja som svadbu neorganizivala , zato som organizovala 2 pohreby a neviem ako to chodí u pohrebov, ale moja skúsenosť bola taka, ze bez peňazí, a to nie málo ťažko pochodíš.

Offline JanieB
551 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 15:01

Aranel Já myslím, že u věcí typu manželství je daný ceník - protože je to správní úkon, však na úřadě se oddání taky něco platí, ne? Moje zkušenost je, že se za extra věci farářům platí, ten náš by nám to i odpustil (jsme kamarádi), ale já jsem mu říkala, že mu to chci dát. A on na to, že to teda mám dát ministrantům do košíčku při mši...

Online viktorka_od splavu
49262 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 15:07
Reakce na slniecko:

Inak, čo sa výslužiek týka, tak to som bola vždy presvedčená, že to sa proste porozdeľuje, čo ostalo (aspoň teda, my sme to určite tak robili...akože jasné, napečené bolo s rezervou, aby určite nič nechýbalo, to potom vždy ostane, ale v princípe). No...a posledne sme dostali výslužku deň vopred!!!

Edit: a ešte som si práve uvedomila, že išlo o iné zákusky, ako boli potom na svadbe

​jo, taky jsem na tenhle zvyk cucela jak puk, ale muz na tom trval (Haná)

Offline Lamicka
14171 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 15:18

slniecko viktorka_od splavu v kraji me rodiny se taky delaji vejsluzky pred svatbou a v krabickach je male cukrovi. Dava se vsem v okoli, rozvazi se to uz 14 dni predem a dava se i lidem, ktere ani vubec neznas, ale zna je sousedky sousedka...

Online viktorka_od splavu
49262 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 15:22

Lamicka jako.. ja si to chtela objednat komplet se vsim vsudy s tim ze na takovy kikotiny nemam cas, cukrarka me vyvedla z omylu ze mi maximalne rekne kam mam jet nakoupit ty krabicky..

Offline slniecko admin
19553 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 15:23

paktofonika no ale nemalo by to tak byť. Ako áno, niektorí diskutujú o tom, že ak daný človek do kostola nechodil a na cirkev neprispieval a príbuzní ho chcú cirkevne pochovať, tak chcú, aby sa zaplatil aspoň cirkevný príspevok za nejaký čas dozadu, ale v princípe vyžadovať nejaký konkrétny poplatok za daný úkon, tak verím, že sú aj taký, ale správne to nie je a minimálne teda v evanjelickej cirkvi (tým ju nechcem nijako vyzdvihovať, akurát je jediná, kde som čítala vnútorné predpisy) to nemá nijakú inštitucionálnu oporu. Konieckoncov keď si vypýtaš žiadosť, tak na konci je kolónka, že AK chceš niečo prispieť, tak koľko a komu (na výber je/býval - zas to nekontrolujem furt - farár, kostolník, alebo chod kostola). Ale je to o tom, že AK chceš dať dáš a dáš koľko sa TY rozhodneš.

JanieB áno, niektoré správne poplatky sú, napríklad pri tom sobáši musíš zaplatiť na Slovensku za to, že chceš byť oddaná v kostole viac, ako keď chceš byť oddaná na úrade - ovšem ten poplatok ide celý mestskému úradu.

Offline slniecko admin
19553 příspěvků moje polička 27. listopadu 2019 15:24

viktorka_od splavu Lamicka teda, to sú veci, to som ešte nepočula

....ozaj, a dá sa niekde zapísať na taký zoznam rozvozu výslužiek, ja si už nejakú susedu susedy vymyslím