Často čtu ty věty, jak "i děti poznají, že se rodiče nemilují a je pro ně lepší, když se rozvedou". Nevím, jestli to není jen alibismus dospělých. Určitě záleží na konkrétní situaci, ale pokud pominu svoji (špatnou a pravěkou) zkušenost, tak vidím mezi blízkými kamarády mojí dcery děti z rozvedených rodin a žádné velké štěstí to není. Dcera občas utrousí, jak to ony cítí, co říkají nebo mně řeknou dvě tři věty a úplně mi to stačí. Podotýkám, že jsou to děti z rodin, kde se rodiče "dokázaly dohodnou a fungují jako rodiče".
Netlačila bych nikoho, aby zůstal s asociálem, alkoholikem, násilníkem, ale jinak bych se přimlouvala za ty děti.
no tak to pozor: ve skutečnosti je dětem úplně jedno, jestli jsou rodiče šťastní. dětem záleží velmi na tom, aby byly ony samy šťastné v rodině se svou maminkou, tatínkem ev. sourozenci. ale samozřejmě dětem vadí a škodí, když jsou rodiče viditelně nešťastní, jsou doma scény, pláč, nebo naopak mrazivá atmosféra, maminka pláče, tatínek nechodí domů/spí v obyváku a podobné věci.
žádný nárok na osobní štěstí nikdo nemá a rozbít rodinu kvůli vrtochu je zlo. ale setrvávat v nefunkčním partnerství a zničit si celý život pro někoho, kdo o to vůbec nestojí, kdo o mě nestojí, pro koho je rodina jen servis a vyžehlené košile... tak na to je můj život opravdu krátký. a ty děti vyrostou. a odejdou a založí s větším či menším úspěchem vlastní rodinu. a ten s těma košilema... si najde mladší.