barbucha Tak oni toho Švédové ukradli hodně, ale už spíš paběrkovali. To nejcennější z ze sbírek Rudolfa bylo už dávno ve Vídni.
Stěžovací vlákno
To bylo ale pořád jako u nás ![]()
barbucha Bylo, no. Ale škoda, že se to pak do Prahy nevrátilo :-(.
nemyslím to jako stížnost, patří to do blbých dotazů, zde nechávám jen pro návaznost - čím to je, že formulace "To nejcennější z ze sbírek Rudolfa" mě tahá za uši (něco jako most Karla), a přitom "To nejcennější z ze sbírek Rudolfa II" mi přijde úplně v pořádku? Cítím to tak, ale zdůvodnit to nedokážu.![]()
SunEclipse Máš pravdu, zní to blbě :-). Rudolfinské sbírky by byly lepší.
999 no mně ale šlo o to, proč "sbírka Rudolfa II" mi přijde v pořádku a "sbírka Rudolfa" ne. V čem je ten rozdíl? ![]()
SunEclipse Protože nejde rict Rudolfova Druhého, narozdíl od Rudolfova sbírka
999 Problematika přívlastku shodného a neshodného. S určitým záměrem lze užít i vazbu sbírka Rudolfova (přívlastek shodný je netradičně umístěn za jménem).
999 no mně ale šlo o to, proč "sbírka Rudolfa II" mi přijde v pořádku a "sbírka Rudolfa" ne. V čem je ten rozdíl?
V bližší specifikaci? Máš pravdu, že bez číslice to zní blbě. Rudolf kterej? Novák?
Nebo je to takový zdvořilejší nebo jak to říct ![]()
barbucha Bylo, no. Ale škoda, že se to pak do Prahy nevrátilo :-(.
Vo tom žádná. Ale to už je věc rozdělení resp. domluvy při tom... kdoví jestli o tom naši vůbec jednali. Navíc to byl zlotřilej Habsburk, že jo... takže Rakušáci si prostě nechali věci svýho "občana", vídeňskýho rodáka ![]()
Tak všimla som si u tých pár, čo poznám, množstvo vtipov na túto tému, lenže to sú presne tipy, ktorí by si robili srandu z čohokoľvek.
Tak minimálne som usúdiila, že si všimli aj túto stránku veci.
Hanka H Já do toho nechci zabrušovat, ale nemám pocit, že jsi to srozumitelně vysvětlila. Sbírka Rudolfa je přívlastek neshodný a sbírka Rudolfa II. taky. O sbírce Rudolfově se vůbec nemluvilo.
Sweet Potato O tom žádná, jen neodpovídá na otázku :-).
Mne prijde,ze "sbirka rudolfa" zni jako "sbirka jany/hanky..." je to jazykove kostrbate,protoze to proste neni shoda podmetu s prisudkem. "Sbirka rudolfa ii." je jako "sbirka jana novaka", to " druheho" zmeni shodu podmetu,a uz to je ok. Tedy...pro me.
continuity vďaka.
Jiná Realita honem to smaž, než si to přečte nějaká češtinářka a budeš ji mít na svědomí. Vždyť to s podmětem a přísudkem nemá nic společného. ![]()
![]()
Jiná RealitaFakt?![]()
Tahle debata mi připomněla:
Až půjdu přes most Karla do divadla Národa na stěnu Čerta, uznám, že jste zvítězili. Ale bude to vítězství Pyrrhy, dříve Pyrrhovo vítězství.“ ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články