ať jde místo toho do kostela:-)
Stěžovací vlákno
Když nám před rokem umřela maminka, pohřeb zajiťovala v zastoupení svého otce dcera jejího manžela. Maminka bydlela v jiném městě a ona se nabídla, že všechno zařídí, tak jsme s tím souhlasili. A ona udělala všechno po svém, na nic se nás neptala, jestli bysme tam něco chtěli nebo naopak nechtěli a do smuteční řeči nadiktovala řečníkovi všechno, na co si vzpomněla. Takže, když řečník řekl, že maminčin první manžel a můj otec se jmenoval Petr, tak jsme jen, já, můj bratr a tatínkova sestra udiveně zvedli obočí. Tatínek se samozřejmě jmenoval jinak, ale ona si nevzpomněla, tak tam napsala, co si myslela, že asi jo. Trapná chyba, ale přešli jsme to. Byli jsme rádi, že to někdo zařídil za nás. Co mě fakt mrzelo, bylo to, že ona a její otec, maminčin manžel s námi pak nešli do restaurace na oběd a jeli domů.
Musím ale říct, že ačkoli maminčin manžel s námi 3 dětmi není nijak příbuzný, velmi si přeje udržet rodinné vztahy a sestřiny děti bere jako svá vlastní vnoučata a můžeme tam za ním na chalupu kdykoli přijet třeba na víkend.
Úprimne sa priznám, že s tým 1x týždenne som to trochu prehnala, ale ak by som mala nakupovať denne alebo každý druhý deň trafil by ma šľak. Ale rozumiem že to má každý inak.
tak to je jasna vec.A ano at si to kazdy dela jak chce.Taky varim denne a nepotrebuju denne nakupovat.
Ja jen chtela rict,ze zavreny kram parkrat v roce neni zadna tragedie.No evidentne je.:-)
V den sváteční nakupovati budeš!
OK. Pár otázek:
Sleduješ své spoluobčany, kdy nakupují?
Irituje tě osobně, když tak činí příliš často?
Myslíš na dobro všech prodavaček a chceš jim umožnit, aby den sváteční skutečně světily (místo hromadění mrzkého mamonu za přesčasy)?
Co tedy uděláš s pracovníky ve zdravotnictví, s hasiči, zaměstnanci dopravních podniků, policisty a dalšími? Ti si volné svátky nezaslouží? ![]()
Pláčeš na šptném hrobě, já o svátcích a nedělích pracuju.
Tak to je špatně a přijdeš rovnou do pekla ![]()
Tak mně přijde také úsměvné, jak mají naši zákododárci potřebu zajistit ctění svátků... Ale vlastně docela chápu ten argument, vylepšit situaci prodavačkám, mně by ten příplatek, který vychází z jejich průměrné mzdy, asi den volna nevynahradil. Ale důvodovou zprávu jsem nezkoumala, ani nevím, co na to odbory - třeba se spousta zaměstnanců naopak rozčiluje, že si nemůže přivydělat. Jinak to u mě žádné vášně nevzbuzuje, návštěva supermarketu mi rozhodně během těch tří dnů chybět nebude. Případnou zásobovací krizi vyřeším přes eshop s donáškou, ty doufám fungovat budou.
Jinak si stěžuji, že neumím nakupovat. Půlku toho zapomenu, jsem neinvenční, sahám pořád po těch samých produktech, nebaví mě to. Donesu to domů a druhý den můžu jít znova, lednička prázdná jak na studentském bytě. Jenže nerada nakupuji do zásoby, mám ráda čerstvé a nesnáším plýtvání, tak babo raď.
tak ono predevsim, kdyz se to vezme kolem a kolem, tak uz by bylo potreba neco udelat s tristni urovni platu v CR.
viz napriklad tady: https://zpravy.aktualne.cz/finance/mzdy-v-cesku-mohou-rust-vyrazneji-jsou-nizsi-nez-vykon-ekono/r~91758d62c2a911e6b7730025900fea04/
rozdil v produktivite fakt neni tak velky, aby lidi v cechach museli brat tretinove platy ve srovnani treba s tim nemeckem. ale to by musely u nas treba posilit odbory a vubec se zvysit tlak lidi na politiku. bohuzel zatim porad jeste casto slysim, ze by lidi meli pomalu bejt vdecny, ze smeji nekde pracovat za uplnou almuznu.
To by se musela zákonem zvednout minimální mzda a následně zaručená mzda podle skupin. A to tak, že několikanásobně. A protože by se to týkalo i státních zaměstnanců, tak k tomu nedojde, protože stát na to nemá.
"Jo a ty nemáš o svátcích co šmejdit v obchodě po čerstvém pečivu či jiné nutnosti, ty máš rozjímat a jít do zoo"
Já jsem tak ráda, že se někdo stará a ví, co je pro mě nejlepší... ![]()
Vy jste určitě velká fanynka paní Marksové Tominové, přiznejte se! ![]()
jasne, statni sektor je specialni pripad. kdyz jsem to psala, myslela jsem hlavne na globalni soukrome spolecnosti, tam je rust mezd naprossto realny.
Mne tech prodavacek je lito, protoze z praxe svych kamaradek vim, ze jsou k tomu opravdu nucene a ze musely delat o svatky i v pripade, ze nechtely (a nektere naopak priplatek vitaly), alias Bud vezmes smenu nebo priste nechod. Jenze to neni jenom problem svatku. Tohle nuceni do prescasu, uklidu po pracovni dobe, nucenemu chozeni do prace v nemoci, to se nedeje jen o svatky, ale neustale. Proto mi prijde, ze by ucelnejsi bylo neco delat s tim, aby bylo "bud to udelas nebo priste nechod" vice postizitelne a ne teda jenom na 4 dny zakazat otevreni obchodu a ohanet se spasou prodavacek.
To co píšete, je přesné. Prodavačkám nikdo nepomůže tím, že jim nějaký den zavře krám a umožní jim být doma. Navíc ony samy nejsou v tomto jednotné, některá prostě být doma chce, jiná chce jít do práce a vydělat si. Pokud jim chce někdo pomoci, asi by spíš měl dohlídnout na to, jak se ten jejich střední management (nebo jak se ti místní vedoucí jmenují) konkrétně chová přímo v těch obchodech.
A jak už jsem psala jindy, moje příbuzná pracuje jako prodavačka v supermarketu a v ty dny volna mají "uklízecí dny" normálně podle směny.
presne, aby lidi este byli vdecni za praci za almuznu, na ktere se napakuje globalni firma.
no comment. a prave ve vysi zisku zahranicnich firem je prostor pro rust mezd, o kterem se mluvi v obou odkazovanych clancich.
Pak z toho zase bude nějaká prohraná arbitráž, že ty firmy počítaly na padesát let s tím, že budou moct dávat jen mrzký peníz.
Já si iluze nedělám, jejich situace určitě není nijak veselá. Ale nejsou v tom samy (ty prodavačky), co se dělo za mých čerstvě absolventských let v profesi, která se právem živí, a kde se znalost zákoníku práce předpokládá, tak to tady radši ani nebudu vypisovat:-) Ale tam byly aspoň vyhlídky na světlejší profesní zítřky a taky bych řekla, že ted je situace lepší než před sedmi lety, kdy si zaměstnavatelé obecně mohli více pískat.
to jsem ted nejak nepobrala, je to fór nebo to myslis vazne a narazis na neco, co nepobiram?
uz mi z toho shonu asi trochu hrabe :D
Vtipkuju. Znáš to ne, jak každá velká cizí firma chce dát republiku do arbitráže, když se má měnit nějaký zákon v jejím oboru.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.