Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 29. srpna 2020 23:43

Ja som si to sice v praci nikdy nedovolila (ehm mozno par krát po nejakej párty) ale doma tiez dokážem zdriemnut doslova na par sekund a na par hodin to pomoze. Hlavne po obede ked je zaludok plny a pride unava, sa zvalim, hned ma sice niektoré dieta zobudi ale vacsinou sa mi stihne aj daco zacat snivat a pritom este vnimam okolie.

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 00:23

Já teda ty mikrospánku na par minut využívám úspěšné už od vysoké školy. Kolikrát jsme v noci nešli spát vůbec, přes noc jsme dodelavali zadání, ráno na cvika a k večeru jsem dala 5 minut a mohla jít ještě pařit. Kde ty časy jsou?

Teď jsem to občas praktikovala v minulé praci, když mě drapla migréna, měli jsme tam pohovku. A teď na HO to taky občas zalomim - 10 minut je až až. 

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 03:07

Nicméně musím teda hlavně zapracovat na tom nočním spánku... Usnula jsem v jedenact a teď už zase cucim. Dneska celý den sloužím na závodech, tam to teda zalomit v pauze naštěstí můžu.

Offline Potrefenáhusa
38278 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 03:28

Já ty mikrospanky úplně nesnasim, přes den jsem zvykla spát celej život, ale par minut fakt nedávám, potrebuju aspoň těch dvacet, včera jsem takhle na par minut usnula a výsledkem byl úplně strasnej bolehlav, i když už jsem teď par hodin spala, tak tu hlavu trochu citim porad 

v praci jsem taky parkrat spala, já teda s hlavou na stole položenou na rukách

a nejstrasnejsi je to někde, kde to fakt nejde, třeba na nějaké přednášce nebo v kině, fuj, ještě tak v kině se to tluceni spacku da snést, ale v ty škole to bejvalo hrozny 

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 06:38

Potrefenáhusa já to mám naopak. Jakmile je to opravdový spánek, tj. přes tu půlhodinu, tak jsem pak celý den k ničemu, hlava mi chce bolestí prasknout, motám se,... Fuj.

Offline 711990
18274 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 08:38

Potrefenáhusa usnula jsem na opere v prvni radejednu dobu jsem s tim mela hrozny problem. A jeste ve stoje na koncerte v Lucerna music baru. Mela jsem pak strach nekam chodit

Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 08:50

Pinot Noir Na tohle docela pomáhá dát si kafe před spánkem. Dělal to tak můj děda, pak se vždycky probral úplně čilý a nabuzený. A hlavně odpoledne nesmíš vstávat na budíka, ale to třeba já nedokážu, vždycky mám v sobě takový to "max. hodinu...", jinak je mi líto času. Ale odpolední spánek mám ráda, pro mě by bylo ideální spát pět-šest hodin v noci a cca jednu až dvě odpoledne. :-)

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 09:03

Garfieto potvrdzujem, kava pred spankom zabera

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 09:21

Anička dušička ten clanok som, priznam sa, nečítala ale badatel nie je zrovna doveryhodny zdroj informácií

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 09:47

Pořád nemůžu uvěřit, že zemřel Chadwick Boseman

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 09:49

continuity mně spánek přes den migrénu spíš přivolá, nejhorší se několikrát se probudit a zas usnout, třeba v autě.

O víkendu po obědě dospávám pravidelně. V týdnu vstávám před pátou, špatně spím, takže je to jediný způsob, jak si odpočinout.

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 09:53

Mrakoplas Viem, ale táto informácia nie je len na bádateľovi. Linkla som článok, kde je to celkom pekne zhrnuté. V angličtine sa dá bez problémov o tom nájsť viac. Napríklad tu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763365/

Offline viktorka_od splavu
48923 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 09:58

Anička dušička mno moji predkove tedy od jara do podzimu vstavali pred ctvrtou ranni aby obstarali hospodarstvi, mnohahodinovy prostor na cteni a rozjimani meli tak leda v klasterech, ne?

ovsem model nocni+poledni spanek maji i lidoopi, to mi pripada dost logicky, cumakovani v noci moc ne

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 10:13

viktorka_od splavu Volne citujem z toho anglického článku na ncbi: "...dvojfázový spánok nebol pre západné domácnosti jedinečný... Vyskytoval sa ďaleko za hranicami Európy a Severnej Ameriky v iných kultúrach a kontinentoch, vrátane Blízkeho východu, Afriky, južnej Ázie, juhovýchodnej Ázie, Austrálie a Latinskej Ameriky .... (čiže) v predindustriálnom svete táto forma spánku nebola vôbec neobvyklá, a to ani v rovníkových kultúrach." 

Offline Renusatko
11671 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 12:17

Garfie Tu kávu před odpoledním spánkem si dává moje mamka. Já jí vždycky říkám, že bych potom neusnula a ona mi tvrdí, že hodinu po kávě naopak usneš dobře a nebolí tě potom ta hlava. Až později má účinek opačný. 

Já si teda v práci nemůžu bohužel zdřímnout ani na minutu, natož na dýl . Naštěstí jsem asi hyperaktivní, protože v noci spím max. 5 hodin. Večer je mi líto jít spát před půlnocí, ráno vstávám po 5. A dospávám to o víkendu, kdy v klidu vstávám po 10. Občas jsem odpoledne unavená, ale s večerem to přejde a můžu jít v klidu i cvičit. Odpoledne jsem už několik let neusnula, pokud nejsem nemocná.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 12:54

Renusatko presne tak to mam s odpolednim kafem. Kdyz ho vypiju treba v klidu u knizky, za chvilku mi pada hlava. 

Offline Garfie
28025 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 13:45

Renusatko Máš štěstí, že můžeš dospat o víkendu, já jsem ranní ptáče (a asi i sova v jednom ), ráno nikdy nespím dlouho, už od dětství. Dýl než do osmi jsem snad nespala v životě, ani po večírku, je to prokletí!!! Ale kolikrát vstanu, dám si kafe, posnídám, něco....a v deset jsem zralá na postel! 

Offline Renusatko
11671 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 13:50

Garfie Já bych ráno spala. Nechápu, jak se někdo budí v určitou hodinu bez budíku, já bych byla schopná spát do oběda. Ale ráno po noční nebo po večírku do ranních hodin jsem měla problém usnout spát nějak déle,  takže noční jsem musela přestat dělat. 

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 30. srpna 2020 14:20

Garfie to jsem taky dělávala na koleji, vstát, poradna snídaně a lehla jsem si spát.

Teď už nemusím, spím dlouho i bez toho. Já jsem sova jak vyšita, spát před půlnocí chodím jenom když jsem opravdu vyřízena nebo nemocná.