Já bych ještě jen připodotkla, že ten pohled na péči o rodiče ve stáří se taky dost mění věkem dotyčného pečujícího.
Kdyby mi bylo dejme tomu čtyřicet, dvě děti školou povinné, úplná rodina, ženská v plný síle, možná bych si řekla: najdeme pěknej domov, táta tam bude mít kamarády, přes den se zabaví, budeme ho často navštěvovat a na víkendy si ho budeme brát domů. A všichni budeme spokojený.
Jenže jak člověk sám stárne, najednou už to tak krásná představa není, kdyby se to týkalo jeho samotnýho.
Je něco jinýho, když jde opravdu o člověka těžce postiženého, kde tu péči doma už nejde zvládnout, tam to už není věc volby.
Ale když je ten senior relativně v dobré kondici, nemá bolesti, ve svém prostředí je spokojený, něčím se zabaví, žije si klidný život se svými rituály, tak co teda?
Je to sice na úkor volného času jeho dítěte, v podstatě žije takhle klidně jen díky plné péči, sám by se o sebe nepostaral, ale mám ho "strčit do ústavu" jen proto, že je starej, že je tu prostě "příliš dlouho"?
Věřím, že ti staříci můžou být v DD spokojení, zvlášť když už trpí nějakým druhem demence a až tak to okolí nevnímají.
Ale pro někoho, kdo si doteď žil celkem v klidu, hlava mu funguje, mi to připadá teď, z pozice brzkého adepta na stejnou situaci, dost peklo.
Viděla jsem za poslední dva roky těch zařízení asi 5. Všude skoro totéž. Pokoje po dvou, po třech. Nemocniční vybavení. Žádné soukromí.
V tom prvním, kde táta trávil čas po mrtvici, to už chodil, mluvil, poslouchal rádio, tak nejprve byl na pokoji s pánem, co tam ležel nehnutě už 5 let a jen vydával skřeky. Potom ho přesunuli k jinému pánovi, též těžce postiženému, který křičel nesmysly celé noci, spát se nedalo, ale jiné místo nebylo. Pak se uvolnilo lůžko jinde (pán zemřel) a tátu zase přesunuli o pokoj vedle. Jeho spolubydlící za tři dny zemřel přímo v pokoji. Pak byl jeden den sám a poté mu přidělili pána, který také jen ležel, dýchal s maskou a stále se dusil a přivolával zvonkem pečovatelku 10x za hodinu. Táta denně prosil, ať už může domů.
No a na jaře, to byl jinde, tam to bylo trochu lepší, dokonce měli i jídelnu a knihovnu a společnou televizi, ale jak jsem psala, chlapů se dožívá vysokého věku míň, tak s nimi nepočítají, tady byl "mužský" pokoj jen jeden, pán, co tam byl dlouho, si z místnosti udělal svou rezidenci a táta měl jen postel v tmavém koutě, ani stolek, ani židli, jedl v sedě na posteli, protože "to víte, pan XY je tu už dva roky, tak je to jako jeho, váš tatínek je jenom návštěva" normálně bych to tak nenechala, ale přišla korona, nokoho dovnitř nepustili a domlouvat to telefonicky byl boj, zvlášť, když jsem potřebovala, aby tam chvíli zůstal, než se trochu seberu.
Vážně byste chtěli, kdybyste se mohli sami rozhodovat, trávit stáří mezi svými nemocnými vrstevníky, denně čelit tomu, že kamarád, se kterým jsem včera seděl v jídelně, už tu dneska není, že jsem jen jeden z mnoha a nemám žadný soukromí?
Jo, až se mi zakalí rozum, nebo až si sama ani tu prdel neutřu, tak se holt nedá nic dělat. Ale do tý doby bych ráda měla možnost si o sobě rozhodovat sama.
PS: A jestli někdo víte o nějakém domově seniorů, kde to je super, tak sem s tím, možná že jsme jen měli smůlu.