Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Kokoska
34630 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:21

Jos marieu ono to teda u nás taky úplně bez rizika nebylo, proto jsme psala o tom, že jsme měli štěstí na odvážného lékaře. Nějaké následky zůstaly, ale s tím se dá celkem dobře žít, neohrožuje to život.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:33

clothilde Je to letos takové smutné ty Vánoce. Z jiného státu se sem dostat je ještě horší.

U nás to vypadá, že budeme asi poprvé v životě na Štědrý den jen 4. Nejsem na to zvyklá. Ještě pár let zpátky jsme jezdili na chalupu, bývalo nás tam i 15 a bylo to super. Potom umřela babička a teta a na chalupu se přestalo jezdit. Teď to několik let vyšlo, že u nás byli naši nebo tchán a letos to poprvé vyšlo, že nikdo. Naši budou u bráchy a tchán u švagrové. Zatím si to vůbec neumím představit. 

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:37

Kokoska No, to zvážení rizik a jejich přijatelnost už snad nebude na mně. Jen nevím, jestli švagr i švagrová pochopí, že je docela dobře možné, že babička nebude moci být v bytě úplně sama a prakticky bez dohledu jako doposud. Už letos mi přišlo, že to její fungování je za hranicí. Ale zjevně je to jen můj názor. Kromě mých 14 dnů dovolené, kdy jí jezdíme ukázat každoročně vnoučata a já jí uklidím celý byt a navařím i do mrazáku, k ní zbytek rodiny chodí jen na návštěvy s obědem. Přes rok si myje okna sama- na židli v 8. patře, o dopomoci s většími nákupy si může nechat zdát...

Offline andulka01
12780 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:37

Garfie Ehm... slaměné ozdoby jsem propašovala do Austrálie, kamarádům co tam byli na rok. Na letišti v Brisbane se kolem mě motal beagl, moc se mi líbil. Byl policejní. A ne, slámu naštěstí neobjevil

Offline clothilde
2040 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:44

Renusatko my budeme na Stedry den ve trech, plus dva domaci chlupaci. Bracha bude s rodici, dcera s novomanzelem u jeho rodicu a pak ma sluzby v nemocnici. ALe uz jsme se domlouvali na "nahradni termin" kdy se vsichni sejdeme. Doufam, ze to bude , kdyz ne brzy, tak aspon v dohledne dobe.

Offline Kokoska
34630 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:45

marieu naši byli tenkrát u nás 5 měsíců. Nakonec totiž skončili v nemocnici oba. Takže když je pustili, jezdila jsem s nima střídavě na kontroly a rehabilitace, do toho práce a všechno kolem domácnosti se dvěma "postiženýma". Naštěstí všechno dobře dopadlo, následky u obou jen mírné, život neohrožující. A těch skoro 8 let od té doby zvládli úplně dobře, zhoršili se až letos, určitě taky díky koroně, protože se bojí chodit ven a kondice jde dolů. Navíc měli během roku zas jiné zdravotní problémy, ale to s tím předchozím nesouvisí.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:48

clothilde To my se asi uvidíme se všema hned druhý den. Jen je to nezvyk, protože od mala to mám spojené s velkým množstvím lidí. 

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:50

Kokoska nebýt korony a mít o cimru víc než jen 2+1 ve 4 lidech, tak nic neřeším, odvezu jí sem a prostě jí všechno zařídím v Pze, kterou máme 30min autem a zůstala by u nás tak dlouho, jak by bylo potřeba. Tohle je fakt agónie na dálku... jiná věc je "přesadit" tak starého člověka, který žije v jednom místě celý svůj život. Moje babička šla před devadesátkou k rodičům do domu jen přes ulici, ale nesla to velmi těžce celou dobu, než její demence pokročila natolik, že to snad z velké části přestala vnímat.

Offline Garfie
28411 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 16:57

andulka01 A věděla jsi, že se nesmí? Já se ten mák taky chystám propašovat, hlavně spoléhám na tu loď, že tam nejsou takové kontroly. Ale už si netroufnu vzít nějaké větší množství. A už jsem tu vyprávěla, jak mi sestřenice dovezla mák, naprosto netuše, že se to nesmí a vyhmátli ji na letišti?

Offline marieu
5152 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:00

Garfie kvůli čemu ten mák, jestli se můžu zeptat??

Offline Garfie
28411 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:00

Renusatko Víš co, třeba to nebude tak hrozné. Uděláte si to zase jinak, jen v nejužší rodině. Já když takhle měla Vánoce poprvé, tak jsem to málem oplakala a nakonec to bylo fajn. A v Japonsku jsme byli úplně osamělí, navíc se tam Vánoce ani neslaví a taky na to nakonec vzpomínám ráda. Bude to holt takové komornější a poklidné. 

Offline Garfie
28411 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:10

marieu Tak ony se obecně nesmí dovážet žádné potraviny, ale lodí to většinou jde. Mák je navíc dost kontroverzní, Japonci jsou v šoku, že ho tady normálně pěstujeme a používáme, vždycky si naprosto v úžasu fotí maková pole. :-) On se v Japonsku dá i koupit, ale 100g stojí zhruba tisíc korun. 

Sestřenka (nemluví anglicky) mi ho přivezla dva balíky, prý ji na letišti zadrželi a musela jim ho ukázat, dlouho si ho prohlíželi, byly tam jen české nápisy a "vyrobeno v EU" a nakonec ji pustili. Když odjela, upekla jsem makovou bábovku, pozvala japonské kamarády a ti prý, že to měla velké štěstí, protože zrovna den před tím ukazovali ve zprávách nějakého Japonce, co si taky dovezl odněkud mák a rovnou z letiště ho odvezli do vazby. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:15

Renusatko my takhle slavíme vánoce každý rok. Nejdřív s našima, když jsem se odstěhovala, tak jen ve dvou s mužem. Babičky se tradičně navštěvovali až následující dva svátky. Já jsem teda ráda, tuším spoustu třecích ploch:)

Offline andulka01
12780 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:20

Garfie No věděla jsem že se spousta věcí nesní - zvláště ty rostlinného původu ale při balícím zatmění jsem to tam prostě foukla. Když jsme vybalili, všichni okolo si sedli na zadek a svorně mi vynadali. Tam je to zejména kvůli zavlečení invazivních druhů (a cizích chorob), jsou ostrov, zcela to chápu.

Offline Garfie
28411 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:25

andulka01  jj, v tom Japonsku je to stejně, ostrovy si to prostě hlídají, proto prý třeba nemůžu dovést ani ten pepř...ale zase víš jak, sami to tam prodávají, tak to je zvláštní. 

Offline Karja
44421 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:29

Renusatko My jsme byli jeden rok spolu sami dva a vlastne ani ne spolu, meli jsme oba chripku a oba dva vetsinu casu lezeli v jinem pokoji. Myslim, ze jsme se v pet sesli, klobli jsme do file na vode s ryzi, dali si darek a v sest zase kazdej lezel. Ale nakonec to bylo fajn, mozna jsme I nejakou pohadku videli spolu, a druhy den uz to bylo lepsi a nakonec na to docela vzpominame s usmevem. A to si vem, ze u vas to bude milionkrat lepsi, nedostanou kluci treba nejakou hru? Mohli byste to parit az do pulnoci, mit trochu jine jidlo, jit se v noci projit (nevim, jak je to s vychazenim teda), proste udelat si to trochu jine, co se sirsi rodinou nejde.

Online Pinot Noir
29745 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:30

Garfie přemýšlím, jestli by mi mák stál za to, takhle porušovat zákon?

Offline andulka01
12780 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 17:32

Garfie Tak jasně, v Austr taky, ale asi to nechávaj nějak v karanténě? Tuhle tam ve Victorii měli pěknou polízanici na vinicích, dotáhla se tam plíseň co je tady nějak běžná, ale jejich odrůdy na to vůbec nebyly připravený. Ani mezi státy v Austr nesmíš třeba převážet ovoce. Tak jsem seděla na hranici Queensland a Victoria a sežrala kilo vína a šest broskví

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 18:13

Já budu přes vánoce sama. Tedy.. Kromě dvou koček, Růženky a Žigulíka. 

Dcery neprileti, jedná letí s manželem na Kanary, druhá jim bude hlídat v Londýně dům. 

Jednu návštěvu absolvuji u manželovi dcery, ale to nevím kdy, jak si děti rozeberou tatinkove. A na Štědrý večer si asi přiveze babičku, manželovou maminku. Z DD, a to tam nepojedu určitě. Protože babička o jeho úmrtí neví. Resp. Jí to nikdo neřekl. A ona se neptá. Prostě se o tom nijak nezmiňuje.

Ale vůbec mi to nevadí, já jsem ráda sama a vánoce prostě neřeším.

Offline JankaM
3074 příspěvků moje polička 18. prosince 2020 18:24

Dadoo já ti to věřím. Mam jednu pribuznou, která bydlí uz spostu let sama, rodina ji navštěvuje, pomáhá atd., a vždycky říká ze se na vanoce těší, udělá si je slavnostní podle sebe a bude sama. Moje bezdětna svobodna teta se poslednich nekolik let starala o babicku, která letos zemřela, se taky těší, že bude u sebe doma. Bydlíme ve stejném městě, a můžeme k ní přijít na kubu k obedu. To bude poprvé, kdy bude za posledních asi 15 let někdo z rodiny u ní doma