Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:18

Gatita ja tohle pochopila fakt az na matersky, no. Protoze najednou je clovek vic odkazanej na toho druhyho, i kdyz nejsou finance uplne 100%spolecny a i presto, ze jsem nejaky vlastni penize mela(uz nemam). Protoze do ty doby jsem mela dojem, ze je to jen moje vec, ale od ty doby co mame dite, je to presne jak ty rikas, clovek ma dojem ze by to jako mel probrat:) ale nerada bych se dostala do situace kdy by mi muz chodil kupovat obleceni

Offline Mohučanka
7348 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:23

711990 no, to je šílený. Já jsem jednou neveřila vlastním uším, když jeden známej, do té doby mi přišel jako sympaťák, řekl své přítelkyni něco jako že když je na mateřské a nevydělává, tak nemá do ničeho co mluvit.

My taky nemáme společný účet. Nemá to u nás žádný smysl. 

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:24

Mohučanka ufmoji kamaradcr takhle vylozene partner branil se vratit zpet do prace, libilo se mu drzet ji v pasti pres finance....

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:26

711990 jj, tohle jsem ve svem okoli zazila. Strasny zm.d a ubozak, co predvadel a kam byl schopny zajit. Uz jsou rozvedeni :D 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:27

Ono řekněme si to na rovinu, některý ženský/chlapi to "finanční vedení" nebo jak to říct tak trochu potřebujou. Je to vidět často i tady, skříně narvaný, ale dotyčný si nemůže pomoct a furt valí další a další kusy. Dokud na to ta ženská/rodina má, tak není o čem, každej ať si svobodně rozhazuje za co je libo. Ale pokud má pracující partner problém poplatit nájem a polovička si vesele utrácí, jako by se nechumelilo (znám z okolí), tak je asi fajn, když ten platící nějak zasáhne. Čímž samozřejmě neobhajuju schvalování nákupů nebo doprovod při koupi ponožek. Jen že je potřeba o tom fakt diskutovat a pokud jeden drží kasu a platí, tak má asi i oprávněně právo veta (což je právě důvod, proč to tak nemáme a mít nechci). 

Offline Luna
10864 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:28

Karja Ulity prachy jsou zaklad. Ja fakt nechapu, ze kdyz mi cinkne vyplata, ze bych si za ni jako neco NEMOHLA koupit! A nevim, normalne si setrim na sporici ucet a rovnatek bych si mohla koupit kolik chci za ty roky... Dojala me znama, co se rozvedla s muzem kvuli nejakymu kamaradovi s vyhodama, kterej ji jasne rekl, ze ji nechce, ona nema ani na najem, nasetreno NULA, dite musi na online vyuku k babicce, pac nemaji internet...Nepobiram to, fakt ani trochu. Ja jsem na pripadny rozvod ready!

MP Meri Ja jsem to prave taky nemela moc, jen tu jedničku trochu otocenou do boku, zepredu to ani neslo videt, z boku teda trochu jo. A fakt jsem cekala kdovico a oni mi rekli, ze to je opravdu malickost. Takze se porad a uvidis, treba to taky pujde spravit jen takhle.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:29

My sice společný účet nemáme, ale peníze jako společné bereme, navíc teď mám jen rodičák. V podstatě jsme to tak měli ještě dlouho před manželstvím. Ale že by mi muž povoloval, co můžu koupit, to teda fakt ne. Samozřejmě se radíme o větších výdajích, to mi přijde normální.

Offline Mha
příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:30

My máme společný účet. O větších výdajích se domlouváme. Větší výdaj myslím, že jsme se kdysi domluvili, že bude víc než 500 korun. To už se změnilo, ale jde z toho poznat, že už jsme spolu dlouho.

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:30

MP Meri no ale jsou prece situace, kdy jeden plati(protize druhy se stara o dite napriklad), ale prece to nemuze znamenat automaticky pravo veta. A v tehlech pripadech taky nelze mluvit o uplne 100% oddelenych financich, kde by bral penize ten nevydelavajici? Nebo se ma zenska pripravit a nasetrit si predem, aby nemela kvuli peci o deti vypadek v prijmech? To jsou podle me naprosto legitimni situace, kdy se posuzujou penize spolecne a samozrejme by to rozhodovani melo byt taky spolecne....

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:31

Jos Pozor, nedá se říct, že by invisalign byly účinnější než klasický fixní aparát, to pozor. Mají spoustu výhod (že jsou snímatelný a dobře se čistí, estetika, neruší na rtg, nic v puse nepřekáží apod.), ale každá varianta má svoje indikace. Některé vady taky neumí vyřešit, ale třeba zrovna rotace zubu se tím může vyřešit dost elegantně. Ortodontista by měl sám vysvětlit, které řešení je možné, které doporučuje a proč a pak je rozhodnutí na každém. Já jsem třeba za Dr. šla na konzultaci s mikro vadou, která skoro není vidět, ale vadí mi funkčně. Předchozí ortodontista mě fixními aparáty trápil přes 5 let a stejně jsem nebyla s výsledkem spokojená. Jiná Dr. mi navrhla mi super jednoduché řešení, vyšlo mě to na pár tisíc al léčba netrvala dlouho. Pokud má někdo pochyby, šla bych na konzultaci k jinému lékaři, druhý pohled vůbec není na škodu.

Online continuity
42699 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:35

Evaeva máme to podobné. Většina peněz teda leží na mých účtech, ale spíš z toho důvodu, že muže to starání se o peníze vůbec nebaví.

Ale klidně koupíme auto za peníze, které leží u mě a napsané je na něj.

Já teda nějak doufám, že by jsme se po případném rozchodu nějak rozumně domluvili - už to máme oba jednou za sebou, větší problém by stejně byli deti. Oba dva jsme meli nějaký majetek ještě předtím, takže asi ten tlak není ani z jedné strany - když víme, že na ulici neskončíme.

Offline Ounz
20474 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:36

711990  to je ale v pořádku! Edit, to byl vtip na ten tvuj příspěvek o tom, že chceš mít poslední slovo ty..pak sem dočetla zbytek diskuze a tvl to je děs!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:37

MP Meri to je zajímavé, co píšeš o tom právu veta. Já jsem vždycky vydělávala míň než muž, teď mám akorát ten rodičák. Ale že by právo veta měl jenom on, tak to teda nevnímám. Máme ho oba bych řekla, ale nějak si nepamatuju, jestli ho někdy někdo využil. Je spíš důležité, aby oba byli na stejné vlně, co se týká utrácení/spoření. Přemýšlím, jak jsem to vnímala u rodičů, mamka s námi byla opravdu dlouho doma, ale ani tam mi nepřijde, že by jen táta měl nějaké právo veta.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:39

711990 No já myslím, že nejsme v rozporu, říkám diskutovat, popř. rozhodovat společně. Ale právo veta (nakonec) by ten platící podle mě mít měl. Protože pokud jánevim - primitivní příklad - platíte každej měsíc nájem 20k, společnej příjem je 30k, takže tak tak vyjdete, našetřeno máte třeba 30k, kdyby se rozbila pračka apod. a přijde jeden z partnerů, že si chce koupit co já vím třeba auto za těch 30k, tak by podle mě měl ten, co drží kasu nejprve diskutovat a pak případně zamítnout, protože taková rodina si podle mě prostě nemůže koupi auta dovolit. A když není ten jeden z partnerů dost soudnej na to, aby to pochopil ... Samozřejmě neřikám, že už ode dveří má řvát - "tvl auto, tak na to zapomeň, to si nekoupíš ani přes moji mrtvolu!". 

Jako jasně, ta hranice je fakt tenká, kdy už je to zasahování do svobodných práv toho druhého, ale to je prostě riziko, který vyplývá z nějakýho společnýho soužití a právě tý společný kasy, eventuelně společné péče o dítě. Nebo se má jako ten, co platí, vystavit riziku, že příští měsíc nebude mít z čeho poslat nájem a všichni skončej na dlažbě? 

Offline rasaNori
8823 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:39

Luna my mame samozrejme kazdej i svuj, nejsem idiot:) ale hlavni je proste spolecny a navic mame o tech soukromych i docela prehled, protoze na muj chodi obcas castky ze zakazek no a vyse materske taky neni zrovna tajemstvi a z muzova uctu platim kazdou chvili neco. Ciste spolecny ucet musi byt zlo... 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:40

continuity já teda doufám, že v případě rozvodu by se na mě muž úplně nevykašlal, přecejen se starám i o jeho děti;) On není moc na peníze a byt máme společný (s bankou ještě:)), tak bych snad na ulici neskončila:)

Online continuity
42699 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:41

Jinak mi tado debata připomněla, jak se mě finanční poradce snažil uvrtak do nějakých pravidelných investic, kde se předplatí poplatek na pět let, ale celkem je jenom polovicni. To jsme měli zrovna za sebou anabazi se zuby, kde za pár měsíci zhucelo těch cca 100 tisíc. A já argumentovala tím, že teď si můžu ty investice dovolit, ale kdoví co bude a on mi řekl, že v tom případě zuby prostě počkají. 

Já jsem teda asi celkem spořivá, ale padla mi brada, představa, že sypu peníze někam do fondu a zároveň nemám na zdravotní péči mě úplně dostala ale nekomu to asi přijde normální. 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:41

K tý finanční debatě - jedna moje kamarádka (ne úplně dlouho vdaná) má přesně takovýho muže. Jednou jsme u nich byli a shodli se s partnerem, že se s nimi družit už nebudem. Úplně nás zarazilo, s jakou samozřejmostí mluvil o tom, co ona bude muset všechno obětovat a jak se musí snažit, protože přece až budou děti, tak ji bude živit...No musela jsem se držet. Nejhorší na tom bylo, že ona mu to všechno odkývala, že jako v nejlepším pořádku. Adept na rozvod po narození dítěte, kéž bych se pletla.

Offline Karja
44439 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:43

Luna Tak do toho, ze nemas penize asi spadnes hned. Poridite nove bydleni a z materske nebo nejakeho zkracene uvazku se nasetri mozna na ty dva najmy no;-). 

Online continuity
42699 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 13:43

MP Meri já s tebou souhlasím, akorát bych podotkla, že ten víc finančně gramotny vůbec nemusí být ten, co vydělává ( víc). Kolikrát je to i naopak a to je pak dost pekelná situace pro finanční zdraví rodiny.