Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Online Sweet Potato
40385 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 17:26
Reakce na Potrefenáhusa:

Taky pár malých Hubertů znám. Kdyby to jméno aspoň nechali, jak je. V cizojazyčném prostředí by mi ani nepřišlo zlé. Ale Hubka? Hu.

Offline Kokoska
34962 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 17:28
Reakce na Sweet Potato:

Matky! Ta moje se upnula na pracovní název Madlenka a pak se docela zlobila, když jsme dali něco jiného, protože Magdalena se nám zdálo moc dlouhé.

Online Sweet Potato
40385 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 17:35
Reakce na Kokoska:

Magdalena byla v nejužším výběru pro mne. Vždy mne mrzelo, že nevyhrála. My o ní ale ani neuvažovali, dopracovali bychom se k jménu o dvaadvaceti písmenech, to nám přišlo zu viel.

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 17:35
Reakce na Sweet Potato:

Tyjo já znam taky Václavku :) jednu jedinou teda. Ale pak znám taky Smiljanu a Božidaru a dál (s tím už jsem se chlubila na mp) Květoslava. Vlastně znám docela dost lidí s ne zrovna častým jménem..

Offline žluťásek
8863 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 17:43
Reakce na Ounz:

Tak když už jste to tady zmínila, tak Květoslav je to jméno "ježišnotostesezbláznilichudákdítě". Zpočátku to byla legrace, protože to jméno by se krásně hodilo k příjmení, ale jak jsme o Květoslavovi pořád mluvili, začíná se mi to jméno líbit čím dál tím víc a umím si představit, že bychom měli malého Kvítka :) Okolí nás má za cvoky.

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 17:50
Reakce na žluťásek:

No, já tím, jak ho znám, mi to nepřijde nijak divný, ale když jsme se představovali, tak mi to překvapilo v tom smyslu, že to fakt byl první Květoš (tak se mu říká), jakýho jsem potkala. Má jméno po tátovi a ten po tátovi ale svýho syna pojmenoval jinak..

konec konců, když může být Věroslav, Vratislav a pod, tak proč ne Květoslav :)

Offline Dadoo
11689 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 17:57
Reakce na žluťásek:

Kvítek?? Manžel měl spolužáka Květoslava. Říkali mu Květák.

Když jsem kdysi, před více než třiceti lety řekla jméno své dcery, matka a nejen celá rodina, protáčeli panenky. Prý je to ruské jméno! Na to jsem měla hned argument, jmenovala se tak slavná americký lyžařka.

Dneska je dcera se svým jménem absolutně spokojená, prý jsem nemohla vybrat lépe. Druhá je spokojená taky. Prý tak na 90%. Ale jde to ;-) Volila jsem u obou stejné iniciály. Ale ani jedna není Tereza.

Náhodou, jméno je pro dítě obrovsky důležité. Nikdy bych nedala jméno minimálně z první desítky oblíbených. Nemám ráda masová jména. Líbí se mi originalita, ale v rozumných mezích. Resp. ne trapná originalita.

Vnučku máme Malvínku a to mi přijde jako úplně kouzelné jméno, takové pohádkové :-)

Jo.. a Huberta naplánoval manžel jako jméno pro psa, kdybychom někdy měli mít psa (ne fenku).

Offline Garfie
28560 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 18:00
Reakce na Potrefenáhusa:

Teda Hubert se mi docela líbí, ale Hubka nebo Hubin....chudák dítě  To je nevýhoda některých zajímavých jmen, že ve zkráceninách jsou strašná. 

V rodině máme Magdalenu a říká se jí nezkráceně, moc se mi to líbí. Taky tam ovšem máme Napoleona, známého pod jménem "strejda Napík"  U nás byl boj hlavně kvůli tomu, že já mám slabost pro dlouhá jména a muž naopak pro co nejkratší, takže dopracovat se ke kompromisu bylo taky náročné. (například- já chci Evelínu, on Evu, já Samuela, ona Sama a tak...)

Jo a náš soused se jmenuje Wilibald :-)

Offline Dadoo
11689 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 18:04
Reakce na Garfie:

Magdaléna je krásné jméno, bohužel se jí pak říká Magda. Podobné je to u Dagmar a Dáša. někdy se tím zkrácením jméno dost zprzní.

Offline žluťásek
8863 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 18:17
Reakce na Dadoo:

Já znám jednu Květušku, které i rodiče říkají Květáku. Tak krásné jméno a takhle ho prznit.

Mně se třeba hrozně líbí chlapecké jméno Marcel. Ale bála bych se, co by z toho vzniklo pro okolí - Máca, Macek apod. Spousta jmen je tak pěkná ve své plné podobě a lidi je pak všelijak ohýbají a ničí, až z toho vznikají ty šílenosti jako Hubka pro Huberta. Nebo kamarádka oslovuje Sofii Sofko. Z toho se mi úplně ježí chlupy. Jako malá byla Sofinka, Sofijka a teď Sofka, brrr.

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 18:18

Znám sestry Majdu a Ajdu, jinak se jim neřekne, škoda krásných jmen :-(

Offline žluťásek
8863 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 18:23
Reakce na Jehelníček:

Majda se mi líbí, ale co je Ajda? Alena, Alice, Alžběta, Anna...? Neumím to rozklíčovat, jak na tohle přišli? Aby se to rýmovalo s Majdou?

Offline Dadoo
11689 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 18:55
Reakce na žluťásek:

Marcel je, podle mě, pro chlapa naprosto příšerné jméno. Chlap Marcel musí být určitě úchyl. Znala jsem jediného, dotáhl to až na ministra. Jak říkám, úchyl.. 

Marcela je zcela ok, ehmm. :-) 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 19:15
Reakce na žluťásek:

Adéla :-)

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 19:19
Reakce na Dadoo:

No to počkejte teda, já mám Marcela v rodině a je moc fajn! žádný úchyl :) A odjakživa se mu říká nezkráceně, prostě Marcel, oslovení "Marceli".

Jinak Hubík je dost příšerné, přitom Bertík by byl fajn. Znám Alberta (přičemž se mi vybaví supermarket) a říká se mu Bertík, to zní hezky.

A u nás v rodině když se někdo nemohl rozhodnout, tak jedno jméno se udalo v porodnici a druhé u křtu a hotovo :)

Offline žluťásek
8863 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 19:21
Reakce na Dadoo:

Mně se Marcel líbí víc než Marcela, přiznám se. Znala jsem Marcela jen jednoho a ten byl hrozně krásnej. Když mi bylo asi tak šestnáct, oči jsem měla jen pro něj a srdce bušilo ostošest, první platonická láska, ehm...

(Ovšem tuhle jsem se na nějakém mateřském webu dočetla, že pojmenovat dítě jménem svého bývalého přítele nebo pubertální lásky je zcela nepřijatelné. To by mě teda zajímalo, proč by to mělo něčemu nebo někomu vadit. Že jsem pár měsíců chodila s nějakým Tomášem znamená, že ač by se mi to jméno líbilo sebevíc, tak malého Tomáška mít nemůžeme? )

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 19:23
Reakce na žluťásek:

šiši..to tady budu za fuchtli, ale kdybych to měla takhle proškrtávat....

Offline 999
19819 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 19:25

Mám kamarádky, které se jmenují podle postav z knih, které četly matky v těhotenství. Natašu ( Vojna a mír) Ilonu ( Čachtická paní)... Myslela jsem, že mě to nepotká, pak jsem četla Píseň o Bernadetě... Pod vlivem hormonů jsem napsala na papír a podepsala, že dcera bude Bernadeta... Děkuji manželovi za úsilí, které vyvinul, aby zjistil, že že Bernadeta znamená divoká kráva... Bylo to za pět minut dvanáct, v den porodu :-).

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 03. ledna 2017 19:34
Reakce na Garfie:

No ale to je podle mě věc, nad kterou je třeba přemýšlet, jak se jméno zkracuje a jestli se na něj dělaj snadno rýmy..nebrat..Hubík je chudák..to je ke všemu obchod pro motorkáře PSÍ hubík