Sairon možno majú pre Prahu inú tabuľku. Kamarátka pracovala na pošte v Bratislave aj v malom meste a rozdiel v plate bol vraj citeľný (za prepážkou teda). Každopádne obidva boli hrozne malé.
Stěžovací vlákno
Mrakoplas Nebo to může být různě vysokým osobním ohodnocením, ale to je věc se kterou nikdo při hledání práce s tabulkovym platem moc nepočítá a asi to ani při pohovoru na pevno neslíbí.
Jennyfor Moc se mi libi, jak popisuješ ty rozpaky té patnáctileté brigadnice. Já asi od 16 chodila na brigády na LDN a to jsem se styděla skoro pořád.
Zajímalo by mě, jestli se ještě pořád chodí na brigády od tak nízkého věku. Moje děti chodili asi od 17 roků, někdy šli až v 18.
Mha Já jsem mladší a šla jsem od 16 taky. Od 18 je pak možná ta hmotná odpovědnost, takže to se možnosti brigád rozšiřují. Já taky obešla kde co;-)
Karja Tak napiš, kde jsi byla a kde to bylo nejlepší a kde nejhorší.![]()
Mha Tak doba se trochu změnila. Už to nejsou tolik ty manuální práce. Dcera začala na gymplu v mekáči, taky snad v 16ti.
Mha Hele ručně jsem smirglpapirem a pilníkem brousila součástky na kanály:-D. Jednu jsem i pronesla pres vratnici (neopracovanou), jako motivaci ke studiu. A tam se dělali i noční:-D
Mha Takže pěkně s titulem Bc. Jsem seděla ve dvě ráno špinavá v té hale s krabici zámku na kanály u nohou:-D. A ještě mi ve tři ráno přišel dat nekdo z managementu dejchnout, do toho měl jednou za měsíc výjezd pohotovost, protože si někdo nechal v nějaké mašině ruku (ale brigádníky k těm masinam raději nepouštěli). Ale byla to zkušenost. Já pak když jsem hledala práci, tak v hodně výrobních firmách byla uvedena výhoda znalosti a chodu směnných výrobních provozů. A pracovali tam fajn lidi.
Karja A máš ji pořád? Jako motivaci?
Já jsem si z brigád odnesla jen očkování proti žloutence:(
Karja jo, mě to taky připadalo super, jak člověk vylezl ze svý bubliny (už tenkrát) a ztratil všechny předsudky, jaký bezva lidi jsem potkávala na podivných místech - a nebylo to jen kvůli tomu, že tam režim někdy "uklízel" nepohodlné intelektuály - byli to takový opravdoví lidi, žádný hraní na něco, pěkně všechno nasyrovo a ty osudy kolikrát a jak to zvládali s grácií. Škola života výborná!
Mrakoplas různou tabulku pro různé regiony chtěli zavést, ale soudy to smetli jako diskriminační. A prý soukromy subjekt to může dělat přes ty příplatky ( nebo prostě žádnou ofiko tabulku mít nebude), ale státní přece nemůže takto viditelne diskriminovat.
Ještě by mohli zavést regulovanou výšku nájemného a jsme tam, kde jsme už byli. ![]()
Mha chodí. Dcera chodila na černo, nebylo jí 15.
a rozbily jste mi bábovičku s těma martenama. Asi je vrátím, i když byly zlevněné a ve slevě. Myslela jsem, že pomůžu planetě a budu je ještě v důchodu nosit do Lidlu mezi tetky.
Ja jsem na brigadach byla snad vzdycky v zenskym kolektivu a ty baby tam semlely kde co. Dodnes si pamatuju hlasku jedny pani Ten muj dedek je hroznej, uz mu bylo dvaasedesat a porad chce sex!
Kokoska Tak každý si z brigády donesl něco jiného. Karja kus kanálu a ty poučení do zivota![]()
Mha Mám, jsem na ni na mateřský úplně zapomněla. Ono je to doma okamžiky i horší totiž:-D.
Karja Dají ti po noční dychnout i doma?
Mirka nevracej, jsou to dobrý boty
Mha Ne, po noční se mi radši každej vyhýbá;-)
Jennyfor já jsem byla taky od 16 v Mekáči. Skončila jsem dva měsíce před maturitou, kdy jsem rodiče ukecala, že nejsem flákač a že učit se na maturitu není výmluva. Pak jsem se nedostala na vejšku a byla jsem zase flákač...
Ona se ta maturita u nás v rodině brala za úplnou samozřejmost, že zmínky o čase na učení byly brány jako výmluvy z práce - buď na baráku nebo na brigádě.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my