Ještě jednou moc díky za podporu, bude to náročný víkend (přednáška není jediným pracovním úkolem, spíš jakoby navíc), ale vím, že to musím zvládnout! Domácnost je teda pro vostudu a dcera večeřela šunkovou tlačenku, ale holt to se mnou musíme doma ještě pár dnů vydržet...
Stěžovací vlákno
Mohučanka jsi fakt dobra! A světlo na konci pracovního tunelu je už taky dobře vidět. Ještě pár dní a hodíš si pěkně nohy nahoru a odpočineš si. ![]()
Mohučanka držím palce a jsem ji jistá, že to bude na radostné vlákno. Tento týden moje dítě, které jí, večeřelo pořád špagety s kečupem. To, které jí jen pět potravin, nejedlo nic, protože ty potraviny podané jinou osobou než mnou jsou samozřejmě nepoživatelné. Ale všichni to přežili. ![]()
Prádelny ve starejch barákách... taky nějaký pamatuju. Kupodivu v našem paneláku už žádná nebyla, jen sušárna... asi proto, že ty prádelny mívaly u nás takovou pověst jakože jsou jen pro socky co nemaj vlastní pračku
A tak mě překvapilo, že u zřítelnice v novostavbě, kde každej byt má rovnou pračku atd. v základní výbavě, existuje hojně využívaná a výborně vybavená prádelna a pere se tam super, a termín je nutný zadávat hodně v předstihu...
barbucha třeba tam mají velké pračky, to se hodí na nějaké peřiny a tak. Nebo menší byty nemají místo na pračku, u nás taky jeden takový dům postavili, jsou tam nájemní byty, ty malé bez pračky a dole je veřejná prádelna.
V našich panelácích bylo místo na oboje, jak prádelnu, tak sušárnu, ale nikdy to nebylo zařízené. Teď jsou z toho místnosti k pronájmu za pár korun, lidí tam mají dílny nebo sklady.
Každej byt má pračku, i ten malej má v koupelně místa dost. Ale v prádelně mají hlavně nějaký turbo pračky i sušičky, trvá to polovic času než v normálních, a vypraný je to bezvadně, už jsem to vyzkoušela... To by se mi líbilo...
Jo, my to taky už neměli zařízený. Teď ze sušárny máme odkladiště velkejch věcí na vyhození (nábytek apod.), což taky neni špatný... jinak všechny byty i prostory v přízemí zrušili a místo toho to dali různejm provozovnám, ale to si taky nestěžuju, protože jsou z nich papírnictví, pekárnička, trafika, švec... kam si dojdeš v bačkůrkách ![]()
barbucha to je dobré, ty malé provozovny, to tady skoro není.
Je to fajn, takový zabydlenější. Nehledě na pohodlí samozřejmě, všecko v dosahu (včetně policejní služebny
ale i kadeřnictví, manikury). Navíc v tom přízemku přes celej blok udělali podloubí, takže všecko suchou nohou. To byl tehdy dobrej nápad v rámci rekonstrukce, i když se o to ty byty kapku zdražily - oproti těm dříve prodávanejm v okolí, my byli až úplně poslední na řadě tehdy.
Ale komfort bydlení to značně vylepšilo teda.
barbucha Pračky v domácnosti nejsou obvyklé třeba ve Švýcarsku (žije tam syn). V domě mají obvykle dole v suterénu prádelnu, sice luxusně zařízenou, ale existuje pořadník - na každou partaj se dostane max jednou za pět dní (v neděli se nesmí prát vůbec, stejně jako se nesmí provozovat jakákoliv hlučná činnost, včetně třeba vysypání skla do kontejneru - a dodržujou to opravdu všichni). Jiný kraj, jiný mrav!
Hanka H To by mi přišlo hodně omezující. Třeba bundu si peru když je špinavá, ne když je čtvrtek! Děti taky podle bahna.
Hanka H Ve Švýcarsku funguje leccos, co by se u nás hned považovalo za konec demokracie a lidských práv.
Karja Mám dojem, že děti se ve společné prádelně nesmí prát vůbec!![]()
![]()
Sweet Potato Například systém třídění odpadu nebo zachování jednotného stylu jmenovek na domovních zvoncích. Ale docela mě překvapilo, že v některých předměstských lokalitách je na balkoně místních paneláků občas k vidění sušící se prádlo.
Hanka H Ve Švýcarsku funguje leccos, co by se u nás hned považovalo za konec demokracie a lidských práv.
![]()
Hanka H Mě by Švýcaři vyobcovali raz dva. Vůbec neumím ty pravidelné co kdy dělat a kdy je to nepřípustné. Ne že bych v neděli pouštěla cirkulárku, to ne, ale kdybych měla prát jen v určitý den, tak za pár týdnů nemám co na sebe, prostě bych na to zapomínala. Kamarád si ten švýcarský pořádek moc pochvaluje (po pravdě, on je hroznej suchar) mě by to zabilo.
andulka01 tak když je nejhůř, vždycky to můžeš přemáchnout v umyvadle, to ti asi nikdo nezakazuje :)
bram džíny?
a tak to není jediné š. specifikum, tuším tu někdo popisoval systém třídění odpadu. Jsem si jistá, že Švýcarsko je dobré místo k žití, jen asi ne pro zmatkáře jako jsem já.
andulka01 Odpad je tam opravdu lahůdka - existuje systém mnoha různě zbarvených pytlů, do kterých se smí vybrané druhy dávat, tyto pytle se nosí do stejně zbarvených kontejnerů. Pytle nejsou nejlacinější - tak se vlastně platí za odvoz a likvidaci odpadu. Občané státu jsou v tomto směru fakt spořádaní. Co mě ale překvapilo, že se smí kouřit třeba na nástupištích, zastávkách - zvyk dost otravný.
Garfie Po veřejné prádelně jsem se naštěstí nemusela pídit - syn si pračku pořídil do bytu, ale setkal se tedy dost s nepochopením místních - považují to za neekologické, když je pračka k dispozici pouze jedné domácnosti.
Zase abych Š. tak nepomlouvala - jejich systém cyklostezek je propracovaný k dokonalosti.
Hanka H Je pravda, že je to neekologické. Ale rozpis by mě teda asi taky zabil! :-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.