Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline continuity
43134 příspěvků moje polička 18. července 2022 11:48

Tak ten průmysl už to začíná odnášet teď. Na Slovensku končí hliníkárna, která vyrábí elektrolýzou. Ekologicky úplně čistá výroba, ale extrémne energetický náročná. Dost se mě to dotklo,byl to jeden z mých prvních klientů s moc příjemnou interní kulturou. 

V Evropě již podobná fabrika není žádná, prostě to je energeticky no go uz teď.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. července 2022 11:53

baltik teď se snaží naplnit ty zásobníky, to by nám snad na celou zimu mělo vystačit. Ale je to vlastně blbost, protože to plníme putinovým plynem, abysme mu pak v zimě ukázali, jak to zvládáme bez něj.

Offline continuity
43134 příspěvků moje polička 18. července 2022 12:04

Evaeva tak teď Putin nedodává nic, takže to aktuálně plníme Německým plynem. Každopádně nejsme tady izolovaný ostrůvek,oustava je pripojená. Musí začít koordinace na evropské úrovni a doufám, že nějaká jednání už probíhají, ač se Fiala snaží situaci zlehčovat jak může. 

Online viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 18. července 2022 12:11

Evaeva ony ty zasobniky nepatri cr, takze tezko rict, kdo z nich pak bude ten plyn vyuzivat

Offline Černá kočka
1773 příspěvků moje polička 18. července 2022 12:27
Reakce na baltik:

a je to nekde nejak srozumitelne zpracovano? ze jako kolik je spotreba ktereho segmentu a jak to dokazeme pokryt, kdyz rusky plyn vubec nebude? ja doted myslela, ze je ve hre i varianta, ze proste nebude zadny plyn

​Teď aktuálně jsou ve hře tři varianty:

1) po odstávce,která začala minulý týden Rusko plyn zase pustí a to v objemech jako před odstávkou

2) Rusko plyn pustí, ale v menších objemech než před odstávkou a tím opět vzroste cena plynu (nejlepší varianta pro Rusko, protože bude dodávat míň, ale díky vyšší ceně za to možná dostane stejně jako dřív za větší objem při nižší ceně)

3) Rusko plyn nepustí, těžká situace pro Evropu, ale i pro Rusko, protože Rusko může plnit svoje zásobníky, ale ne do nekonečna a potom bude muset vrty zapálit, dojde k znehodnocení vrtů, které se možná už nepodaří nikdy obnovit.  Prodej plynu Indii a Číně není tak jednoduchý jako když jim prodávají se slevou ropu, nejsou na to plynovody a ani nemají tak rozsáhlou technologii, aby jim ho začali vozit zkapalněný. Je to jenom zhruba, v těch technických věcem mám mezery.

Offline baltik
4982 příspěvků moje polička 18. července 2022 12:33

Černá kočka ja jsem nemyslela ted ta otazka odstavky, ale obecne, dalsi zimu

ty zasobniky nam prece nemuzou staci, ne?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. července 2022 12:37

baltik údajně se běžně naplňují na nevím kolik procent, myslím něco okolo 20 (?) a to vystačí na nějaký měsíc. Ale nevím, na jakou spotřebu se to počítá, jestli jen domácnosti, nemocnice,... nebo i průmysl.

Offline Černá kočka
1773 příspěvků moje polička 18. července 2022 12:38

baltik Pokud dojde na variantu žádný plyn z Ruska, tak plyn odjinud nepokryje aktuální spotřebu Evropy a odhady jsou, že nás čekají  minimálně dva až tři kruté roky provázené uskromňováním než se najde nějaké řešení.

Offline Tabea
8117 příspěvků moje polička 18. července 2022 12:42

Evaeva to korzování je lepší pro rodiče, že není dítě věčně zbahněný.  A taky se asi naučí nemít řeči, když musí kousek popojít pěšky. 
Já teda dětem ve školce ráda bahnění dopřeju (pokud si oblečou věci k tomu určený )

Offline continuity
43134 příspěvků moje polička 18. července 2022 12:48

baltik tak běžně to je tak, že dodávky v létě převyšují poptávku a přebytek se vtlaca do zásobníku. Je to i z důvodu, že ceny jsou v létě nižší, tak si obchodníci, kteří tam mají pronajatou kapacitu dělají zásoby na zimu, kdy je ceny vyšší.

Pro domácnosti a takovou tu kritickou infrastrukturu jako jsou třeba nemocnice,to klidně stačit může. Problém je ten průmysl.

Jinak si nepředstavuj zásobník jako cisternu někde v poli, vtlaca se to buď do bývalých nalezišť nebo tam, kdy je hornina v vhodným podložím, případně přirozeně kapsy. Je to hrozně zajímavé a ta kapacita je docela vyznamna, tvoří zhruba 40% celoroční spotřeby.

Ale jak uz zaznělo, celá kapacita není naše, ve smyslu státu, ale různé pronajata komerčním subjektům. 

Jinak německé zásobníky měl (pořád má?) v pronájmu Gasprom a na začátku invaze tam byla technicky nula (myslím 4%, ale to už beztak nejde vytěžit). 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 18. července 2022 12:52

viktorka_od splavu Vím, jen to gastro mám z první ruky a ten strach je velkej.

Kazdopadne když jsem si ráno četla o těch mrtvých dětech ve Vinniciji, tak sem měla chuť jim tam ty zásobníky jít zapálit osobně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. července 2022 13:26

Tabea mně by právě zabahnění nevadilo. Tuhle byl syn trochu od mokrého písku. Tak mu říkám, že to bylo super, když jim v noci napršelo do písku. Bylo, ale paní učitelka se prý zlobila

Offline rozarka
4218 příspěvků moje polička 18. července 2022 14:36

continuity tak možná proto. Mě to hodně zarazilo, proč notabene v létě zvedají teplotu vody a navíc při stoupajících cenách energie. 

Offline letfenixa
10880 příspěvků moje polička 18. července 2022 14:42

Evaeva no vieš, lebo tam majú aj malé princezny, ktorých mamy sa hnevajú, keď sa zaspinia

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. července 2022 14:55

letfenixa podle mě je to o učitelkách, malá ségra chodila ze školky vždycky totálně zabahněná, chodili v zimě na blízkou louku. Je to škoda, přímo uprostřed školní zahrady mají pumpu s takovými vodními kaskádami, syn vůbec neví, jestli jim to letos někdy "pustili". Mají to kousek do parku (městského, bahna málo), ale častěji chodí na hřiště místní základky s umělou trávou

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. července 2022 16:09

Stěžuju si, že lidi rozum nedostali. Donesli jsme si s taťkou ze Žluťáku suvenýr v podobě covidu. Oba, taťka i přesto, že většinu doby měl respirátor.  Přesně vím, kdo byl původce. Jedna baba v čekárně byla strašlivě nachlazená, byla jako doporovod pacienta (asi 55), který žádný doporovod nepotřeboval. Nechápu, že takhle nachlazená leze na onkologii. Taťka už stihl nakazit i mamku, naštěstí zatím jsou jen strašně nachlazení a unavení. Doufám, že u toho zůstane. Já jsem byla nemožná v sobotu, dneska už mi nic není, ale bylo mi divné, že jsme nemocní oba naráz, tak testy jsem si udělala a ono jo. 

Takže hromadného výletu se neúčastním.

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 18. července 2022 16:17

Renusatko ou, tak to je pěkně pitomé... Snad budou oba rodiče brzy OK. Jako, fakt super, slyším to odevšud, všichni jsou uprostřed parna totálně "nachcípaní", ale ne (jasný pane ) covid to určitě není, testovat se netřeba.. Tak jen doufat, že s takovou se promoříme do podzimní vlny...

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 18. července 2022 16:19

Pavlena No nebýt nemocnej taťka, tak si myslím, že to mám z klimatizace. Byla tam strašná kosa a seděli jsme tam 4 hodiny. Asi bych se na test taky nehnala, protože jeden den únava a rýma spíš jak při alergii, prostě by mě to nenapadlo. A ještě tak rychle.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 18. července 2022 16:29

Pavlena Renusatko 

Táta ho teď taky prodělal a test si udělal spíš náhodou. Rýmu ani kašel neměl. U těch nachlazených aspoň člověk ví, že má zdrhat. Tátovi se zdálo, že se moc potí. To je takový příznak nepříznak uprostřed léta.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. července 2022 16:31

Renusatko Chudák tatínek, někteří lidi jsou opravdu na facku.