Mrakoplas nechci tě zbytečně děsit. Mne jednu dobu bolela jednička dole v reakci na chlad. Zubař mi řekl, že zuby, co měly rovnátka (hýbalo se jimi) mají větší tendenci hynout. Testoval to přímo na zubu, to bylo ok. Pak to přešlo samo. Je to už hodně dávno, všechno je ok. Teď mi zas jiný zubař řekl, že když se vytrhnou stoličky (pětky) většinou kvůli rovnatkum a zezadu se zuby posunou dopředu, tak je za moudrakama kapsa z prázdné dásně. Tam se zachytává jídlo a blbě se to čistí. Takže se ty sedmicky rády odzadu kazí. Jsem zvědavá, co se ještě dozvím, že je následek rovnátek.
K tomu taky něco mám. Úplně jsem tomu teda neporozuměla, které zuby se vytrhnou a které se kazí? Ale obecně ortodontisti neradi vidí moudráky ("osmičky"), protože na ně skoro nikdy není v čelisti dostatek místa a přirozeným tlakem zubů dopředu se ostatní křiví. Sedmičky bývají zkažené zezadu právě jako následek osmiček, je to hodně vzadu, místa pomálu a málokdo zvládne čistit mezi 7-8. Po extrakci zubů moudrosti je ta zadní plocha přístupná a čistí se mnohem líp. Ta kapsa z dásně po zubu se brzy zacelí a nic se tam nedrží. To s rovnátky nijak nesouvisí.