Pročetla jsem vánoční debatu a je to jako se vším - všude je to stejný, ne-li horší 
Když jsme byli malí, chodilo se 25. k babičce - tátově mamince (jiného prarodiče jsme neměli), sešli se tři synové s rodinami, společný oběd, šlo se na hřbitov a pak nadílka. Pro mě jako dítě ideál. Po letech mi máma tedy snacha přiznala, že parta od nich z práce chodila vždycky 25. na výlet. Tak ráda by bývala aspoň jednou šla s nima...
Pro mě jsou celé vánoce roky o kompromisech, ale jsou věci, které se neomrzí: nadílka zvěři (tchán je myslivec), společné pouštění svíček ve skořápkách s mužem a dcerami a půlnoční. A přežiju, že roky večeříme vlastně se soumrakem, protože sice bydlíme s tchány v jednom domě, ale k nim chodí na večeři švagr s rodinou a my chceme být při večeři sami (a nikde v domě není stůl pro 11 lidí), a nadílku máme za večer 2x - napřed sami a pak u babičky. Ale synovci, kteří ještě věří na Ježíška, na něj čekají u nás v bytě a zpívají při kytaře koledy a to je zas ten hezký moment.
A protože večeříme kapra na černo s knedlíkem, zadělávám ještě před odchodem do lesa na knedlíky, aby zatím vykynuly! Prostě poctivej blázinec. Jsem zvědavá, jak na to jednou budou vzpomínat dcery...