Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Kokoska
34892 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 13:57

Renusatko moje mama s tim "delas to spatne" prestala od doby, co sama uz nedela nic. Ne ze by nevymýšlela, co se musi udelat, nejlip okamzite v momentu, kdy delam neco jinyho, ale provedeni uz aspon nekomentuje. Nejaky Neber si tenhle hadr, nedavej to do tohohle hrnce... mi je jedno a uz to ani moc casto neslysim, uz pochopila, ze si to stejne udelam po svym. Akorat minule ten posledni den byla nejak ve forme, ja uz jsem byla docela unavena a diky ni i nevyspala, tak holt uz to vecer pri odjezdu bylo napjaty.

Offline Karja
44658 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 13:58

Evaeva Tak ona jí to splácí až až, poslouchat při tom hloupý řeči není dobrý. Ono je to hrozně vyčerpávající, těžko se to představuje. 

letfenixa A nebo se nedrž, kdo ví jak by to bylo, kdybys to jednou neudržela a řekla, že už toho máš plný zuby...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 14:01

Karja věřím, že to musí být vyčerpávající! 

Offline Kokoska
34892 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 14:03

Karja to ti taky muzu rict, navic bude jeste poslouchat o nevdeku, ze ji neni nic dobre, mati to s ni mysli dobre a kdyz neni spokojena, ze teda to dite hlidat nemusi a letfenixa uvidi, ze se ji to jednou vsechno vrati... mozna i ta slza ukapne.

Nektery matky dovedou byt hrozny manipulatorky, rekla bych skoro az vyderacky.

Ja jsem tuhle mame rekla, ze snad namazat chleba a nakrajet si ho na kousky by mohla sama, ze pek uz fakt nezvladne nic. A vyslechla jsem si, ze si o ni myslim, ze je lina a ze to ode me neni hezky.

Offline continuity
43034 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 14:06

Renusatko to ale tak nemusí být. Třeba moje babička rozhodně netrvala na tom, aby bylo všechno punktlich podle ní. a moje máma to taky nehroti. Tchýně taky spoustu věcí neřeší. 

Tchán si hodně věcí udělá sám, ale občas zavolá, že něco potřebuje. Ty konflikty plynou spíš z toho, že si prosazují blbosti ( třeba nakup dvou litru krabicaku). 

Ty konflikty kolem mě jsou ale spíš diskuze tohoto typu, ne žeby vadil způsob mytí nádobí:

- Přivez nám ty staré matrace, co budete měnit, ty se budou hodit, až tady bude Mirek spát - (nespal tam minimálně 15 let.)

+ Kam je dáš? Je to VELKY.

- To si dám do skrine, to neřeš.

+ To se ti do skříně nevejde.

- Nedělej že mě debila, snad jsem už někdy videla matraci.

......

- je, no to se mi nikam nevejde.

+ Já ti to říkal.

- No, ale já myslela, že to jsou takové skládací matrace, už jsem to někde viděla. 

Offline letfenixa
10869 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 14:50

Karja ona čaká upratovanie, nakupovanie, vozenie, práca s počítačom,  .... Keď to tak občas spravím,  že šup šup ideme, tak mi vola, čo všetko so mnou chcela poriešiť a nemala šancu. 

viktorka_od splavu žiadna študentka mi nebude strážiť choré dieťa. 

Kokoska to píše všetko úplne presne, až na to, že rovesníkom mojej mamy je ona, a nie jej mama .

Offline Karja
44658 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:07

letfenixa Já tě chápu a nevím, co s tím, ale něco s tím trochu dělat musíš, ono tě to jinak udupe. 

Offline letfenixa
10869 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:12

Karja to je to, že ja sa snažím nastaviť hranice, ale proste jedine obdobie, keď som to riadila ja, bola, keď mala liečbu rakoviny. Včera som išla na nákup do Lidla, tak proste už choď, kým tam nie je veľa ľudí.  No bože, hore-dole 5 minút.  Mnohokrát som jej povedala, že nie, nebudem iniciativna,  ak niečo odo mňa chce, nech mi to konkrétne povie, lebo inak to vzdy spravím zle. Tak nie, ona mi nič hovoriť nebude, mám sa dovtipit.  Ale nie, to odmietam.  

Ja viem, že ma chápeš, je to proste na figu.

Offline Potrefenáhusa
38837 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:16

letfenixa já jsem se rozhodla, ze si tím tu rodicovskou nebudu kazit, ale ty jo, ty neustaly dětský nemoce jsou asi fakt strašná past, jestli vůbec má cenu do těch 6.narozenin ditete nastupovat do práce?  Já co vidím u kamaradek, tak si nějak neumim představit, ze by mě z ty práce při první příležitosti nevyhodili....snad aspoň ten covid u nás proslapal nějaký cestičky k castecnym HO, i když driv to neslo vůbec...(o praci s deckem lezoucim mi po hlavě taky radši nepremyslim), u nás střídání moc nepřichází v úvahu kvůli financím, obe babičky jsou v Praze .... ono to teda nikdy nebylo růžový, mne hlídala jako malou taky babička furt, bydlela s nama 

Offline Potrefenáhusa
38837 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:22

letfenixa a s mamou té lituju, ono člověk sice zmíní nějakou konkrétní situaci, která není zvenčí tak srozumitelná, protože je to jen kratkej výsek nějaký události. Zvenku se radi snadno omezit kontakt, ale tu mamu má člověk nakonec jen jednu...no někdy to jinak nejde 

ti věční kritici jsou k nesnesení, strašně to vyčerpává a sirej kolem sebe neustále negativní energii

Offline letfenixa
10869 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:27

Potrefenáhusa tak, presne, oberá ma o energiu. A tie choroby sú strašne.  V utorok mi povedal, že pani učiteľka jednému veľmi kaslajucemu chlapcovi povedal A, aby už na druhý deň neprišiel. No samozrejme,  že prišiel ma môže aj poraziť 

Offline continuity
43034 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:37

Potrefenáhusa ani nemusí kritizovat tebe, úplně stačí takový ten věčný negativizmus a nespokojenost. 

Offline letfenixa
10869 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:40

continuity napr moja mama nie je ani negatívna ani nespokojná, ona je proste presvedčená, že len jej názor je jediný správny a podľa nej sa ma zemeguľa točiť. 

Offline Potrefenáhusa
38837 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:40

continuity Jj, mám taky vlastní zkušenost

Offline continuity
43034 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:43

letfenixa to je taky strašné.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:45
Reakce na continuity:

Renusatko to ale tak nemusí být. Třeba moje babička rozhodně netrvala na tom, aby bylo všechno punktlich podle ní. a moje máma to taky nehroti. Tchýně taky spoustu věcí neřeší. 

Tchán si hodně věcí udělá sám, ale občas zavolá, že něco potřebuje. Ty konflikty plynou spíš z toho, že si prosazují blbosti ( třeba nakup dvou litru krabicaku). 

Ty konflikty kolem mě jsou ale spíš diskuze tohoto typu, ne žeby vadil způsob mytí nádobí:

- Přivez nám ty staré matrace, co budete měnit, ty se budou hodit, až tady bude Mirek spát - (nespal tam minimálně 15 let.)

+ Kam je dáš? Je to VELKY.

- To si dám do skrine, to neřeš.

+ To se ti do skříně nevejde.

- Nedělej že mě debila, snad jsem už někdy videla matraci.

......

- je, no to se mi nikam nevejde.

+ Já ti to říkal.

- No, ale já myslela, že to jsou takové skládací matrace, už jsem to někde viděla. 

letfenixa Ty máš totiž to nejhorší spojení. Malé dítě a rodiče, který potřebuje pomoct (nebo mu chceš pomoct). Z toho je člověk unavený, když ještě máš i svoji domácnost a práci. 

continuity Tak určitě jsou i vyjimky, ale myslím, že čím víc pomoci potřebuješ, tak tím víc nastávají rozpory.  To nádobí je spíš taková jedna věc ze 100, co se za den udělají špatně, následuje tisíc poznámek o tom, co oni dělali jinak, výchova, zahrada, práce.  Taky nevím, jestli ty o babičku pečuješ nějak denně a nebo ji vidíš jednou za půl roku.To je taky velký rozdíl. Určitě je to i povahou, kdo byl nervní a protivný celý život, tak se na stáří nezmění ve zlatého staříka. Ale určité věci jsou spojené s věkem. Jelikož s těma lidma denně dělám, tak si kolikrát vyslechnu, že ví, že dělají to stejné, co rodiče, i když celý život říkali, že to dělat nebudou. 

Asi má dobrý způsob Kokoska. Pomoct, myslet si svoje a oni časem vidí, že to jde i jinak než po jejich. 

Offline letfenixa
10869 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 15:45

continuity je. Aj dnes som jej povedala, že nie, ja sa jej názorom (jedným konkrétnym) riadiť nechcem a nebudem, a nie, netoci sa svet okolo nej. Nepáčilo sa jej to a viem, že naďalej ma bude presviedčať.  Sú dve témy, na ktoré som vyhlásila embargo (niečo, čo sme sa rozhodli s mužom spolu a proti jej voli) a aj tak to vyťahuje. 

Offline Karja
44658 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 16:00

Potrefenáhusa Nekteré děti nejsou tak často nemocné, nenech se tím rozhodit. Třeba máme jednu holčičku ve školce, ty jo, já nevím, co s ní doma dělají, ale ona téměř nikdy nechybí:-D (my máme ty omluvenky hromadné, takže mám přehled, a znám její babičku). A takových dětí je víc, naše velkámalá by tu docházku taky měla lepší, ale tím jak jsem doma, nechávám jí "pro jistotu". Prostě nech to konovi, ten má větší hlavu a vyhodit někoho dneska není tak jednoduchý;-). Nakonec i ty budeš vydělávat, asi víc než máš ted rodičák předpokládám, takže i nějaký to tatínkovo OČR občas zvládnete. 

Offline letfenixa
10869 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 16:02

Renusatko áno, moji rodičia už pomoc potrebujú.  Otec je po dialyze veľmi unavený, uz doma v podstate nič nespravi.  Takže kým oni vysavaju hodinu, ja to mám za 10 minút. Atď.

Offline continuity
43034 příspěvků moje polička 12. listopadu 2022 16:03

Renusatko no moje babička už je bohužel 13 let mrtvá, ale době, kdy už potřebovala pomoct ( velký dům,zahrada a statek), stěhování celé domácnosti do jiného domu, tak jsem tam bývala celkem často, protože jsem bydlela kousek. A ne, rozhodně nás všechny nemolestovala, jak jsme blbí a nemožni. 

Je to opravdu o respektu a toleranci z obou stran. Nikdo ji nestěhoval nábytek a ona zas nechala na nás, jak si pomocné práce zorganizujeme. 

Pro sebe si z toho beru to, že je fakt dobre, nebyt presvedčený o své neomylnosti, s těmito lidmi je totiž ke stáří největší potíž. A jelikož vím, že k tomu sklony mám po tátovi, snažím se s tím aktivně pracovat.