Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Garfie
28126 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:30

Sweet Potato Tak bydlo spadnout nemůže, ale vír vidět můžeš?  Nebo jde o to, že nemůžeš říct najednou dvě různé věci, jako viděla jsem dva kohoutky, vodovodní v kuchyni a živého na dvoře?

Offline continuity
42127 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:32

slniecko

Naše první učitelka dětem asi po měsíci úplně zabavila pracovní sešity a přestala je posílat domu. K nahlédnutí na rodičovských schůzkách. 

Měli jsme totiž ve třídě ambiciózní matky, které s dětma dělali věci napřed a úplně ji to nabourávalo ty hodiny. 

Offline Garfie
28126 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:35

continuity Já vím! Nejsem si jistá, jestli to bylo formulované úplně přesně, jak jsem to napsala, ale prostě byl tam takový zásek, který nebyl popsaný přesně, i když bylo jasné, co chtějí vědět. On se na tomhle zasekává hodně, psala mu to i psycholožka do posudku. 

Jinak jestli měla rozhodnout, tak bych tam asi napsala libovolné i/y a podle toho to podtrhla buď jako podstatné, nebo jako přídavné. 

To jsou pak ty spory u přijímaček, taky jsme se jednou pohádali celá rodina kvůli zadání.

Offline Potrefenáhusa
38421 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:37

continuity tak to je pak úplně jasný, ne? 

Offline Sweet Potato
39814 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:37

Garfie Bydlo spadnout asi taky může, ale o to nejde. Jsou to dvě různá slova, jen náhodou stejně znějící.

Offline continuity
42127 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:39

Potrefenáhusa co je jasný? Už se v tom ztrácím. 

Offline Garfie
28126 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:42

Sweet Potato Takže vlastně nemůžu ani říct tu větu o kohoutcích třeba? Nebo: máme tady na stole dva listy, ze sešitu a ze stromu? Chápu to správně? 

Offline Potrefenáhusa
38421 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:43

continuity no viděla bych to na to přídavný přivlastňovací jméno (ve cvičení na přídavný jména) - uznávám, ze tyhle nejednoznačný věci by se zvlášť v pisemkach objevovat neměly, ale zas čeština je kosatej jazyk 

Offline continuity
42127 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:43

Garfie no psycholožky taky často nejsou mistry logického myšlení. 

Mě to hrozně točí, i když já si v těch školních úlohách celkem představím, co asi chtějí slyšet. Jenže později v životě lidé narážejí na problémy, kde to tak jednoznačné nebývá a s tímto školním přístupem mají tendenci si tu chybějící informací nějak domyslet, místo aby ji zjišťovali, protože jinak by se šéf nebo klient mohl zlobit.

Offline Potrefenáhusa
38421 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:46

continuity matiku bych se neodvazila komentovat a vzhledem k tomu, ze mám dite s clovekem stejnyho talentu jako já, tak to čekám fakt velký špatný 

Offline Garfie
28126 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:46

Potrefenáhusa continuity Já hlavně v podstatě nevidím problém v tom zadání, problém by bylo, kdyby to pak učitelka označila jako chybu. A to nevíme. (mluvím o té češtině, matika je jinej level, to je jasný)

Offline Sweet Potato
39814 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:50

Garfie Ale ano, jsou to úplná homonyma, vyslovují i píšou se stejně, takže to jde napsat. Výíři a biydla jsou pouze slova souzvučná, píší se každé jinak. Když takovouhle slovní hříčku budeš chtít napsat, tak asi jedině s lomítkem i/y, ale pěkné to nebude.

Offline continuity
42127 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 08:54

Garfieproto jsem se na to tady ptala, jestli jsem to rozklíčovat správně. 

Já mám takový smysl pro humor a můj táta to má stejné, že bychom označili tu méně pravděpodobnou možnost a trochu trolili. Dělám to teď někdy na poradách, když mě ta naše nemožná koučka už se.e, ale ve škole jsem taky neměla odvahu. 

Offline Garfie
28126 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 09:00

Sweet Potato Aha, jasně, já nějak ulpěla na tom, že "ta věta je nesmyslná" , pochopila jsem to tak, že ji třeba správně česky nemůžeš ani říct. Teď už to chápu

Offline Sweet Potato
39814 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 09:05

Garfie Moje chyba, píšu zkratkovitě. 

Offline Kokoska
34348 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 09:25

Ono je to nekdy v cestine nutne rozepsat, asi by se muselo napsat vitr bidlo i s kosim bydlem shodil, ale o to v te slovni hricce nejde, ze. S tou zkratkovitosti se pak povedou treba nadpisy clanku a la Maminky dostaly pohosteni, uvarily deti.

Jojo, cestina je krasny, bohaty a kosaty (a taky zaludny) jazyk

Offline notna
9195 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 09:49
Reakce na Sweet Potato:

Garfie Ale ano, jsou to úplná homonyma, vyslovují i píšou se stejně, takže to jde napsat. Výíři a biydla jsou pouze slova souzvučná, píší se každé jinak. Když takovouhle slovní hříčku budeš chtít napsat, tak asi jedině s lomítkem i/y, ale pěkné to nebude.

​Musí se to psát Viděli jsme vír i výr. Nebo nějak jinak vypsat oboje. Už jsme to taky kdysi řešili a psali dotaz na Ústav pro jazyk český. Tehdy bez netu to byla s kamarády velká zábava skoro na celý večer :-)

Offline Sweet Potato
39814 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 09:54

notna Jasně, v reálu. Ale ten vtip se tím samozřejmě ztratí.

Psali jste tam, koukám, nejen vy.
https://dotazy.ujc.cas.cz/odpovedi/?id_klicove_slovo=2614&filter=1&page=3

Offline notna
9195 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 10:02

Sweet Potato Se nedivím. Tohle je věčný a vděčný téma :-)

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 11:27

continuity úlohy s autobusem jsme s mužem vůbec nepochopili. Já jsem se už přestala snažit, muž si to nechal na třídní schůzce vysvětlit a tvrdí, že tomu rozumí. Ale moc mu to nevěřím :)