Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:02

viktorka_od splavu s množinami měli problém hlavně rodiče. 

Pak jsme to měli jednoduché u matematické algebry. 

Online Kokoska
34348 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:23

Tak se snazte :)

Online DruI
5471 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:27

Kokoska 410

Offline letfenixa
10795 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:29

A ako sa učia čítať cez desiatku bez rozkladu? A som teda generácia mnoziny a podľa mňa je to jednoduché. 

Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:45

viktorka_od splavu jinak ty budeš ten případ " na matiku blbá", že kdyby ti to někdo pořádně vysvětlil, tak se zjistí, že to vlastně umis. Počítání s rozkladem neni určitě pro blbý. Schopnost nasprtat se malou nasobilku nemá žádnou relevanci k matematickým dovednostem. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:47

Kokoska souhlasím s DruI 

Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:53

letfenixa nasprtanim, stejně jako nasobilku, když se klasická výuka matematiky spojí s mizernym učitelem, je to pekelná dřina a ještě se ty děti nic nenaučí. Trochu mám pochybnosti o výroku: načo rozklad, vždyť je to jasné. Tak bych řekla, že v tomto případě vůbec. 

Online Kokoska
34348 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:55

letfenixa samozrejme, kdyz se s tim zacina, jinak nez rozkladem to nevysvetlis. Ovsem pozdeji aspon teda po nas,  kdysi jeste pred pravekem, chteli tu odpoved bez premysleni, asi jako nasobilku.

Online Kokoska
34348 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 15:56

DruI Evaeva mate to spravne :)

Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 16:01

Kokoska musíš přemýšlet rychle

Upřímně já s tímto přístupem všechno si odvodit, klidně opakovaně, vystudovala vysokou školu, kde jsme měli z matematiky asi 12 zkoušek. Dvojku jsme měla jenom z algebry. vyučující nemohl pochopit, že z analýzy nám za jedna a zapsal mi to až napodruhé, když zistil, že to jinak nepůjde.  No v analýze se nepočítají obří matice, maximálně dvouciferné cislo. Já se vždy u těch matic někde upsala nebo prepocetla. A do kalkulačky to nešlo dát, ta čísla byla příliš velká. 

Online DruI
5471 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 16:25

Kokoska Hele já jsem si vždycky odvozovala i násobilku, takže jsem dostávala špatné známky z pětiminutovek, kdy na nás učitelka chrlila příklady a my měli okamžitě psát výsledky. Ovšem v matematickém myšlení jsem byla celou základní i střední školu nejlepší ve třídě a občas trochu lituju, že jsem nakonec nešla na matfyz :o)

Offline viktorka_od splavu
49000 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 16:40

já mám velký problém s učením se čehokoliv nazpaměť ještě tak nejlíp vyšli básničky a to ještě jen ty které se mi líbily. Takže násobilka byla za cenu fyzického násilí ze strany rodičů

teď už jsem to stejně pozapomněla takže když je potřeba tak To taky nějak poskládám

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 16:46

viktorka_od splavu to jsme na tom stejně, akorát s tím rozdílem, že já mám ráda čísla, takže některé ty výrazy z malé násobilky se mi prostě líbily, takže jsem si je zapamatovala, zbytek jsem si odvodila z nějakých okolo, co jsem uměla třeba něco x 9 do teď počítám jako něco x 10 mínus to něco.

Offline viktorka_od splavu
49000 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 16:47

na základce jediná učitelka která se obtěžovala vysvětlováním byla ta ke které jsem chodila na přípravku před přijímačkama díky tomu jsem se dostala na gympl

A tam teda matikářka byla rndr A učit absolutně neuměla

Online Kokoska
34348 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 16:57

continuity DruI ja ale prece  vubec nesrovnavam schopnost analytickeho mysleni, logickeho pristupu a schopnosti "myslet matematicky" s tim, ze se clovek nauci 7+8 vedet automaticky. Stejne, jak jsem psala, se to ze zacatku tim docitanim vysvetluje a uci. A tim, ze si to zapamatuju, snad neztratim schopnost treba resit slovni ulohy, ne? Mne teda matika ne ze uplne nesla, ale vubec me nebavila. 

Offline letfenixa
10795 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 17:01

Kokoska a to je tá Hejneho matematika? Ci co to je?

Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 17:02

Kokoska blbý je, když se ve škole upřednostňuje memorování nasobilky před tím matematickým myšlením. Protože i bez memorování můžeš být z matiky dobrá, obráceně to nefunguje. 

Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 17:06

letfenixa to je takový nový přístup, kde jsou různá prostředí, na kterých děti sami přicházejí na některé zákonitosti. 

Třeba ten autobus je koncept, kdy jezdí autobus a oni mají různé doplňovat do tabulek kolik lidí vystoupilo nastoupilo a v autobuse se vezlo. Je to myslím na práci s daty. Nebo je tam koncept zvláštních peněz, které se chovají jako osmičková soustava. 

Princip je, že děti si mají s pomocí učitele maximum odvodit sami, a případně ty znalosti spolu sdílet.

Výsledkem, že moje dítě, které na podle scio testů nějaké obecné studijní předpoklady má úroveň matiky o stupeň lepší jako jiné děti s těmi samými studijními predpoklady. Kdyby měla toho matikare co starší, v životě se jí to nestane. 

Online Kokoska
34348 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 17:08

letfenixa ta hadanka? Ne, to na me nahodou vyskocilo na internetu, obcas mi to nabizi ruzne podobne volovinky, pry na bystreni mysli, taky  treba "najdi kocku do 15 sekund" pod. Asi mi vesmir naznacuje, ze bych mela trenovat mozkove zavity

Online Kokoska
34348 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 17:09

continuity tak v sedesatych letech to holt bylo jak to bylo, s tim uz nic nenadelam.