Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline 711990
18281 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 11:41

bram ona je nejaka rodicovska prirucka, kterou jsem si pak stahla a diky tomu vyresila hrdinsky scitaci tabulku pro prvnaka, co nescita pres desitku haha. Ale docela vas lituju, nechtela bych to ani za zlaty prase, prijde mi to fakt pitomy.

Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 12:20

bram co nechápeš na autobusu? 

Normálně jede vozidlo MHD a řešíš vystupující anastupujici pasažéry. Žádnou záludnost v tom nehledej. 

Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 12:24

711990 sčítací tabulky přes desítku jsem pochopila na první dobrou, asi i díky tomu,že já sčítání přes desítku dělám rozkladem už před 40 let. 

Když mi někdo řekne 7+6 tak nevím, ale hbitě si to prevedú na 7+3+3 a voalá 10+3 je 13. 

Ta matika vůbec není blbá a učí deti si poradit i se složitějšími výpočty než k čemu mají zrovna nasprtany  aparát. 

Ta běžná natikaubas probíhala tak, že deti dostali algoritmicky postup, který měly slepě opakovat, nedejboze to udělat jinak. Takže uměli sestavit rovnice přesně k tomu typu slovních úkolů, které uz probraly. Výstup úplně na nic. 

Online Kokoska
34348 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 12:29

continuity ale logika rovnic a scitani nebo nasobilka, kde ten dril neni na skodu, je trochu neco jineho?

Offline continuity
42128 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 12:34

Kokoska tak děti u Hejného samozřejmě pocitají. To nevím odkud se bere ta pověra, že u Hejného neumí počítat. Mladší měla učitelku, která se dokonce podílela na tvorbě té metodiky a počtářské zručnosti má nadprůměrné. 

To odvozování je na začátku, takže dítě optimálně rozumí tomu proč počítá jak počítá. 

Jak to řekla jejich učitelka: já vám garantuji, že tady ve třídě nebudou zaznívat na slovními úkoly dotazy: a mám to teď násobit nebo dělit?

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 12:49

711990 continuity já jsem se zasekla na nějakém příkladu, kde bylo zadání úplně debilně popsáno a fakt to nepochopilo víc lidí, včetně Karoleena , žejo :). Tak jsem využila situace a zodpovědnost za úkoly z matematiky předala panu otci, ten by to se svou docenturou měl zvládnout. Jinak mi teda některý příklady podle Hejného přijdou super, jak si na to děti přichází logicky, ale zrovna rozklad při přechodu přes desítku byl u nás krok zpět. Dcera už v první třídě sčítala bez rozkladu a teď ve druhé nechápe, proč si musí přičítané číslo takhle rozdělit na dvě, když je to jasný i bez toho. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 12:55

continuity on je asi problém, že to učí i učitelé, kteří tak učit neumějí/nechtějí? Taky předpokládám, že ty postupy na sebe navazují, takže pak může být problém vyřešit příklad vytržený z kontextu. Já bych byla docela ráda, aby se tak kluci učili, ale je fakt, že vzhledem k genům nepředpokládám, že by s matikou měli problém. Jsou tu i školy, které kombinují klasickou a Hejného matematiku.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 13:11

Teď jste mne úplně dostaly, jak se vyučuje počítání přes desítku jinak než rozkladem. V Belgii se to učí rozkladem a mně to vždycky přišlo přirozené. Ale teď to vypadá, že jsem se to učila jinak? 7+6 si taky rozkládám

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 13:13

MaeGandal já taky! Druhá možnost je, že se to prostě nadrtíš, ne? Já už teď taky zpaměti vím, že 6+7 je 13, protože už jsem to počítala tolikrát.

Offline Karja
44026 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 13:18

continuity 711990 Mně ta matika přijde dobrá, respektive ten klasický styl matiky, co jsme se učili my, mi dobrý nepřišel. Myslím, že to hodně podporuje takový to "jsem na matiku blbej" nebo že se to třeba takové ty bystřejší holky naučí, ale stejně prdu rozumí. Doufám, že děti budou mít pak ty nové metody. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 13:23

Karja to Jsem na matiku blbej je největší zlo. Poslouchala jsem jednou nějakou učitelku z učňáku a ta to moc hezky popisovala, že jí tam chodí takhle zaseklé děti, které matiku kvůli tomu odmítají. Popisovala, jak se snaží tohle odbourat, jak poukzauje i na drobné uspěchy, vysvětluje různými způsoby,... A že když to dítě nechápe, je to vždycky její chyba a musí zkusit vymyslet další způsob, jak to vysvětlit. Ale ten blok, co si nosí, ze základky, je problém, no.

Offline Karja
44026 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 13:25

Evaeva Jo, to je takový vlastní zaškatulkování a z toho už nevyjdeš. Mně se ta Hejného matika co o ní slýchám líbí. Tady ji na základce zatím učí. 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 13:26

continuity Já ten autobus nechápu doteď, ale myslím si, že to je tím, že princip té úlohy jaksi musela asi vysvětlovat pančelka na hodině, protože v zadání už to blíž popsaný není, takže jsem ani nerozklíčovala, co představujou čísla v zadání :))

Offline 711990
18281 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 13:27

Karoleenav tom podle me spocivaj vsechny ty ulohy, ze kdyz dite nepochopi ten postup jak to resit uz ve skole, tak uz na to nikdy neprijdes:D 

Offline notna
9195 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 13:58

Od kamarádek děti, které mají Hejného metodu, mají zakázáno úkoly řešit s rodiči, protože rodič většinou pomoc s touto metodou neumí a je z toho jen mrzení. Děti to zvládají v pohodě.

Offline Sweet Potato
39814 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 14:14

MaeGandal Rozkládali jsme už kdysi v pravěku, tedy letech 70. Ale umím si představit, že někdo to třeba nepobral a naučil se to nazpaměť. To později asi všichni, více či méně.

Offline Aranel
6425 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 14:45

MaeGandal Sweet Potato Já taky v hlavě rozkládám. Ale je mi hrozně líto malýho Garfie a chápu jeho frustraci. Syn mojí kamarádky šel do školy, uměl už číst. Strašně ovšem uznával autoritu paní učitelky - asi tak do bodu, kdy mu vyčetla, že po zadání domácího úkolu "naskládejte si do desek písmeno R" si tam naskládal i malé r, když se přece zatím učili jen velké.

A.k.a. jak demotivovat dítě ve druhém měsíci školy snadno a rychle.

Offline viktorka_od splavu
49000 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 14:45

Aha tak můj způsob počítání je rozkladem A není to jen pro blbý super

Offline viktorka_od splavu
49000 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 14:47

Sweet Potato my jsme měli množiny a pak je zrušili protože prý s tím spousta dětí měla problém. já jsem nějak nepochopila s čím. A to jsem teda na matiku úplně blbá

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 30. listopadu 2022 14:59

Aranel to je hrůza, místo aby byla ráda  že tam má někoho dopředu