MP Meri ja sama zatim celkem tapu, co se tyce tech vajecniku, nedavno jsem si tu stezovala, jak na to kazdy lekar ma jiny nazor a ja porad hledam nekoho, s kym to nejak relevantne proberu. Muj gynekolog by me nejradeji operoval hned, onkolozka mi v utery rekla, ze do tech cca petatriceti si mam poridit druhe, pokud o nem uvazuju a pak mam operaci zvazit, genetik, co mi testy delal, rikal, ze po ctyricitce staci, do te doby je riziko rakoviny vajecniku srovnatelne s populaci bez brca. Ty rizika spojena s tim predcasnym prechodem nejsou zanedbatelna (a kdo chce byt v orechodu od petatriceti, ze?) a treba onkolog me kamaradky se vzdycky rozciluje, jak vsichni chtej ty mlade zeny rovnou vykuchat, na tyhle zakroky je casu dost, je to takhle brzo zbytecne, staci je poradne hlidat a po te ctyricitce se uvidi. Celkem vazne zvazuju, ze se objednam nekam primo na onkogynekologii a proberu to tam. Podle studii by opravdu mely fungovat preventivne i ty antikoncepcni pilulky, jak na vajecniky, tak na prsa. Konkretne si ted ale nevybavuju, jaky typ.
Ja z genetiky taky odchazela uplne hotova, kdyz mi tam vyjmenovali vsechny rizika. Rakovina prsu, vajecniku, slinivky, streva a tak dale... Ale kdyz se pak clovek z toho soku oklepe, tak zjisti, ze to neni tak zle, jak to na tom papire vypada. Tak ji klidne rekni, ze ja s brca radim nepanikarit a pockat. Ne kvuli tehotenstvi, ale hlavne kvuli tomu velkem zasahu a rizikum s nim spojenymi. At pocka na dobu, kdy se to nejak vyvazi s tim vyssim rizikem karcinomu. Novy prsa po kojeni klidne, ale vajecniky a delohu bych radeji jeste nejaky cas nechala.
Potrefenáhusa jenze stejny pocet blbych pribehu je i bez te brca. Jak jsem psala, znala jsem pri lecbe dalsich osm holek ve veku 25-36 se stejnou diagnozou, ktere se lecily ve stejny cas, a brca jsem mela jen ja. U nich se nevi, proc se to stalo. A to jedna mela hodne agresivni formu, ktera ji po chemoterapii pred operaci zacala zase rychle rust.
Ja k tomu vzdycky rikam, ze to, ze ja mam brca a druhy ne, neznamena, ze ja tu nemuzu zcela zdrava strasit jeste za padesat let a tomu druhemu nenajdou za pet let nelecitelny nador na mozku, nebo ho zitra nesrazi auto.