Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 01. června 2023 20:46

Zuzuli Díky za zprávu, já si na tebe hned vzpomnela a naservirovala jsem ji tě ("jedna známá") jako pozitivni případ

Ona teď bude stat před rozhodnutím, jestli si nechat vzít obě prsa a dělohu. Má jedno dítě, čerstvé miminko, tak se musí pečlivě zvážit načasování. Ona teď říká, že je ji to fuk, že druhé stejně nechce, ale v tomhle se ji snažím trochu promluvit do duše, že by bylo fajn si nechat zadní vrátka aspoň par let (já nechtěla druhé tři roky). Ale zase samozřejmě nesmí čekat dlouho ... no nic, je teprve na začátku, teď teprve naskočí do toho kolečka preventivních vyšetření a sledovani a uvidí se, co ji doporučí. 

Offline continuity
43027 příspěvků moje polička 01. června 2023 20:56

MP Meri kolik jí je let? to je podle mě dost zásadní faktor u rozhodování. 

Jedná věc je děloha, ale vaječníky jsou horší i bez miminek. Tam psala myslím i Zuzuli , že se chvíli čeká. 

Offline Kokoska
34885 příspěvků moje polička 01. června 2023 21:02

Mne nechal manzel auto v garazi nezabrzdene se zarazenou jednickou. Naborila jsem to do regalu, co je pred autem, protoze z toho soku, ze se to rozjelo, jsem zapomnela, ze to ma taky brzdu. Pak uz jsem na to vzdycky davala pozor a pred nastartovanim zakvrdlala radici pakou :) Ted nastesti automat nenastartuje, dokud nemam seslaplou brzdu. 

Offline Blaire
74 příspěvků moje polička 01. června 2023 21:26
Reakce na MP Meri:

Zuzuli Díky za zprávu, já si na tebe hned vzpomnela a naservirovala jsem ji tě ("jedna známá") jako pozitivni případ

Ona teď bude stat před rozhodnutím, jestli si nechat vzít obě prsa a dělohu. Má jedno dítě, čerstvé miminko, tak se musí pečlivě zvážit načasování. Ona teď říká, že je ji to fuk, že druhé stejně nechce, ale v tomhle se ji snažím trochu promluvit do duše, že by bylo fajn si nechat zadní vrátka aspoň par let (já nechtěla druhé tři roky). Ale zase samozřejmě nesmí čekat dlouho ... no nic, je teprve na začátku, teď teprve naskočí do toho kolečka preventivních vyšetření a sledovani a uvidí se, co ji doporučí. 

​Mamka ten gen ma, vi o tom od svych cca 30ti. Byla a je sledovana na Zlutaku, chodi co ctvrt roku na kontroly. Delohu a vajecniky ji odstranili ve 45. Ted je ji 56, prsa ma porad svoje a ani ji do odstraneni netlaci vzhledem k tomu, ze je tak hlidana. Jeji setrenice ma BRCA taky, je ji 40 a na Zlutaku pracuje. Ma porad delohu i prsa, delohu si za par let necha odstranit, prsa zatim neresi. Urcite je to hodne individiualni, jen jsem te chtela trosku uklidnit, ze to jeste nemusi znamenat, ze ted hned musi kamaradka udelat nejaky velky rozhodnuti.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 01. června 2023 21:39

continuity 33 let. 
Blaire Díky, budu to uklidnění posílat dál. Je to pro ni logicky šok a strasny kvantum informací najednou. Je mi líto, ze místo toho, aby si užívala miminko, tak musí řešit toto. Ale tak co už, je to celkem holka od rány, tak jsme se shodly, že nakonec třeba nebude špatný mít po kojení nový prsa na pojišťovnu

Offline Zuzuli
3767 příspěvků moje polička 01. června 2023 21:54

MP Meri na ty vajecniky neni treba tolik spechat. Sice se rika, ze je vhodne si do petatriceti splnit reprodukcni plany a pak zvazit to preventivni odstraneni vajecniku, ale spis se doporucuje pockat do cca 40 a resit to pak. Do te doby se nechat pravidelne hlidat. Ony ty nesnaze spojene s predcasnym prechodem, vyssi riziko rozvoje osteoporozy a demence, se musi nejak vyvazit s tim rizikem rakoviny vajecniku. Jako prevence bez chirurgickeho reseni by mela fungovat i kontinualne brana antikoncepce, aby nedochazelo k ovulaci a tim ty vajecniky "spaly" a neblbly.

Je mi 32, jeste zvazuju druhe dite, i kdyz ne hned, nejdriv za rok, spis dva, takze se zatim na to finalni reseni moc nehrnu. Nechavam se hlidat, chodim na kontroly a uvidim. 

Offline Blaire
74 příspěvků moje polička 01. června 2023 21:58
Reakce na MP Meri:

continuity 33 let. 
Blaire Díky, budu to uklidnění posílat dál. Je to pro ni logicky šok a strasny kvantum informací najednou. Je mi líto, ze místo toho, aby si užívala miminko, tak musí řešit toto. Ale tak co už, je to celkem holka od rány, tak jsme se shodly, že nakonec třeba nebude špatný mít po kojení nový prsa na pojišťovnu

​Jasny, tomu rozumim. My to mame v siroke rodine a resime to desitky let, sama jsem na tech testech byla v 18ti a byly to nervy. Ja to teda nastesti nemam, ale docela dlouho mi to ta primarka tehdy vysvetlovala, jak by se postupovalo, kdybych byla pozitivni. Ten screening je nastesti dobre propracovanej a snazi se ty velky zakroky odkladat, dokud to jde. 

Offline Garfie
28535 příspěvků moje polička 02. června 2023 00:45

notnacontinuity 

To už jsem úplně milosrdně zapomněla, že loni byly přijímačky taky hned po Velikonocích! My byli taky s partou a taky jsem to dost zvažovala, ale nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme to prodloužili, už přesně nevím, myslím, že jsme začali ve středu, v neděli se přesunuli domů a pondělí zůstalo na rekonvalescenci, úterý, středa pak přijímačky. Bylo to v pohodě, ale termín je to teda fakt na nic, asi si ministerstvo myslí, že to dává dětem k dobru, aby se mohli připravit!

Offline Potrefenáhusa
38830 příspěvků moje polička 02. června 2023 07:29

MP Meri já znám blbej pribeh, kdy ani preventivní odstranění prsou nepomohlo a neodvazila bych se teda nikoho k nicemu přemlouvat, ale jsou to hrozny a tezky rozhodnuti 

Offline notna
9425 příspěvků moje polička 02. června 2023 08:12
Reakce na Garfie:

notnacontinuity 

To už jsem úplně milosrdně zapomněla, že loni byly přijímačky taky hned po Velikonocích! My byli taky s partou a taky jsem to dost zvažovala, ale nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme to prodloužili, už přesně nevím, myslím, že jsme začali ve středu, v neděli se přesunuli domů a pondělí zůstalo na rekonvalescenci, úterý, středa pak přijímačky. Bylo to v pohodě, ale termín je to teda fakt na nic, asi si ministerstvo myslí, že to dává dětem k dobru, aby se mohli připravit!

​Já jsem ten typ, který by to ocenil. Nejvíc práce mám vždycky před termínem Naštěstí dcera není po mně.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 02. června 2023 08:22

Potrefenáhusa "Přemlouvat" bylo asi silný slovo, jen mám pocit, že par měsíců po porodu chce druhý dítě málokdo. Jako bych slyšela sebe před par lety - porod a mimino strašný, druhý už nikdy. Tak se ji jen snažím vysvětlit, že se to muže změnit a člověk ani neví jak. 
Tak aby si nechala nejakej čas - samozřejmě pokud jí ho doktoři doporučej a schválej.

Offline Zuzuli
3767 příspěvků moje polička 02. června 2023 09:07

MP Meri ja sama zatim celkem tapu, co se tyce tech vajecniku, nedavno jsem si tu stezovala, jak na to kazdy lekar ma jiny nazor a ja porad hledam nekoho, s kym to nejak relevantne proberu. Muj gynekolog by me nejradeji operoval hned, onkolozka mi v utery rekla, ze do tech cca petatriceti si mam poridit druhe, pokud o nem uvazuju a pak mam operaci zvazit, genetik, co mi testy delal, rikal, ze po ctyricitce staci, do te doby je riziko rakoviny vajecniku srovnatelne s populaci bez brca. Ty rizika spojena s tim predcasnym prechodem nejsou zanedbatelna (a kdo chce byt v orechodu od petatriceti, ze?) a treba onkolog me kamaradky se vzdycky rozciluje, jak vsichni chtej ty mlade zeny rovnou vykuchat, na tyhle zakroky je casu dost, je to takhle brzo zbytecne, staci je poradne hlidat a po te ctyricitce se uvidi. Celkem vazne zvazuju, ze se objednam nekam primo na onkogynekologii a proberu to tam. Podle studii by opravdu mely fungovat preventivne i ty antikoncepcni pilulky, jak na vajecniky, tak na prsa. Konkretne si ted ale nevybavuju, jaky typ. 

Ja z genetiky taky odchazela uplne hotova, kdyz mi tam vyjmenovali vsechny rizika. Rakovina prsu, vajecniku, slinivky, streva a tak dale... Ale kdyz se pak clovek z toho soku oklepe, tak zjisti, ze to neni tak zle, jak to na tom papire vypada. Tak ji klidne rekni, ze ja s brca radim nepanikarit a pockat. Ne kvuli tehotenstvi, ale hlavne kvuli tomu velkem zasahu a rizikum s nim spojenymi. At pocka na dobu, kdy se to nejak vyvazi s tim vyssim rizikem karcinomu. Novy prsa po kojeni klidne, ale vajecniky a delohu bych radeji jeste nejaky cas nechala. 

Potrefenáhusa jenze stejny pocet blbych pribehu je i bez te brca. Jak jsem psala, znala jsem pri lecbe dalsich osm holek ve veku 25-36 se stejnou diagnozou, ktere se lecily ve stejny cas, a brca jsem mela jen ja. U nich se nevi, proc se to stalo. A to jedna mela hodne agresivni formu, ktera ji po chemoterapii pred operaci zacala zase rychle rust.

Ja k tomu vzdycky rikam, ze to, ze ja mam brca a druhy ne, neznamena, ze ja tu nemuzu zcela zdrava strasit jeste za padesat let a tomu druhemu nenajdou za pet let nelecitelny nador na mozku, nebo ho zitra nesrazi auto. 

Offline continuity
43027 příspěvků moje polička 02. června 2023 09:15

Potrefenáhusa no po těch operacich je to riziko cca srovnatelné s běžnou populací.

Zuzuli ja ti moc rozumím. Mám teď kolegyni, co jí našli nějaký nádor na vejecniku, naštěstí lokalizovaný, ale ani ti doktoři se nezhodli, takže ji operovali na třikrát, protože jeden říkal vzít jen vaječník, dalši všechno. Ona byla už napodruvé celkem radikalni a nechala si akorát jeden vaječník kvůli přechodu ( ona už má děti dvě větší a další nechtěla). No a  na zlutaku řekli, že mají u těchto žen hodně recidiv, takže doporučuji vzít i ten zbývající vaječník. Takže za dva měsíce tři břišní operace.  

Offline Zuzuli
3767 příspěvků moje polička 02. června 2023 09:55

MP Meri jeste me napadlo, ze to s tim jejim cerstvym miminkem nemusi byt o tom, ze nechce dalsi dite hned a treba by pak zmenila nazor. Ja jsem to totiz v tom prvotnim soku mela jako "udelam absolutne cokoliv, abych tady zustala s tim ditetem, co uz mam, aby melo mamu. Jestli budu nebo nebudu mit vajecniky a delohu me vubec nezajima, nezajimaj me nejake imaginarni potencialni deti, zajima me to, co mam tady vedle sebe". Ale to, ze ji nasli mutaci genu, ktera zvysuje riziko karcinomu, ted nic nemeni na tom, ze je porad jen zdrava mlada zena, ktera muze tech deti mit jeste pet a rakovinu nikdy mit nemusi. A prevence v jejim pripade jsou pravidelne prohlidky, operace by ted zpusobila vic problemu, nez by resila. Protoze je to fakt jen riziko, ne diagnoza. 

Offline Potrefenáhusa
38830 příspěvků moje polička 02. června 2023 10:08

continuity po těch operacích jo, psala jsem meri, ze bych se neodvazila někoho od nich zrazovat

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 02. června 2023 10:17

Potrefenáhusa Zuzuli Já bych ji od ty operace taky nikdy nezrazovala, to bych si nelajzla ... Jen ona je teď (logicky) v takovém tom šoku a panikaří ve stylu "okamžitě mi to všechno uřízněte". Což bych určitě měla taky, ale chce to proste nějaký odstup ...

Ale jak říkám, ona měla zatím jen konzultaci s genetikem, kde ji predestreli všechna ta procenta ... teprve ji čeká to kolečko prevencí a ani pak nevím, v jaké fázi se rozhoduje o těch velkých operacích, to se všechno uvidí. Zatím je to mezi námi taková akademická debata co by kdyby. 

Offline continuity
43027 příspěvků moje polička 02. června 2023 10:20

Potrefenáhusa jenže teď to rozhodnutí není výsledkem nějaké racionální úvahy, ale emoční bouře. To říká MP Meri dobře, že je fajn trochu počkat, než to nezvratné rozhodnutí udělá. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 02. června 2023 10:21

A abych to vyvážila banální stížností - s marketingem je to očividně úplně stejný, jako se spoustou dalších "práce je tvůj koníček". Nejdřív se ti lidi smějou a zlehčujou to a jakmile se ti začne dařit, chtěj od tebe práci zadarmo, protože "to mas přece hned a tebe to baví" (+aktuálně doplněný o "stejně seš na mateřský a nemáš co dělat" )

Offline Potrefenáhusa
38830 příspěvků moje polička 02. června 2023 10:27

continuity nakonec si to stejně kazdej musí rozhodnout sam 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. června 2023 10:46

MP Meri to nám říkal jeden klient, že nás to přece baví kreslit ty návrhy, tak to můžeme dělat skoro zadarmo a udělat jich hodně No a na tý mateřský tě to musí bavit dvakrát tolik, to je jasný.