Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 20:01

MPLeeZvaž to, privydelek je to dobrej, ale ma to celkem hodně úskalí. Předně potřebuješ živnost, smlouvu na popelnici, ohlásit provozovnu, platit městu rekre poplatek, u Airbnb se stát i osobou identifikovanou k dani, u cizinců hlásit na cizinecky policii ... plus milion dalších drobnosti. Pokud to chce člověk dělat poctivě, je to celkem vomrsk. Nejaky blby recenze jsou až to poslední

A ještě zvaz jedno, co mne třeba nedošlo a vadí mi to hodně hodně moc a to je prave ten úklid sám po sobě. Protože pokud bych odjizdela jen sama z chaty, tak normálně pobalim nějak věci, umeju nádobí a jedu. Takhle to musí byt fakt "nacisto". Asi to zní s ohledem na kategorii ubytování úsměvně, ale proste žádný nádobí v odkapavaci, nesvlečený peřiny, žádný zapomenutý potraviny, osobní věci, bordel kolem piskoviste, neuklizeny ohniště ... realne fakt při odjezdu balim a uklizim přes 3 hodiny intenzivní činnosti. Děti to samozřejmě komplikujou hodně a straslive mě to unavuje. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 17. srpna 2023 20:34

MP Meri Dik za postrehy. My do budoucna taky trochu uvazovali o pronajmu chaty. Jen je porad ve fazi rekonstrukce, ale fakt fest. Mame zatepleni, novou strechu, komplet podlahy, cast sten uvnitr se zbouralo, aby byl nahore velky pokoj. Ted se delaji koupelna a zachod, jen kuchyn zustane, ta byla celkem ok. Chybi mi velka cast nabytku. A pak zahrada, ta je silena, vlastne udrzujeme jen asi dvacitku vinnych rev na domaci kyselinu. No proste prace jak na kostele, ale vlastne tam asi stejne jezdit moc nebudeme. Nicmene bych to nikdy neprodala, moje detstvi! Tak jsem si rikala pronajem, jenze presne jak pises, tech ukonu je strasne moc. A navic nevim, kdo by jel do "bezne" chaty pobliz navsi. Sice dva kilaky na Hrubou Skalu, ale stejne...Ted tam je aspon super bio obchudek, ale jestli prezije je otazne. Jinak hospoda nic moc.

Offline continuity
43120 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 20:42

Jos tak chalupa v českém ráji se pronajme vždy, to bych si hkavu nedělala. Nemáte tam poblíž turistickou značku a rybník?

Podle mě je jediná šance, že tam bude chodit uklízet paní ze vsi. Jinak bych to ani nezkoušela. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. srpna 2023 20:44

Jos My vyhledáváme běžné chaty! Jako jsme trochu rozmazlení, takže kuchyně ideálně s myčkou, koupelna, teplá voda musí být, ale schválně nehledáme žádný luxus, milion serepetiček atd. A vzhledem k tomu, že často bývají podobné objekty vyprodané už v dubnu, tak takových asi bude víc. A Hrubá skála je super lokalita.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. srpna 2023 20:45

continuity ten úklid mi přijde nejhorší, to není jak v pronajímat byt v sousedním domě v Praze.

Offline continuity
43120 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 20:52

Evaevajá pronajímán byt na Slovensku je to příšerný vopruz se vším. Milion věcí si člověk zařídí sám, cestou z práce. Ale ja na každou upadlou kliku potřebuji někoho, komu zaplatím cestu a těch 10 minut práce. Takže minimálne 50 euro. 

Když se mění nájemníci, musíme se zbalit a vyrazit rám minimálně na víkend, pokud nechci zaplatit majetek za výměnu žárovek. 

Teď jsme prostě preventivně vyměnili i dvě baterie, které ještě nějak fungovali, protože představa, že tam budu za dva měsíce shánět instalatéra, který to udělá za těch 50 euro + plus materiál byla horší než to vymenit rovnou. 

Už tak to ekonomicky nedáva smysl. Měla jsem to v prosinci prodat, ale realitka rychle sehnala nájemníky, tak jsem si řekla, že to ještě jednou otočím.

Offline Jos
příspěvků moje polička 17. srpna 2023 20:54

continuity Nemame. My jsme nejvyssi kopecek v okoli s kaplickou . Evaeva Mycku musime poresit, kam nacpat. Ale cele je to vize spis s tim airbnb...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. srpna 2023 20:58

continuity to věřím, že musí být opruz.

Offline Jos
příspěvků moje polička 17. srpna 2023 21:03

continuity Uplne ti verim. Ja se ted nechci vubec rouhat, ale u nas v rodine (a muzove tez) se postupne vymira a dedi se ruiny. Nasi maji svoji malou chatu s obri zahradou, o tuhle zajem nemaji a zaroven uz pomalu prestavaji zvladat tu svou...Do toho stryc samotar zije na velikem zchatralem statku, kde vlastni asi 1/6, ale neni sila ho vypakovat, takze samozrejme mamina strana rodiny totalne rozhadana, ze to za chvili cele spadne. Prodat to s dedkem v chalupe nejde. A pritom on si zrekonstuoval jiny maly domek, jenze tam vubec nejezdi a cele to zacina plesnivet. No strasny, mama mu tam chodi aspon vetrat, tata seka, protoze maji chatu na vedlejsim pozemku a musi na to koukat. Na muze padne casem taky statek, ktery by potreboval milionove investice. A stejne jak ja svoji chatu po prarodicich, on statek nikdy neproda. Taky tam vyrostl. No proste se z toho jednou zblaznime a nakonec to vsechno proda nas syn

Offline continuity
43120 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 21:11

Jos to jsme teď zrovna řešili a ja mám vlastně obrovskú výhodu, že poslední dům, ke kterému jsem měla opravdu citový vztah a který bych měla fakt problém prodat, je zaplaveny přehradou. Zbytek latifundii, které možná podědim, klidně prodám.

Podle mě bude jednou obrovský problém s domem po tchýni, ale odmítám to řešit (a výhledově do toho jakoliv investovat). A pokud udělá, co zamýšlí, a pár procent napíše na nezletilé děti, "aby to nešlo prodat", tak to bude stejně konečná a jednou to celé spadne někomu na hlavu.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 21:11

MP Meri To je pravda, že ten úklid pro hosty je jinej level, než když člověk uklízí sám pro sebe. Musí se udělat i věci, co si člověk při uklízení pro sebe ani nevšimne, nebo je ignoruje, jako je nějakej zapadlej drobek v příborech nebo umatlaný skleněný dveře, zabere to pak všechno mnohem víc času.

Já jsem občas pomáhala uklízet mámě půlku chalupy, takový to klasický jihočeský účko, kde tu velkou část pronajímali a sami bydleli na bývalým vejminku. Ubytování bylo až pro osm lidí, a jenom ty postele všechny svlíct zabralo dost času, přitom si myslím, že jsme v tom dost rychlá, a než to člověk zase povlekl, tak byla fůra času pryč. Od tý doby, když nejsme ubytovaný v hotelu, kam denně chodí úklid, ale třeba v penzionu nebo v soukromí, to povlečení svlíkám, vždycky si totiž vzpomenu, jak jsem byla vděčná, když to někdo náhodou udělal.

Offline letfenixa
10875 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 21:35

My sme boli v penzióne na Orave, a teda bolo to bez denného upratovania, za to mi chýbala aspoň metla s lopatkou,  plus dávky do koša,  to som musela ísť pýtať. Boli sme 4 na 5 dní,  to už je celkom dosť smetí. 

Offline SunEclipse
3486 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 22:41

continuity no ale nezletilým dětem to nemůže darovat bez souhlasu rodičů, ne?

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 22:54

MP Meri jo já teda zatím neuvažuju o air bnb, ani jsem ho sama nikdy nevyužila ještě

Živnost, ohlášení na město i rekreační poplatky a odpad, osu a tak mám zařízené, protože zatím počítáme aspoň s půjčováním rodině a kamarádům a mě jde proti srsti to nepřiznávat. Chceme tam primárně jezdit my, ale zase jsme se zadlužili a proč by chalupa měla být třeba celé léto prázdná. Takže vize je to nabízet zatím kamarádům a případně nějakým kamarádům kamarádů v termíny, kdy tam my nemůžeme. Osobní věci zůstávají, jen teda si zamykáme svojí ložnici (ale fakt to zatím mají kamarádi, takže jim tam necháme i lyže za x desítek tisíc nebo notebook, což by v případě cizích padlo) Uklízíme si mezitím sami, stejně jako před odjezdem (ale na to je šáhlej muž, ten to dělá i doma před dovolenou ) a s dětma to stojí za to  No uvidíme jak se to vyvine a jestli by případně byl vůbec zájem. 
Ale teda stejně tam teď byli 2 rodiny kamarádek a už nám volala sousedka, že jim hází plíny do jejich popelnice a někdo nám rozlámal dekoraci na zahradě... 

Offline continuity
43120 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 23:01

SunEclipse

Koukám na to a k prevodu potřebuje souhlas opatrovnického soudu. Ale když napíše závěť, tak to tak asi bude. 

Mě je to teda dost fuk, já jsem z toho venku v každém myslitelném případě. Nejlíp, kdyby se rozhodla to prodat hned a probendit to v luxusním domově důchodců někde u moře. 

Spíš mi přijde pozoruhodné, že v rámci zachování statku v rámci rodiny, zařídí spoluvlastnictví pěti lidem, z toho dvom nezletilým, čímž vyrobí deadlock, který nebude mít žádné rozumné řešení celkem dost let.  

Offline Vari
2220 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 23:02
Reakce na SunEclipse:

continuity no ale nezletilým dětem to nemůže darovat bez souhlasu rodičů, ne?

​Nejde to bez souhlasu opatrovnickeho soudu.

Offline continuity
43120 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 23:04

Vari a když to výslovně uvede do závěti? To už projde samospádem, ne?

Offline Vari
2220 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 23:05

continuity Tohle je dost pitomy, kdyby se stalo neco se sambem, tak deti zdedi jeho pulku baraku. Jenze ja sama hypo plus naklady se svoji soucasnou praci neutahnu plus bych tu stejne sama s detma zustat nechtela. Jenze do jejich zletilosti mam smulu, zadnej opatrovnickej soud by prodej baraku neschvalil.

Offline Vari
2220 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 23:07

continuity Pokud jsou dedicove nezletili, musi to schvalit opatrovnickej soud, notar to tam posle, detem jsou ustanoveni opatrovnici a soud rozhodne.

Offline Malenge
4840 příspěvků moje polička 17. srpna 2023 23:09

continuity úkony=právní jednání za nezletilé dítě v dedickem řízení se taky schvaluji soudem.