Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. ledna 2024 08:32

Pinot Noir moje kolegyně neměla koupelnu a záchod v bytě ještě docela nedávno, třeba před sedmi lety. Byl to normální pražský činžák v centru.

Offline Lilly_Ku
4545 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 08:34

Pinot Noir 

ono to je vzdycky relativni! treba v berline pred patnacti lety bylo odhadem tak 10% stare zastavby bez rekonstrukce, takze situace jako topeni jen v kachlovych kamnech na uhli, bez koupelny se sprchovym boxem v kuchyni, nebyly uplne vyjimecny. ale zas najem jednopokojace 40 m2 treba 200 eur :)

tenkrat jsem na to uplne cumela, dnes uz to jsou teda fakt uplny vyjimky, vetsina uz je zrekonstruovana.

edit: mluvim specialne o byvalym zapadnim berline, tam pred temi 15 lety fakt furt bylo znat, ze ta cast mesta byvala obehnana zdi. dnes uz se teda ceny dost narovnaly.

Offline Liesel
1676 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 08:38

continuity rozumím, že každý má jiné potřeby a nechci to nijak hlubomyslně rozebírat

Online Zuzuli
3778 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 08:43

continuity ja osobne nemam problem s tim, ze si nekdo udela takovou vnitrni lodzii a pouziva ji na cokoliv. Ale ze to zaradi do inzerce jako byt s lodzii, aby to pokazde vylezlo, kdyz dam filtr na balkon/lodzii, to uz trochu za bizar povazuju

Ja vlastne vubec neresim, co kdo v tom byte na rekonstrukci ma nebo nema, me jen fascinuje, jak to pak vydavaji za prednost.

Ale my se tu bavime nad bizary v inzerci na realitnim serveru, mnohem vetsi bizar je na bezrealitky. Nejaky ten realitak asi lidem rekl, jaka je realna cena, ale tam ti lidi nahazuji takove cirfy a popisky, ze jsem se vzdycky zasmala a zase to zavrela. 

Treba byt v sousedni bytovce. Uplne totozny s tim, ve kterem bydlime my. Original stav 1969. Neopravena, nezateplena druzstevni bytovka, nam treba uz trikrat vyzkratovala puvodni elektrika. Byt na kompletni rekonstrukci. Kompletni predelavku veskerych rozvodu. A inzerovan jako byt se 124m2 na Hanspaulce, za 18 milionu. A v popisku pak sest metru z toho balkon, trinact metru garaz (velikost na trabanta nebo embecko, i soucasna skodovka tam tak tak zajela), ctyri metry sklep a tricet metru nebytovy prostor v prizemi domu. Coz je kotelna a pradelna, kde se poradaj schuze svj, nic co by bylo jen pro ten byt. 

Offline Liesel
1676 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 08:44

Mohučanka Jo přístavky! U baráku absence koupelny nebo WC šla vyřešit, jen bylo zapotřebí sehnat materiál! Koupelnu jsme měli (předělanou z hospodářské části) a WC se dodělávalo, když mi bylo cca 5 let. 

Online Tabea
8134 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 08:49
Reakce na Pinot Noir:

​Já se s tím třeba nikdy nesetkala, že by někdo neměl koupelnu, a to jsem z největší díry na světě. Takže se nedivím, že se někdo diví.

​já taky viděla byt se záchodem na chodbě až někdy kolem r. 2005 v Karlíně. U nás na maloměstě bydleli všichni buď ve vlastním domě nebo v paneláku. 

Online Zuzuli
3778 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:01

A zachod na chodbe ma dodnes ma prazska teta, bydli ve starem cinzaku na Smichove. Ten zachod je teda jen jejich, maji oddeleny kus chodby od schodiste mrizi a vchod do bytu a zachod az za ni. A koupelnu malickou u kuchyne, z puvodni spize. Velikost akorat na sprchac a umyvadlo. Myslim ale, ze za tech tricet let, cp tam bydli, si na to tak zvykli, ze nemaj potrebu to nejak resit. To jen ta cast rodiny z malomesta, kde vsichni ziji ve velkych domech, co dostali od rodicu/prarodicu, je z toho pokazde skoro na prasky, ze oni by v takovych nedustojnych podminkach rozhodne nezili. A rozhodne by nikdy nekoupili byt, ve kterem neni vana. Tak teta tehdy prohlasila, ze ona jim ten byt prodavat nechce, tak to resit nemusi

Ale teda stejna cast rodiny je ted uplne ricna z toho, ze my chceme kupovat byt v Praze. Proc si jako za tretinu nekoupime dum na vesnici za jejich okresnim mestem a nejezdime kazdy den tech 110km do Prahy do prace, jak to delaj jini. Co si pak na ty vesnici tak luxusne ziji za ty prazsky prachy, co tam vydelaj.

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:04

Moje máma se přivdala do Olomouce z Valašska a z jejích vzpomínek mám občas pocit, že to bylo hlavně kvůli koupelně, kterou měla tátova rodina v domě.  (v rodném domě mojí mámy, později naší prázdninové chalupě, byla kadibudka venku a žádná koupelna, jen necky, jako dítě jsem to milovala (teda necky, záchod venku mě v noci dost stresoval), teta tam oboje zbudovala ve staré spíži až asi před pěti lety). A koupelnu mého prastrýce z valašských pasek už jsem tu možná kdysi dávala....(teda co já pamatuju, měli normální koupelnu v domě, stejně ale v létě často chodíval sem, jako zamlada). 

Offline Kokoska
34993 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:06

Zuzuli v tom zbytku dne, kdyz v 6 rano odjizdi, v 7 vecer se vraci, kdyz to dobre jede, a jsou po tech dvou cestach schopni jen tupe zirat na TV, nez si jdou lehnout, aby se do tech peti rano trochu vyspali?

Online Zuzuli
3778 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:09

Kokoska zrovna ti, co to prohlasuji, maji praci pet minut od domova. Proste jina realita

Ale my si to nedokazeme predstavit. Nejen kvuli narocnosti, ale taky mame male dite, ktere bychom taky radi obcas videli

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:12

Kokoska můj příbuzný jezdí do Prahy až z Březnice. Ale je spokojený, jezdí snad na šestou, takže silnice prázdné, zpátky ve dvě, takže pořád dobrý. A pak si užije odpoledne na zahradě. A nechápe, proč moje máma, jeho vrstevnice, nechce trávit všechnu dovolenou na zděděné chalupě.

Online RoSa
10177 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:16

Zuzuli jo, ty m2, to mě taky zarazilo, to se smí?

viděla jsem inzerát na byt 65m2, z toho ale 30m2 předzahrádka, 5m2 vydlaždičkovaná terasa, takže byt špeluňka, kde se pořádně ani neotočíš s taškama...

Offline Kokoska
34993 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:20

Ja jsem se narodila do bytu, kde nebyla ani koupelna ani wc. Zachod se pristavoval nejak tou dobou zvenku k baraku a jak jsem uz psala, v zime se tam muselo topit, aby nezamrznul. Nejdriv petrolejkou, pozdeji nejakymi vyhrivacimi zarovkami. Vchod byl z chodby. Kdyz mi bylo asi 5, perestehovali jsme se na stejnem patre do protejsiho bytu, takze wc porad na chodbe, ale z obrovske predsine tam byla prickou oddelena koupelna. Ta pricka nebyla az ke stropu, aby tam slo trochu svetlo. Topilo se v kamnech, varilo se na kamnech, az pozdeji nasi oddelili druhou prickou z te predsine kuchynku s plynovym sporakem a nechali udelat etazove topeni. Zbourala se pritom obrovska kachlova kamna v jednom z pokoju. Z puvodni velike kuchyne byl pak pokoj. To byl stejne divnobyt, mistnosti navazovaly jedna na druhou, vsechnno teda bylo pruchozi, jedna z mistnosti nemela ani okna. Bylo to vedene jako 1+1 treti kategorie, pritom asi 140m, temi upravami se to dost zlepsilo.

Offline Kokoska
34993 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:25

Evaeva ze do prace jezdi lidi z Kladna do Motola nebo z Podebrad na Bulovku, s tim jsem se setkala a neni to teda pres 100 km. Tvrdili, ze casove to neni horsi nez MHD pres Prahu. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:40

Kokoska Neni to horsi. Nez bylo metro jezdila jsem Cakovice-Motol mhd minimalne hodinu a ctvrt. A spousta mych znamych jezdi naopak Praha-Kladno/Pribram/Kolin/Boleslav atd

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:52

Kokoska Jos Zrovna dneska jsem mluvila s pánem, na důchod farmaří na venkově, ale jinak celý život dojížděl do práce do Tokya, dvě hodiny tam a dvě zpátky. Úplně neuvěřitelné dneska. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. ledna 2024 09:54

Jos hrozně záleží, kam po té Praze pak jedou. Když mají štěstí, jedou na ten "svůj" konec a budou to mít blíž než já z naší periferie.

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 10:14

Kokoska Evaevaznám člověka, co denně jezdí z Plzně na Bulovku. Jde to, ale musí to stihnout tak do sedmi. 

Po Praze jsem dojížděla klidně hodinu. 100 km se mi zdá už extrém, ale 50-60 klidně, to dojížděl můj táta většinu porevoluční práce.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 10:15

Já jsme kdysi uklízela pavlačáky kousek nad Palackýho náměstím, a tam to byl standard. Myslím záchod na chodbě společný se sousedy, na který se šlo přes tu polootevřenou pavlač. Vodu v bytě měli, ale topilo se pevným palivem. Mělo to pro mě dost silnou poetiku, v těch pětadvaceti bych v tom bydlela hned, dneska už by se mi teda úplně nechtělo. Ty domy měly veprostřed docela velký dvůr, na některých z nich byla ještě kašna, nebo spíš její zbytky. Píše o tom myslím Hermann ve Zmizelé Praze, že kdysi šlo o luxusní bydlení, služky nemusely pro vodu k veřejné kašně, ale stačilo jim sejít schody do dvora.

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 29. ledna 2024 10:19
Reakce na Pinot Noir:

​Já se s tím třeba nikdy nesetkala, že by někdo neměl koupelnu, a to jsem z největší díry na světě. Takže se nedivím, že se někdo diví.

​Mám to stejně. Ale ono to bylo asi snažší na vlastním domě si udělat koupelnu a záchod než v najatém domě. Asi i technicky to bylo jednodušší přistavit k domu než to zbudovat v činžáku. Ale mám zábavu, přemyšlím, jestli fakt v těch našich Kotěhůlkách byl v mém dětství ještě nekdo bez koupelny nebo záchodu. A teda já si pamatuju lidí! Asi vím, na co se zeptám kamarádek, až budeme mít zase scuka. To bude téma na celý večer