Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 10:25

Gatita ten pobytový kurz je taky naprd. Měla to starší, moje plavat uměla, ale kdo neuměl se to fakt za týden nenaučil a hlavně jak byly v bazénu postupně a 2x denně, seděly až na jeden výlet pořád na ty chalupě. A ještě se vrátily a lehla celá třída vysílením.

Jinak ve třetí třídě kvůli tomu bývalo o jednu hodinu tv navíc, zorganizovat to jde, ale pro školy je to jednodušší takto. 

Teď mají bazén ve škole, venkovní vyhřívaný, plavou vždy září říjen a květen červen jednou týdně, nemocný nějak nebyvaji a všechny děti ve třídě umí plavat dost dobře. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2024 10:28

Jos zajímavý rozhovor 

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 10:43

Myrtila no u vás se ty hygienické potřeby nosili a nikdo neříkal, že to je nepovinné. Byly tam věci jako zubní pasta a mýdlo na ruce, toaleťák. Fakt jsem tam nesla plnou velkou IKEA tašku 2x ročně. 

Na materiály na tu předškolní přípravu jsme se taky skládali. 

Snažila jsem se zjistil, kolik je teď skolkovne (už za nás to bylo několik tisíc za pololetí, pamatuji si, že se mi dost finančně ulevilo, když děti nastoupily do školy), ale nase školka je tajemná jak hrad v Karpatech. Což je taky špatně. 

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 10:44

bublifuktaková ŠVP pro starší děti, kde se pořádně seznámí na začátku školního roku. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2024 10:52

continuity u švagrové ve školce si dělají čárky, kdo toaleťák dovalí. U nás rovnou říkají, že nic nekontrolují, ale že jim to pomůže. Já třeba toaleťák nenosím, kluci ho ve školce nepotřebují, zato donesu víc ubrousků. To školkovné určuje zřizovatel, mám dojem. (U státní školky)

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 10:57
Reakce na continuity:

Evaevajá teda čumím, na Slovensku jsme učebnice normálně fasovali az do maturity a teď je to podle mě taky pořád tak. Jedná věc je, že je to nepovinné, ale je přece v zájmu všech,aby co nejvíce děti chodilo na střední. Tohle fakt nechápu, na Slovensku je ten systém jiný a fakt lepší (ZS 9. let, ale povinná docházka desetiletá), takže každé dítě, které neopakovalo ročník, musí na nějakou střední školu alespoň rok chodit, co ho může dovést alespoň k tomu výlučnému listu. 

Tady si to školní systém zjednodušil, není pro tebe nikde místo, můžeš na pracák.

​Na Slovensku rodičia kupujú niektoré učebnice tiež, najmä učebnice cudzích jazykov, pracovné zošity k nim, a to nielen na stredných školách, ale aj na základných. Učebnice cudzích jazykov zvykli platiť rodičia už pred 25 rokmi.

Existuje zoznam učebníc, na ktorých kúpu ministerstvo školstva dáva školám dotáciu, príspevok. Ten príspevok na učebnice však nie vždy postačuje. Ak si však učiteľ vyberie nejakú inú učebnicu na predmet než tú/tie, na kt. kúpu prispieva ministerstvo, tak ich obyčajne platia rodičia (ak teda škola nemá nejaké iné zdroje, z kt. môže financovať  kúpu takýchto učebníc). Ďalšia vec je, že v súčasnosti väčšina vydavateľstiev učebníc robí tzv. pracovné učebnice (najmä zo slovenčiny, ale aj z iných predmetov), ide o kombináciu pracovného zošita a učebnice, tento typ učebníc, pokiaľ doňho žiaci aj píšu riešenia úloh, sa nedá používať opakovane, a teda ich ich obyčajne platia rodičia a žiakom zostávajú. Takisto k väčšine učebníc (napr. nielen zo slovenčiny a matematiky, ale aj dejepisu, zemepisu, prírodopisu a i.) sú rôzne pracovné zošity, s ktorými učitelia pracujú a ktoré tiež neraz platia rodičia, pracovné zosity ostávajú žiakom, nedajú sa zväčša použiť opakovane pre ďalších žiakov. Takže aj na Slovensku rodičia často platia 30 aj viac eur za učebnice a pracovné zošity, ak majú viac detí, suma môže byť ešte vyššia.

Prípadne učitelia nepracujú s učebnicami alebo z nich vyberú iba niečo a materiály kopírujú, tlačia, v tom prípade niekedy rodičia môžu prispievať na kúpu papiera či toneru.

Ešte ma zaujalo, že viacerí tu píšete  o adaptačnom týždni, na Slovensku som sa s takým dačím nestretla, ani na ZŠ, ani na SŠ, ani na VŠ. Možno to robia niektoré školy, ale určite to nie je všeobecne rozšírené.

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 11:04

Josdíky, to je nějak v kostce,co si o homeschoolingu myslím ja. Znám takovych ezo lidí několik. Ještě je snad lepší, když ty děti pošlou do waldorfské školy, než aby se snažili je vzdelavat doma. 

Podle mě jediné racionální využití homeschoolingu je, jak to měla poprvé garfie v Japonsku, když tam byly s dětma na půl roku, muž to měl podobně, když byl necely rok ve Vietnamu. To mi přijde nějak rozumnější než rvát děti na půl roku do lokální školy. Ale obecně si o tom nemyslím nic dobrého, jak z hlediska socializace těch dětí, tak znalosti většiny těchto matek z přírodních věd a matematiky konci na prvním stupni ZŠ. 

Btw: Jen pro poradek já nepsala, že na Slovensku je to vyřešené, jen, že se mi ten systém zdá lepší (ideální není, pořád je tam hodně dětí jen se základním vzděláním a Pisa testování dopadá dokonce hůř).

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 11:18

dorota že platíš učebnice jazyků a pracovní sešity, to je běžné v ČR i na ZS. Tohle je o tom, že dítě na střední škole si musí zařídit komplet učebnice samo podle seznamu, který dostane. 

Je to takový pohled celé společnosti na vzdělávání, který dost často prosakuje i diskuzemi a většina společností ho považuje za normální: vzdělávání je privilegium a když se chceš vzdělávat, tak pro to musíš něco udělat. V Praze na gymplu je to fakt jedno, ale obecně tento postoj považuji za špatný. Hrozně zvyšuje tu sociální neprostupnost systemu ( která je to Eda vysoká i na Slovensku).

Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 11:26

Teda, když vidím ty poplatky za skoly, jsem vděčná naší obecní. Platilo se jenom 1000-1500 (tak nějak) za rok, plus balení papírových kapesníků. Z peněz se pak proplácely výlety, představení, atd.

Na základce se myslím dává 800 (uvidíme v září) a z toho paní učitelka platí vsechno možné (školní potřeby, jízdné, atd), ještě se pak vybírá na pracovní sešity z angličtiny. Na gymplu se platí nějaké pracovní sešity.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 11:29

continuity ale to je v ČR skutečně zcela běžné už desítky let, kdo tu vyrostl, toho to nepřekvapí. 

Já jsem byla naopak překvapená, že jsme prvňákovi nekupovali ani žádný sešity. Ani nevím, jestli to kupuje škola nebo je objednala paní učitelka z třídního fondu. My jsme poslali dítě jen s penalem a backorama, všechno ostatní dostal ve škole. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 24. srpna 2024 11:31

brrr continuity díky. Vůbec to neznám..

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2024 11:34

žluťásek u nás mají sešity prý taky zajištěné, asi od městské části. Vybavení penálu kupujeme. To teda taky částečně dostanou, ale prý je na nic.

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 11:38

žluťásek

No a pro mě je to kulturní šok jak blázen. Jasně, že to my doma zvládnemes prstem v nose, ale v těch vyloučených lokalitách, kde rodiče znají jen základní školu, to musí dělat docela práh při nástupu na střední.

O to mi jde.

Offline DruI
5589 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 12:16

žluťásek No, my taky posíláme prvňáčka s penálem a bačkorkama, ale na sešity a učebnice, které teda bude kupovat škola hromadně, máme zaplatit dva a půl tisíce.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2024 12:22

DruI u nás tohle z fondu nejde, sešity, čtvrtky, nějaké výtvarné potřeby. V papírnictví jsem platila 800, zbytek dostane. Z fondu půjdou divadla a takové věci.

Offline DruI
5589 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 12:26

Evaeva Já mám teda dojem, že na divadla a tak bude u nás ještě další separátní platba. No není to laciná sranda mít dítě

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. srpna 2024 12:28

DruI no jo, každá sranda něco stojí

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 12:46

DruI my jsme platili do třídního fondu asi 2600, z toho šla komplet výtvarka a nějaké další pomůcky asi. Divadla a výlety platíme zvlášť, z fondu paní učitelka platila jen třeba jízdenku na MHD na půldenní výlet není nějaké drobné věci.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 13:10

Já si už nepamatuju, kolik jsme platili za školku, asi to nebylo moc... ale toaleťák a nejrůznější pomůcky jako pastelky apod. na nás vymáhali pravidelně. Včetně nákupu sešitů atd. později na základce a dále... kroužky a sportovní vyžití jsem zajišťovala a platila individuálně anžto mladej pán hromadný akce odmítal, navíc škola toho moc nenabízela, a na lyže jezdil každoročně s otcem.

Co se přístupu nemajetných vrstev ke vzdělání týče (continuity ) tak to vidím u zřítelnice, jak se to má dělat: školka se platí procentem z příjmu (1 až max. 3! stanovuje obec=čtvrť), kdo příjem  nemá (je na socce), nic neplatí. Do školy se nekupuje nic, ani na gymplu... plavání, brusle atd. v rámci povinný výuky jsou taky zadarmo nebo za směšnej poplatek rovněž dle požadavků obce. Takže mají všichni rovnej přístup ke všemu bez ohledu na postavení rodičů.

Postoj je tam ze strany úřadů i rodičů stejnej jako kdysi v jedný debatě, když jsme se chystali na koupaliště: proč bys tam měla platit vstupný, když je to už zaplacený z našich daní! Pročež - až na milionáře - tam daně každej platí skoro rád

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 24. srpna 2024 13:14

Evaeva v našej škôlke si čiarky robia, a úplny vrchol bol, keď som všetky požadované hyg.potreby doniesla v 1.deň 2.polroka, následne dieťa ochorelo a keď prišiel hádam po mesiaci, mala p.uc. odvahu ich odo mňa pýtať, resp. od babky, ktorá po malého prišla po obede. A keďže ja som ho vodila ráno, keď väčšinou boli v zbernej triede s inou učiteľkou, chvíľu trvalo, kým som sa s učiteľkou spojila a priponenula jej, že som to všetko dávno odovzdala