Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 25. července 2025 11:38

barbucha My máme v ulici mladou mnohodětnou rodinu, ta mladá paní už tak 8 let v tahu rodí a ty děcka nemají čepice, rukavice. Já když je potkám a vidím ty jejich zčervenalý ručičky  mrazem, mám chuť jim na ně narvat ty svoje rukavice a omotat šálou, protože krčky maj taky odhalený. Jako otužovat ano, ale vocáď- pocáď. :D

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 25. července 2025 11:40

barbucha Dovedu si představit ty mrákoty my jezdili do lázně Jeseník a tam je venku balneopark. Vždycky na týden, když jsem musela do práce, se tam se mnou vystřídala moje máma a ta šla do mdlob, když měla svou vnučku nechat v listopadu v té ledové vodě se projít. Volala mi úplně zděšená, jestli jako fakt je to součást procedur. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 25. července 2025 11:44

notna Tak puvodne si to podala jako radu na moje problemy s termoregulací. O nemocných dětech vubec nebyla řeč. 

Navic, pokud si správně pamatuji, ty mas dítě jedno. Nerada tenhle argument používám, ale tady to bez nej nejde - to opravdu není totéž. A ne, není to ani o tom, jestli mas ty deti k tomu vedeny a vychovaný, jak pak tady blahosklonně naznačoval někdo další. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 25. července 2025 11:55
Reakce na Kan:

barbucha My máme v ulici mladou mnohodětnou rodinu, ta mladá paní už tak 8 let v tahu rodí a ty děcka nemají čepice, rukavice. Já když je potkám a vidím ty jejich zčervenalý ručičky  mrazem, mám chuť jim na ně narvat ty svoje rukavice a omotat šálou, protože krčky maj taky odhalený. Jako otužovat ano, ale vocáď- pocáď. :D

​To ale není otužování, to je zanedbávání. Vidím drobnej rozdíl, když dítko pořádně oblíkneš na půl dne venku, nebo ho naopak svlíkneš na půl hodiny v sauně a půl minuty v ledový vodě - než když mu nedáš do mrazu ani rukavice.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 25. července 2025 11:56

notna 

To víš, ty babičky...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. července 2025 12:12

Pinot Noir náš budoucí druhák by tam nevydržel, jednak sedět, jednak to horko. To jsou hned dva protiúkoly pro něj Ale s ním si aspoň umím představit, že teda čeká celou dobu někde s mobilem, což zas není to, co bych chtěla, jít s ním na dvě hodiny do sauny a tam ho odložit k mobilu, že jo

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. července 2025 12:14

notna jo, v těch lázních v nějakém stabilnějším kolektivu dětí si to představit umím. Ale že ho vezmu jen tak do sauny, to fakt ne, ani po jednom natož dohromady.

Offline Pinot Noir
29928 příspěvků moje polička 25. července 2025 12:22

Evaeva on právě s mužem do sauny chodí už tak rok, z minuty se dostal na těch 15, ale jednou mu stačí. Ale zase klidně víc dní za sebou. Takže s ním bych chodila s radostí, ale nemám jaksi kdy. Resp. mám asi milion činností, které mi připadají důležitější. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. července 2025 12:25

Pinot Noir on ale nevydrží sedět. Myslím, že by mu to vůbec nedávalo smysl, tahle činnost Ale mně to tak netrápí, nechám si saunování jako, sice výjimečnou, činnost, kterou si užijeme s mužem bez dětí 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 25. července 2025 12:33

MP Meri Původně ta debata tak začala, ale pak se podle mě stočila i k saunování dětí. Tak jsem psala o benefitech sauny u nás i pro dítě. Přišlo mi to jako vývoj v debatě. Pokud píšu nějaké nesmysly nebo něco mimo, je to možné, jak už mi tu taky bylo několikárt blahosklonně naznačeno, když už teda jedeme v tomhle tónu.

Ano, mám dítě jedno a moje osobní praxe je jen s jedním dítětem. A dovolila jsem si odpovědět vícedětným matkám. Taková drzost! Fakt? Promiň, ale po několik let jsem chodila s dcerou na dětské saunování, v lázních ho absolvovala 2-3x týdně po dobu 4týdnů. Myslím, že nějakou představu mám i o saunování více dětí než jedináčka. Ale kdo jsem s jedním dítětem, abych mohla psát třeba zprostředkované zkušenosti kamarádek, které mají to štěští mít dětí více.

Nechápu, proč jsou moje příspěvky brány tak útočně. Psala jsem vlastní zkušenosti a několikrát opakovala, že je to moje osobní zkušesnost a chápu, že to není varianta pro každého. Na druhou stranu, kdyby mi někdo řekl mnohem dřív, jak snadno lze předejít dceřiným potížím, byla bych za to vděčná. Saunovat dítě mě samotnou vůbec nenapadlo. Tak na základě svojí zkušenosti o tom píšu. I jsem psala, že chápu, že když to nepovažuje člověk za nutný, tak není důvod nutit k nějaké činnosti dítě.

A v úplně prvním příspěvku jsem konkrétně tobě psala, že ty jsi si vlastní cestu našla, jak to vyřešit, že píšu jen svoji zkušenost, jak se naučit lépe snášet zimu. Proto fakt nechápu ten tón.

Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 25. července 2025 12:47

My do sauny nechodíme moc často, ale kluci ji zbožňují. Myslím, že poprvé byli ve 2 a 4 letech, ale to jsme tam byli sami v rámci pobytu na lyžích. Nevydrželi tam extra dlouho, ale to nám nevadilo. Jak jsou oba tekuté stříbro, tak sedět těch pár minut v sauně jim problém kupodivu nikdy nedělalo. A největší saunovací highlight byla sauna umístěná ve vodách Oslofjordu. Obzvlášt po tom, co jim místní ukazali, že můžou do vody skákat ze střechy sauny.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 25. července 2025 13:03

notnaMoc nevim, proč se rozčiluješ, vývoj diskuze byl:

(moje) problemy s termoregulaci - ty si navrhla saunu - ja ti vysvětlila, ze s dětma to pro me neni aktuálně varianta - ty si napsala "tak saunovat se dá i s dětmi". 

A pak uz se začaly rozebírat benefity saunování pro děti, vliv na nemocnost a další jistě zajímavá témata, která ale s tim původním souvisela jen velmi volně. 

Ja reaguju jen na tvoji radu pro me, ze saunovat se da i s detma a ze bych tim mohla vyresit svuj zdravotní problem. Takze abych to uzavřela - pro me to neni řešení, dekuji. 

Offline Pinot Noir
29928 příspěvků moje polička 25. července 2025 13:12

MP Meri já bych teda i řekla, že to obecně platné řešení není. Před dětmi jsme se saunovali pravidelně, ale zimu jsem nezvládala a nenáviděla úplně stejně jako teď.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 25. července 2025 13:52

MP Meri Jen se ohrazuji, protože jsem napomínána, že jsem se posunula v debatě a ještě k tomu si to dovolila k vícedětným matkám Musím říct, překvapilo mě to velmi. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 25. července 2025 13:56

Pinot Noir Nepsala jsem to jako obecně platné řešení! Psala jsem od začátku svoji osobní zkušenost, co mi pomohlo k lepšímu zvládání zimy. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 25. července 2025 14:15

MP Meri A neradila jsem ti vůbec nic. Psalal jsem hned v prvotním příspěvku, že vím, že máš zimu vyřešenou /přesunem do teplých krajin/, ale napíšu svoji zkušenost ... A ani jsem neradila saunovat se s dětma, jen jsem pouze napsala, že saunovat se jde i s dětma. 

Offline Karja
44755 příspěvků moje polička 25. července 2025 14:20

MP Meri ty vogo, ted mám uplně strach, co jsem ti psala já:D, protože jsem taky něco psala:D:D:D

Nevím no, na tu zimu a depku ze zimy paradoxně platí pobyt venku, ale takovej ten pobyt, kdy je hnusně a děti řvou, jsou votravný, protože se nuděj, tak to asi pak neplatí a to je u nás častá varianta, když je takové nijaké počasí. Letos nás zachránilo, že jsme začali jezdit na takovou nedalekou sjezdovku zavřenou, co je blízko, ale zároveň vysoko, takže jsme měli několik odpolední na sněhu, ačkoliv u nás žádný nebyl a to tak docela zvedlo náladu celé rodině.

Ježiš, já už mám z tohoto vlákna normálně depku, sotva si člověk postěžuje na léto,co měl v plánu strávit u rybníka, už neví jakej další xtej výlet vymyslet, se mu vybaví těch zbylých 7 hnusnejch měsíců:D:D:D:D:D. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. července 2025 14:20

notna meri pouze napsala, že s více dětmi je to jiné než s jedním. Vím, že počet dětí je pro tebe citlivé téma, ale musím souhlasit, je to hodně jiné a rodiče jedináčků to moc posoudit nemůžou. Nejde o to, že sis dovolila radit vícedětným matkám.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. července 2025 14:25

Karja nám na zimu fungují kroužky, což u vás bohužel nějak nejde;) Zima, kdy byly dětem 3 a 1 a ještě byl covid, byla hodně frustrující. Od té doby je to jen lepší a co jsou v institucích a mají kroužky, je to o dost lepší. 

Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 25. července 2025 14:25

Evaeva Myslím, že je to o zvyku a cviku. Že už to potom ani nepříjde, jestli jedno, dvě nebo tři děti. A vždycky to jde nějak vymyslet, ostatně dítě/děti mají obvykle víc než jednoho rodiče.