Karja ja proste nevěřím tomu, že mají lepší samce ve Španělsku s vysokou nezaměstnanosti, kdyz tam nemaji nikoho, kdo se o ně postará, praci, bydlení a neumí jazyk, nez tady, kde maji byt, on jistou praci, kde ho nikdo nedře ani psychicky ani finančně, (ona studovala), štědrý sociální systém, za ty roky i soukromou síť. Mrzí mě, že tu školu neřešili dřív a razantněji, než to takhle strašně vygradovalo. Porad si myslim, že když by ted změnil školu a případně by se přestěhovali do jiné části města, kde by tyhle lidi nepotkávali, tak by byla jejich situace jistější než ve Španělsku. Přistěhovala se sem z Charkova i její matka a kmotr. Dokonce mluvila o tom, že ten starší syn by tu zůstal sám, dokud nedodělá bakaláře. Ted má studium přerušené na půl roku kvůli nemoci.
Stěžovací vlákno
notna chtěla, abych jí zredigovala dopis, co chce posílat úřadům, kde vysvětluje celou situaci. Ale nebyla schopna mi vysvětlit, co si od toho dopisu vlastně slibuje. A pak poradit, kam to má poslat. Sociálka, školský úřad, úřad pro děti a mládež.. Já napsala o radu jednomu známými, co oba se ženou dělají ve školství. (A ten mi napsal, že to bude zjišťovat jen on, že se rozešli a jsou proti sobě u soudu. Což mě teda taky dostalo, protože mi vždycky spolu a k sobě přišli moc fajn.)
A pak se chtěla poradit ohledně výpovědi manžela, jak dlouho ho budou držet a tak. A zřejmě abych to pomohla vykomunikovat s jeho šéfem.
Shodou okolností bych teda i měla nějaký kontakty ve Španělsku, tam co chtějí. Ale nechci do toho tahat další lidi a dělat z někoho dalšího opatrovatele.
notna minulý týden taky bylo teplo, v sobotu i v neděli bylo na koupališti plno, pak se teda trochu ochladilo, ale ke konci týdne bylo zase na koupání. Akorát ty přeháňky byly. Není to jen jižní Morava.
Tabea mi to taky nepřijde jako šťastné řešení. Asi tu fakt nejsou šťastní, ale proč zrovna tam? Ta šikana je opravdu blbá, i to řešení, možná se bojí i o dceru, ale souhlasím s tebou, je to hrozně radikální s úplně nejistým výsledkem.
Tabea Ach jo, dávat výpověď, to mi nepřijde rozumný.
Jos ten Bedřichov už začíná být na pováženou. Říkám si, jak dlouho se tu ještě bude stavět. Až zastaví i ty sjezdovky, kvůli čemu sem pak ty lidi budou jezdit?
Pod horskou službou prej bude hotel. Uff tyjo.
Nevíš, jestli je v provozu ještě ta kavárna pod kostelem? Vypadá nějak zavřeně.
To je hrozný, chudáci lidi... taky si ale nemyslím že by si jinde nějak zvlášť polepšili. Ono jim nebude úplně dobře asi nikde
Navíc ty jazyky... v tomhle ohledu si jsou asi s rusákama bližší než by bylo záhodno, nevím proč mají lidi z tý východní oblasti takový problémy - částečně to přičítám tý kdysi sovětský nalejvárně že jsou světoví a tudíž mají i světovej jazyk (pročež netřeba se učit jinejm), ale ani jinak rozumný emigranti i po letech snažení (pokud se teda vůbec snažej) s cizí řečí dost bojujou, o typickým přízvuku ani nemluvě.
No nic, asi bych se jí snažila to stěhování do úplně jinýho státu spíš rozmluvit. Nebo bych se v tom aspoň neangažovala. Ale možná že si tím dopisem úřadům chce jen zajistit pozornost nebo lépe řečeno žádost o ochranu před tou šikanou, její řešení, což bych viděla jako pochopitelnej a vcelku rozumnej krok... v tom bych ji podpořila.
Tabea a nemaji spis v nejake jine casti nemecka/v jine zemi zname/byvale sousedy/vzdalenejsi rodinu, ze by se stali casti komunity a nebyli tak sami na to?
baltik já bych právě řekla, že to zázemí mají tady. Tenkrát se mě zeptal kolega, jestli nemám nějaký oblečení, že kolegyni jeho kamarádky přijedou dvě rodiny z rodiny. I u ní na úplným začátku bydleli. Ale nikdy jsem se nezeptala, v jakým jsou poměru. Její sousedi jim pak pronajali byt, kde jsou doteď. Podle mě měli mega štěstí na lidi, co tady potkali. A jsem jim pomáhala, i když mi někdy ty očekávání přijdou nerealistický.
Tabea Jedna moje ukrajinka taky řeší šikanu dcery, ale ta dcera se chce vrátit zpět na Ukrajinu, maminka je samoživitelka a zpět se vrátit rozhodně nechce. Musím pochválit školu i úřady, kteří řeší problém aktivně.
Tabea chudáci. Takových je, bohužel. Kazdopadne delas dost a dalsi kontakt bych uz do toho neangazovala. No,jsou ovšem o tací,kteří si to tu vylozili opačné a zařadit se nehodlají. Kolegyně cas od času vypráví, co se děje u nich v domě, kde žijí dvě UK rodiny a to nechceš.
Tabea toto je tak ťažká situácia. Ukrajinské deti u nás v škole sú všelijaké, ja učím jednu extrémne šikovnú, iný chlapec ani po 3 rokoch sa nezaradil, L má v triede jeho sestru, tá vlastne prešla do školy už priamo zo slovenskej MŠ, je preňho len bežnou spolužiačkou, žiadnou raritou. Mali sme jedno dievča vo vyššom ročníku, tej sa občas zdalo, že na ňu niekto niečo pokrikuje, hneď sme to riešili. Chcem tým povedať, že to čo si popisala, je hrozný postoj školy.
žluťásek bohuzel zavrena. Ale provozovatel (syn kamarada) to trochu nezvladl. Oteviral dost nepredvidatelne a logicky lidi moc nechodili. Ten penzion je jwho rodicu a ted uz bude zas jen ubytko.
Ale doporucuju Dolphin bar naproti pizzerii. Nevim otviracku, ale maji super veci. Puvodne byli na maliniku a ted jedou na sebe.
Jinak bedrichov se zastavi asi komplet. Tam snad uz neni pozemek, kde se nekope. A je to bohuzel budova na budove. To uz Josefuv dul zacina vypadat privetiveji.
Tabea Španelsko má velmi dobré programy na zařazení uprchlíků do společnosti, už jen proto, že je tam hodně sociální politiku a taky dlouhodobou zkušenost s migranty z J Ameriky a Afriky. Vím teď to 2 dětech z UA, kteři nebudou pokračovat v ČR a jedou do Španělska.
Já zažila velký šok v květnu, kdy někdo z českých dětí řekl, že Putim je stejně zlý jako Hitler a několik ukrajinských dětí se do něj pustilo, že to není pravda, že zlý je Zelensky. Chvíli mi trvalo, než jsem zavřela pusu a začala situaci ve třídě uklidňovat a vysvětlovat s ohledem na věk dětí.
Takže pokud si někdo prošel válečnými hrůzami a vidí, jaké tady mají názory někteří jiní Ukrajinci, plus do toho nálada ve společnosti, co si budeme povídat, tady je to taková bublina... blížící se volby... vlastně se nedivím, že někdo zabalí kufry a jde dál.
Jos tyjo, dík za tip. Chodíme kolem roky a nikdy mě nenapadlo jít dovnitř. Bar a dva abstinenti s dítětem mi nešlo dohromady
koukám na jejich instagram a vypadá to skvěle
Na stánku Maliník jsme si poprvé letos zvládli objednat během deseti vteřin tak, aby byla paní za pultem spokojená
žádný otálení, tam to musí svištět, hehe
Pinot Noir mam dukaz
Cidlo je na balkone, cca 15 cm od balkonovych dveri, takze ukazuje o neco vic, nez je venku realne. 
Zuzulito bylo ráno? My teď máme 17,5 a 18,4, podle toho, jestli sever nebo balkon ![]()
Edit: už vidím čas ![]()
Zuzuli ja mam jedno cidlo na okne na jih a kdyz se rozpali zed a plechovy parapet, ukazuje i dost pres 50. Druhe je na severni stinne strane, byvaji to hodne rozdilne hodnoty.
žluťásek no malicko varuju, ze Jirka z Dophinu je taky ten protivnej typek z Maliniku
. On je teda celkem fajn, ale dost uspesne to nekdy maskuje. Jeho partnerka je ale moc mila. Tak to kdyztak nereste. Nebo aspon na Maliniku takovy byval. Je mozne ze v Dolfinu, jak tam je mensi naval a lidi sedi, ze uz nema ty reci okolo. Je to skoda. On i Martina (majitelka Maliniku) jsou bajecni pekari/kuchari. Maji to vymazlene, ale casto jim to se zakazniky ujizdi.
Zuzuli myslím, že další noc má být ještě chladnější, začíná mi být těch letněných fíkusů a difenbachií celkem líto. Letos to není letnění, ale otužování. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí