MP Marge někde jsem četla, že máš pomáhat, dokud ti ta pomoc dává, nikoli bere
Ale snad chápu, co myslíš: nechceš ty lidi ochodem zradit. Tady by bylo třeba si opakovat, že nikdo není nenahraditelný ![]()
p.s. Poslala bys mi tu povídku? Jsem zvědavá ![]()
Ale snad chápu, co myslíš: nechceš ty lidi ochodem zradit. Tady by bylo třeba si opakovat, že nikdo není nenahraditelný ![]()
p.s. Poslala bys mi tu povídku? Jsem zvědavá ![]()
MP Marge poradit neumim ale
.
Chce se mi radit, ze by ses mela zajimat o sebe a venovat si cas a vykaslat se na ty decka
Ale je mi jich lito,jako tobe. Neda se treba jen zkratit uvazek, nechat si jen ty svoje decka a zkusit to psani?
Ale snad chápu, co myslíš: nechceš ty lidi ochodem zradit. Tady by bylo třeba si opakovat, že nikdo není nenahraditelný
Jasne, napis mi email do SZ, rada poslu!
A jeste musim upresnit, ze to neni uplne o tom, ze by mi ta prace uz nic nedavala - to uspokojeni tam porad je. Je to super pocit, kdyz ti prijde dite, ktere vystridalo uz tri terapeuty a odmitlo se angazovat, ale najednou se rozhodne, ze se ti sveri. Nebo kdyz mame s deckama skupinu, decka dorazi cela zamracena a podrazdena, ale po hodine odchazeji s usmevem a v dobre nalade. Je to takovej dobrej pocit, ze to ma smysl ![]()
Jenze pak decka propustime, vrati se do stejneho prostredi, ze ktereho vysly, vsechno zacne nanovo, a ja jim nemuzu ani zavolat a povzbudit je, protoze "boundaries"
Chce se mi radit, ze by ses mela zajimat o sebe a venovat si cas a vykaslat se na ty decka
Ale je mi jich lito,jako tobe. Neda se treba jen zkratit uvazek, nechat si jen ty svoje decka a zkusit to psani?
V pastaku castecny uvazek nelze. Teoreticky bych mohla odejit a delat na castecny uvazek jen ambulantni terapii, kam by ke me moje decka mohly chodit. Ale to asi nevyjde, protoze mam okolo sebe lidi, kterym se nelibi, ze decka ke me maji "prilis blizky vztah"
MP Marge nesla by ta prace nejak omezit? Ze by sis nechala tech deti min, zbytek predala nekomu, komu veris, a nebrala nove pripady? Nevim teda, jestli to je mozne vzhledem k charakteru tve prace. Proste udelat si vic casu na sebe a zkouset treba vic to psani. Az by ty soucasne deti dosahly maximum toho, co jim muzes dat, tak treba na cas vysadit uplne? S tvou zkusenosti bys asi misto nasla i po nejake prestavce, kdyby to neslo jinak.
Edit - nez jsem dopsala, uz jsi vysvetlila, ze to asi nejde.
...každý má svoji cestu, svoje tempo... A ta děcka mají ohromné štěstí, že na své cestě mají, měli i tebe...
Na to nezapomenou nikdy, na tvůj otisk ve svých duších a podle mě jim to ne jednou pomůže...
Člověk nemůže zachraňovat druhé, nemůže zachránit všechny, ale tím, jaký je, spoustě lidem tu jejich cestu ulehčí, na chvíli osvětlí... A to je vždycky krásné...
MP Marge Dej si pauzu. Práce s lidmi je vyčerpávající. Najdi si něco, kde budeš vytížená jiným způsobem, abys chodila domů s čistou hlavou, a ve volném čase můžeš psát. Hlavní náplní času (natož živobytí) psaní aspoň zkraje být nemůže, ono se zase potřebuje z něčeho napájet. Máš v tomto zdá se nasbíráno, takže na mentální a emocionální rovině ti psaní pomůže udělat výdech, něco si utříbit, vypustit do světa. Pak se rozhodneš, co dál, život něco přinese.
Dobrý vztah se do člověka otiskne. Tvoji svěřenci si ponesou kus tebe v sobě i dál. Vždycky můžeme pro každého udělat jenom něco, jít s ním kousek cesty. To je v pořádku.
Tlapkám.
..."blízký" vztah s pacienty, klienty v jakémkoliv zařízení není dobrý, nebo lépe řečeno, z profesního hlediska to je těžko, ne-li vůbec akceptovatelné.
No, pokud by byla tvoje ambulance tvoje soukromá, tak tam už te zadní kolegové "nekontroluji", tam už je vše tvá vlastní zodpovědnost a uvědomění
MP Margenemáš nárok na nějakou supervizí?
Toho by položilo každého. Sorry za upřímnost, ale podle mne už ta věta, že si bereš jejich problémy za své, není úplně dobře. Chápu, že to na nich záleží, ale potřebuješ i energii pro sebe.
A jen tak na okraj, dokud tu ambulanci nezkusis, nebudeš vědět jestli to jde.
MP Marge dať si na pár mesiacov sabatikal?
Mno. Takže práce je emočně, psychicky vyčerpávající, nemáš od ní pokoj ani doma... ještě máš špatný svědomí jestli pro ty lidi děláš dost... myslíš na ně 24/7... a systém nevylepšíš a to tě bere taky.
Prosimtě, a kdo se takhle stará o tebe?! Myslíš že si na tebe ti tvoji svěřenci vzpomenou a přijdou ti na pomoc, až odpadneš?! Co tím chci říct je jen to, že máš povinnosti taky sama k sobě
takže klidně zvolni, změň úvazek nebo styl práce a věnuj se tomu, co ti jde a co tě těší. Bez výčitek. Za prvé nemůžeš zachránit všechny, a za druhý budeš za chvíli potřebovat zachránit sama, jestli budeš takhle pokračovat, s těma nervama atd. A kdo to pak udělá?!
Takže klidně zvolni, změň úvazek nebo styl práce a věnuj se tomu, co ti jde a co tě těší.
Ale to je prave ono - mne ta prace jde a i mne tesi, akorat je to nejak cim dal tezsi!
A s psanim se kombinuje sakra blbe, to je pravda ![]()
Ale jsi to shrnula presne. Az moc presne. Ctu to porad dokola a rikam si hm, ma pravdu...
MP Marge dať si na pár mesiacov sabatikal?
No to by bylo idealni, ale to bohuzel nelze ![]()
MP Margenemáš nárok na nějakou supervizí?
Toho by položilo každého. Sorry za upřímnost, ale podle mne už ta věta, že si bereš jejich problémy za své, není úplně dobře.
Jsem si toho vedoma. Akorat s detmi se ta hranice hleda blbe. Kdyz jsem pracovala s dospelymi, tak mi to problemy nedelalo.
A ta supervize, no, schazime se jednou za mesic. Moje nadrizena je sice hodna a mila, ale vekem by skoro mohla byt moje dcera a zkusenosti s moji populaci ma nulove. Hodili mne ji na krk protoze nase reditelka, ktera jedina o mych klientech neco vi, uz nemela cas. Takze tak.
Mimochodem reditelce lhala. Rekla ji, ze o tom, kolik by melo byt kontaktu mezi terapeutkou a ambulantnimi klienty jsme v supervizi mluvily. Nemluvily.
MP Marge
..."blízký" vztah s pacienty, klienty v jakémkoliv zařízení není dobrý, nebo lépe řečeno, z profesního hlediska to je těžko, ne-li vůbec akceptovatelné.
Vidis, a nase zarizeni inzeruje, ze nase prace s mladezi je zalozena na blizcich vztazich mezi mladezi a vychovateli ![]()
Akorat o tom, co pesne je "blizky vztah", rozhoduje vetsinou nekdo, komu jsou decka ukradena a nic o nich nevi.
MP Marge Dej si pauzu. Práce s lidmi je vyčerpávající. Najdi si něco, kde budeš vytížená jiným způsobem, abys chodila domů s čistou hlavou, a ve volném čase můžeš psát.
Ano, takhle nejak bych to potrebovala.
Akorat porad nemuzu prijit na to, co hledat. Ja tu svoji praci delam uz tak dlouho, ze nic jineho neumim. A nez clovek vydela nejake penize psanim, to muze trvat...
Jinak vsem moc dekuju za nazor ![]()
Mimochodem, po poslednim pohovoru u reditelky je uplne mozne, ze nakonec jeste (poprve v zivote!) dostanu padaka a dilema bude vyreseno ![]()
MP Marge Mně přijde dobré, že jenom psaním by ses neuživila. Připadá mi, že jsi hodně ponořená do určitého světa, jsi v něm dlouho, máš tam plno emocí. Zůstat s tímhle vším čistě jen sama doma, mohla by ses zamotat ještě víc. Podle mě ti prospěje stýkat se s lidmi jinak. Klidně jen letmo, ale bez zodpovědnosti na tvé straně, jako rovný s rovným. Abys tak mohla postupně znovu objevit i sama sebe...
MP Marge co treba psycholog, poradce, asistent v nejake skole? Ze by ty deti mely snad aspon trochu normalni rodice? Existuje neco takoveho? Ale ona tahle specializace je porad totez, stejne by sis to nosila v hlave domu.
MP Marge No, tak alespoň vzhledem k tomu, že píšeš anglicky, tak máš alespoň teoretickou šanci se tím uživit. No a vzhledem k tvé profesi bych ti doporučila zaměřit se na psaní Young Adult literatury, ta docela jede ;o) Nehledala jsi, jestli by ses nekvalifikovala na nějaké tvůrčí stipendium? Že by sis opravdu dala oraz od práce, když ho očividně potřebuješ? Až se zhroutíš, tak svým klientům stejně zmizíš ze života a nedokážeš to zmizení v takovém případě ani nějak zmírnit.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.