continuity Však já i psala, že by ty informace měly být přístupné i online. Ale jinak je to o tom, že spousta učitelů prostě PC vůbec nepoužívá během dne, případně opravdu jen zapíší docházku nebo něco takového. Když potřebuju zjistit třeba kdo má dozor na chodbě, tak mi přijde rychlejší mrknout na nástěnku ve sborovně, kde sedím, než to hledat na sdíleném počítači, třeba jediném ve sborovně. (ok, na vlastním telefonu budiž, ale to zase jako zaměstnavatel asi nemůžeš požadovat).
Stěžovací vlákno
continuity Pokud se někdo vrací z nemocenské, stejně musí zavolat, že se vrací k určitému datu. Při té příležitosti je sděleno, jak bude mít služby apod. Pokud je to návrat z plánované dovolené, ví to už před nástupem na dovolenou. Nezastávám se nástěnky pro každou firmu , ale někde to je nejlepší varianta a vysvětluju, jak to s ní funguje.
continuity myslím, že to vidíš dost úzce z pohledu své zkušenosti. Je spousta zaměstnání, kde si v neděli večer nemůžeš plánovat soukromé věci na příští týden, protože ty máš naplánované už týdny dopředu a bez papíru od lékaře s žádnou změnou počítat nemůžeš.
continuity Přesně jak píše pinot, jsou práce, kde jsou směny/služby rozplánované na týdny dopředu. Třeba u nás se před létem vyvěsily tabulky na červen-září a všichni se zapsali, nebo se naopak vyškrtali na dny, kdy už věděli, že mají dovolenou, aby s nimi při případných úpravách na poslední chvíli (někdo onemocněl, nebo tak něco) šéf nepočítal. Třeba u nás na oddělení jsme měli každý svůj počítač, ale vedle měli třeba jenom jeden na celé oddělení, protože ho prostě nepotřebovali, a na dalším cca 1 na dva lidi, a každý se tam každý den nepřihlašoval, protože třeba byl fyzicky v práci na druhém konci republiky. Určitě by se to dalo udělat celé elektronicky, ale takto to fungovalo samospádem a dobře. Stěžovali jsme si na úplně jiné věci
(docházka, která nám kradla až 30 min denně a tak)
continuity s těmi změnami je to tak, že třeba XY má mít příští týden odpolední a onemocní, tak se tam jeho služba škrtne a hledá se, kdo ji obsadí, tzn. ten dotyčný, co onemocněl, se tam dívat nemusí, ale do budoucna je vidět, kdo za koho bral službu, kdo si tendenčně často nějaké služby ruší (tedy vyhýbá se jim) apod. a takhle to tam visí celý rok. Když by se to vedlo v nějaké elektronické verzi, tak šéf dotyčnou osobu jednoduše přepíše a zpětně se bude těžko zjišťovat, kdo co měl mít a neměl. Líp to asi vysvětlit neumím. No a pro vedení je tenhle systém taky vyhovující, že se to tak nějak řídí samo ![]()
absolutne v tomhle nejde srovnavat povolani, ktera lidi delaji primarne na pc a muzou je delat prakticky odkudkoliv, s tema kde je z povahy veci nutna fyzicka pritomnost.
nastenka pro ucitele ve skole mi prijde uplne v pohode, prijdu do skoly, kam tak jako tak prijit musim, mrknu na nastenku a vim.
prijde mi absurdni brat stejny metr na vhodne komunikacni kanaly u povolani treba vyvojare, pracovnika ve vyrobe a ucitele.
Lilly_Ku amen
K zajímavé debatě o způsobech komunikace mám vtipnou poznámku. Dcery lékařka komunikuje běžně e-mailem, dokonce raději než telefonem, skvělý. Takže jí večer (když si vzpomenu) napíšu e-mail s dotazem kdy spáchat preventivní prohlídku a ráno mi přijde velmi vyčítavá opověď (i mnoho vykřičníků
), že neurgentní věci mám řešit v ordinační době. Já myslela, že e-mail má tu superschopnost, že jej můžete přečíst kdykoliv... ![]()
(pro úplnost, předmět zněl: preventivní prohlídka)
Pavlena a to by clovek cekal, ze v ordinacni dobe bude spis ordinovat![]()
viktorka_od splavu tady se jeden cas dost rozmohlo, ze meli doktori treba posledni hodinu ordinacni doby vyhrazenou na "administrativni prace". Nevim, jestli to jeste trva, vzniklo to nejak z dohadu s VZP o delce pracovni doby a na ni zavislych uhradach, uz si to presne nepamatuju. Takze ofiko tam mel byt doktor treba do tri, ale ve dve uz nebral pacienty.
viktorka_od splavu hele, to ať si vyřeší jakkoliv, já jsem zvyklá, že na e-mail (zvlášť neurgentní) se odpovídá klidně za pár dnů, jen ať na mě elektronicky nepokřikuje s mnoha vykřičníky.. ![]()
Mně jednou na balík pracovních mailů odpovědělo v rozmezí od devíti večer do sedmi ráno pět různých lidí. To mi přislo až děsivé. (Výslovnou poznámku "stačí samozřejmě po neděli" píšu ke všemu, co odesílám v pátek odpoledne, o víkendu a přes noc určitě reakci nečekám.)
Kokoska chapu jak to myslis, ale tipuju ze tak to pani nemyslela:-))Pavlena no to kazdopadne! Jitka77 treba k tomu mel kazdy nejaky duvod.. mozna jen obycejnou nespavost:-)) ja jsem ted taky odepisovala na pracovni mail v nedeli vecer, protoze jsem mela predtim dovolenou =kontrola pred nastupem;-) plus vedomi z v pondeli na takovou trivialitu nebude cas a pritom dotycny psal ve ctvrtek a podle kontextu mel celkem spech /nemel ale zadne opravneni me popohanet/
viktorka_od splavu spis jsem reagovala na to, ze v ordinacni dobe se ma ordinovat.
Pavlena naše dětská doktorka zrušila e-mailovou komunikaci uplne, asi ji to taky štvalo (bohužel, mimojine se k ni hodně spatne dovolává)
Potrefenáhusa naše dětská email nikdy neměla. Dospělá na něm funguje, v ordinačních hodinách to vyřizuje recepce (případně předá doktorce), komunikaci mimo ordinační hodiny si můžeš zaplatit. Přijde mi, že to je spíš o organizaci práce. To, že email pošlu v devět večer přece neznamená, že očekávám odpověď obratem.
Jitka77hrozně záleží jak složitá ta odpověď byla. Držím se pravidla, že věci, které se vyřeší do 2 minut, se mají řešit hned. když už si ten email/pozadavek přečtu třeba v neděli, tak je pro mne kolikrát jednodušší to rovnou vyřídit. Šetří to dost času.
Když už mail otevřu, je mnohdy jednodušší rovnou odpovědět. Osobně si dost hlídám, kdy do pracovního prostředí vůbec vstoupím, protože si to z mého rozpoložení vždycky vezme víc než "těch pár minut". Ale třeba neděle po svátcích je jasná, tam si většina lidí obhlíží terén, aby neměli v pondělí moc velký šok.
Ještě mám tedy zkušenost, že příliš rychlá odpověď někdy vyvolává zbytečný dojem agilnosti a urgence. Lidi kolikrát chtějí něco odpinknout pro ten pocit, že je na tahu někdo jiný a oni mají pro teď hotovo.
Pavlena a to by clovek cekal, ze v ordinacni dobe bude spis ordinovat
Je to tak. Mě vždycky rozčiluje když sedím v ambulanci a doktůrek se mi má věnovat... a místo toho zvedá jeden telefon za druhým (typicky: pane doktore, včera mi došly prášky, potřebuju...) Pak se mi omlouvá celej vzteklej.
Proto zásadně posílám mail, když potřebuju třeba napsat recept apod. Tam si může pohodlně, když má na to čas, rovnou přečíst jak rodný číslo tak i konkrétní požadavek, nemusí si to pamatovat nebo zapisovat na kus hadru při telefonování. Když mi recept cinkne na mobilu, vím že si to přečet, ani odpovídat mi nemusí ![]()
A co se nástěnek týče, taky jsme měli. Rozpis služeb tam visel plus každej úsek (na oddělení jsme měli 4) dostal jeden výtisk extra, plus to šlo samozřejmě i na intranet. Nezůstala ani skulinka pro chybu ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.