Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline viktorka_od splavu
49374 příspěvků moje polička 06. července 2017 09:50
Reakce na Mutziputzi:

se slinivkou cituješ JR, jinak já jsem teda nenadávala, jen jsem též citovala, a to prosím pěkně ošetřujícího lékaře svého dítěte. a ne, nebyla jsem za ním proto, že bych se dožadovala jednoho z těch vyšetření, poslal tam dítě sám od sebe a takto to okomentoval. tím bych asi téma ze své strany viděla jako vyčerpané.

ještě ps pro barbuchu: u nás v dětské nemocnici mají tzv mr s otevřeným obloukem a nebo se to dělá v narkóze, ale je fakt že jsem nepsala nic o věku toho dítěte, taky mu mohlo být 17:P

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 06. července 2017 09:53
Reakce na Krehutka:

Blud je to, že se s rakovinou slinivky nedá nic dělat.

20970 příspěvků moje polička 06. července 2017 09:55

Myslela jsem JR, jen jsem měla doplnit "její názorová" kolegyně, takový moje skeptický duo napříč

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 06. července 2017 09:56
Reakce na Krehutka:

Ale ten příspěvek je o něčem jiným.

a jinak já se pro to, aby pacient byl aktivním při řešení jeho zdraví, to myslím ale z mých příspěvků dost jasně vyplývá.

Offline viktorka_od splavu
49374 příspěvků moje polička 06. července 2017 09:57
Reakce na Mutziputzi:

už to tu někdo myslím zmiňoval ve vedlejším vláknu, ale definice optimisty zní, že jde o člověka s nedostatkem informací:-)

Offline Kokoska
35028 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:08

To jsem napsala já, ale samozřejmě to beru jako vtip nebo nadsázku čo bomot, říkejte tomu jak chcete. Vždycky to totiž pravda není, člověk může mít všechny dostupné informace a přistupovat k nim různě. Myslela jsem, že je to jasné.

20970 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:09

A to je druhá věc, jak to má někdo jinak, hned se jedou naivky a až o tom budete vědět to co já, přijdďte nám to vysvětlit a tak nám to vysvětlete, jsme všichni zvědaví chichi

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:09
Reakce na Kokoska:

Ono to jasný je..

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:21
Reakce na Ounz:

ok, já si to po přečtení tak interpretovala, ale jestli jsi to myslela jinak, nemám problém.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:39
Reakce na Mutziputzi:

musím se přiznat, že jsem ani nečekala, jak hluboce vás ta naivka zasáhne 

zkuste si zapátrat v příspěvcích, které postujete, a možná se sama podivíte.

já sem teď nechodím úplně moc a nečtu všechno, ale tu narážku na naivku od vás vidím úplně pokaždé.

a to myslím, že jste psala, že vás tady nic nerozhází a vůbec si to neberete...ale možná to byl někdo jiný.

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:48
Reakce na Krehutka:

Ne, myslím, že sem jí nic nepodsouvala. To spíš ona těma přispěvkama typu 'pssst' podsouvá ostatním, že jí jako zakazujou tu psát názory..a zase ve stylu 'ti oni všichni'.

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:50

Se slinivkou je to složitý. Screening nádorů moc nefunguje, protože na ultrazvuku je, s výjimkou hodně štíhlých a dětí, slinivka velmi často vidět špatně, neúplně, někdy vůbec. Je uložená prostě moc hluboko, před ní střevo s plynem, který ji překryje. Chodit jednou za rok na CT břicha je stran radiační zátěže neakceptovatelné. Dávky se snižují, nikdo z toho nemoc z ozáření nedostane, ale čistě preventivně to je nepoužitelné. 

Bohužel na většinu nádorů slinivky se opravdu přijde pozdě. Když bolí, nádor už prorůstá do okolí a většinou je inoperabilní. Včas se přijde na ty, které vyrostou blízko žlučovodu, zúží ho a ten člověk zežloutne. Pak může být odstranitelný operací, složitou, velkou, ve všech směrech náročnou, ale léčitelný. Pokud operovatelný není, léčí se chemoterapií, která většinou prodlouží život o pár měsíců, asi za cenu ještě většího utrpení.

Pohybuju se tedy někde mezi totální skepsí a vírou, že prevencí lze přijít na všechno. On ani ten mamografický screening, že se k tomu vracím, není 100%. Je ne úplně malé procento nádorů, které jsou mamograficky "němé". Máma na jeden takový zemřela, na prevenci chodila. 

A Ounz děkuju za zboření mýtu, že MR je lepší než CT a doktoři na ní nepošlou jen proto, že je dražší. Myslí si to i nemalá část doktorů, třeba praktiků. Je vhodná v jiných indikacích. Třeba bolesti břicha nejasného původu patří primárně na UZ, pak na CT. MR stran břicha je vhodná na malou pánev, bližší specifikaci už konkrétního nálezu v játrech, vyšetření žlučových cest. Určitě ne vyšetření od bránice po prostatu/dělohu.

20970 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:50
Reakce na Jiná Realita:

Mně to vůbec nerozhází, jenom je to takový konstruktivní: Věříš doktorům? Naivka! Věříš EU? Naivka! Merkelová OK? Naivko! Dotace EU? Naivka!

Skepticismus nikomu neberu, ale chce to líp vyargumentovat než tristní zkušeností vaší nebo v rodině, to je obvykle váš jediný argument před naivkou

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:51

A sakra, je z toho traktát

Offline Kokoska
35028 příspěvků moje polička 06. července 2017 10:57
Reakce na mirajo:

Ale myslím, že užitečný traktát.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 06. července 2017 11:03
Reakce na :

protože mu to řekl doktor, osoba študovaná (většinou má vyšší vzdělání než pacient, který takto ovcovitě poslechne, aspoň z vlastní zkušenosti), a tak ten prostě musí mít pravdu. taky to nechápu, ale ten přístup je v okolí docela častý, následovaným podobným osudem :( 

ještě určitě hraje roli i skutečnost, že mnohý člověk se podvědomě bojí čelit případné hrozné diagnóze, tak se raději ztotožní s tím méně hrozným, byť nějak podezřelým, co mu lékař řekl.

i když v tomto případě mi to přijde jako skutečný extrém. kdybych zvracela celé noci bezdůvodně, tak nečekám ani dva týdny. prostě budu každý den sedět přede dveřmi všech lékařů v okolí a trvat na všech vyšetřeních. nechápu ani manželku. kdyby mi takto doma zvracel manžel/otec/bratr, kdokoli, tak neustoupím, dokud se na něco nepřijde, nenechala bych ho.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 06. července 2017 11:07
Reakce na :

No proto dostaneš ještě něco lepšího než neštovice . Jinak u pásového oparu se taky uvádí výskyt jednou za zivot, a pak v diskusích pod článkem píšou lidi, co ho mají už potřetí. Jako není to příjemný, ale jsou i horší věci. Teď jsem někde vyhrabala, že v roce 2014 v ČR onemocnělo cca 50 tis. lidí, což je asi 0,5 % obyvatel, to není taková hrůza.

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 06. července 2017 11:16
Reakce na Jiná Realita:

Když oni bohužel, ty lidi, kterým opravdu něco je, dost často sedí v koutě a neozvou se. Nebo ani neřeknou všechno, nebo neřeknou skoro nic. Čímž lékařský pochybení nijak neomlouvám. A pak je tu nemálo těch, kterým není nic nebo maj problém opravdu jen v hlavě a chodí a chodí a mluví a vynucujou si vyšetření opakovaně atd. 

Nemyslím, že mezi doktorama je víc flinků nebo neschopných než v jiných povoláních. Ale najdou se. Bohužel ty případný pochybení mnohem víc bolí. Ale každej doktor za sebou nějaký omyly má, i ten zodpovědnej. Já zažila jedno příšerný chování doktorky při umírání blízký osoby. To nebylo o odbornosti, to bylo neomluvitelný. A taky jsem nezanevřela