Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Stará existence
285 příspěvků moje polička 27. července 2023 21:05

Aranel Prosím tě, ty překládáš knížky Raye Celestina? četla jsem Sekernikuv jazz i Blues mrtvého muže, bylo to moc fajn a někde jsem viděla, že by měly být ještě dvě knížky z této série. Nevíš, jestli i tyhle budou vydány v češtině?

Offline Aranel
6498 příspěvků moje polička 28. července 2023 14:12

Stará existence Vidíš, dlouho jsem to nekontrolovala a mezitím sérii dopsal. Zkusím napsat do nakladatelství, jestli se to nechystají koupit, nebo jak to je.

Díky!! Taky mám ty dvě ráda.

Offline Stará existence
285 příspěvků moje polička 28. července 2023 15:53
Online 999
19633 příspěvků moje polička 31. července 2023 20:17

Zjistila jsem, že na stránkách Českého rozhlasu je teď otevřená audiokniha Nesmrtelnost od Kundery. Já jsem spíš čtenář, ale tohle mě baví, je to moc dobře načtené. Jinak Nesmrtelnost je moje nejoblíbenější kniha od Kundery .

Offline notna
9280 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:02

999 Díky za tip. Zkusím to.

Je to spíš do přiznání, Kunderu jsem zkoušela číst 2x a nedočetla. On a Kafka. Ráda bych objevila to kouzlo a nadšení, které vyvolávají, ale to se nedalo. Jinak rozečtené dočítám, ale tihle dva, to nešlo.

Online 999
19633 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:15

notna Co jsi od Kundery zkoušela číst? 

Offline notna
9280 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:24

999Žert a Nesnesitelnou lehkost bytí, to jako i film a usnula jsem u toho. Bylo mi tehdy teda asi 20. Teď s jeho úmrtím jsem si říkala, že bych to měla zkusit znovu. A to audio je dobrý tip.

Offline brrr
12273 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:55

notna Žert je dobrý, Nesnesitelnou pehkost vytí jsem už nezvládla. Jinak to s Kunderou a Kafkou mám stejně jako ty.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:42

brrr Takže Žert by mohl být ok pro nováčky, říkáš? Já jsem normálně od Kundery nečetla vůbec nic, někdy v pubertě, když jsme se o něm učili v literatuře, jsem se totiž regulérně urazila, že jako když mu Česko není dost dobrý, tak já ho taky vůbec nemusím číst!! Což jistě Kunderu velice rmoutilo, ale každopádně už jsem se k němu pak nikdy nevrátila a teď si říkám, jestli už není načase...

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:44

notna Mám s Kunderou trochu čím dál tím větší problém, Žert se mi celkem líbil (zvlášť taková ta melancholická folklórní linka), Nesmrtelnost taky (oboje jsem četla s nějakým časovým rozestupem ve 20 až 25 letech, kdy jsem měla sklony k romantizujícímu filosofování), ale Směšné lásky mě už začaly trochu odpuzovat, a pak jsem pochopila, že je to mimo jiné jeho pojetím žen, zvlášť těch, co nelze brát jako objekty touhy nebo estetického cítění (prostě různý divný upocený -cátnice  s různými estetickými vadami a neéterickým chováním - jo, beru si to osobně ).

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:46

999 Já taky víc čtu než poslouchám, ale Rozhlas to audio má občas tak dobře zpracovaný, že si myslím, že kdybych některý z těch titulů jen četla, tak by mě to možná ani tolik nechytlo. Jmenovitě co si tak vybavuju určitě Venuše v kožichu, Liška v dámu, Zátiší s Datlem a vlastně asi i Den opričnika, to mi přišlo, že se fakt povedlo a ještě to tomu přidalo něco navíc. 

Offline notna
9280 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 13:14

Karoleena Audio na rozhlase poslouchám hodně. To je zpracovaný vždycky dobře. Akorát teď přes léto to nějak flakam. Já právě moc nemusím teď tak populární podcasty, protože častěji mi ten projev  vadí víc než vyhovuje.

A jak tě "urazil" Kundera je vtipný! :⁠-⁠D A já to chápu! :⁠-⁠D

IscaZajímavý postřeh. Jsem zvědavá na můj dojem. Taky jsem -catnice. Z mládí si nepamatuju, proč mi neseděl. Jen že se to nedalo číst. Tak asi mi vadil spíš styl než obsah.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 13:45

Isca Jo zrovna v té Nesmrtelnosti popisuje tu ženu na plovárně dost nelichotivě. Mně teda vadí ten jeho styl psaní, jak jednu věc popisuje strašně moc dlouho a skáče z témat, osobností, děje, sem-tam. No a KafkaZámek, do půlky tak asi, strašná nuda, čím blíž jde k zámku, tím víc se mu vzdaluje a furt dokolečka, co stránka. A tak se zase vrátí do hostince, kde na něj všichni čuměj, ale on jim nevidí do obličeje? Trošku si to teda Franci u mě spravil Panenkou cestovatelkou, to bylo takové milé, dětské s hlavou i patou. 

Online 999
19633 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 15:10

notna Film Nesnesitelná lehkost bytí je opravdu hodně nepovedenej.

Online 999
19633 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 15:26

notna Kan Karoleena Isca Od Kundery se snadno čte Žert a Směšné lásky. Pak už je to složitější. Zajímavé je si přečíst od Kundery Umění románu, což je o Vančurovi a člověk trochu pochopí podstatu Kunderova psaní. Ve mně se u něj perou dvě věci. Číst Kunderu je pro mě velký zážitek, styl psaní, filozofie, v podstatě postmoderna, to jak píše svoje romány jako fugu, úplně mě to zaplavuje. Druhá věc je, jak píše o ženách, nikdo neumí ponížit ženskou víc, než Kundera. Nejvíc asi v Žertu, scéna s Helenou na kadibudce, stahovací prádlo, má stejné kalhotky jako včera... Dělá to ale i v jiných knihách, on je v podstatě misogyn.

U Kafky je nejsnazší číst Proměnu. U ostatních je třeba brát v potaz, že nevyšly za Kafkova života a on měl v závěti, že se má vše spálit. A Max Brod jeho přání nerespektoval, knihy NĚJAK poskládal a vydal. Takže možná má svůj podíl na tom, proč jsou tak ceněné :-). 

Offline brrr
12273 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 17:33

Karoleena notna Jeden můj kamarád říká, že pokud člověk aspoň jednoho Kaflu nepřečte před maturitou, tak pak už to nepůjde. Možná je to s Kunderou taky tak.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 17:40

999 Super! Díky za výklad, je to zajímavý.

Offline viktorka_od splavu
49127 příspěvků moje polička 02. srpna 2023 08:28

Promena byl dost silny ctenarsky zazitek, jeste ted se mi to obcas vraci

od Kundery jen Zert a nehodlam na tom nic menit, presne proto co pises 999, je to uplne hmatatelne ten odpor

Offline Aranel
6498 příspěvků moje polička 02. srpna 2023 11:07

brrr S Proměnou to tak asi bude. Naopak Zámek asi člověk docení až po několika vlastních střetech s úřady

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. srpna 2023 12:57

Karoleena Mam to presne stejne, ani jsem nic nezkousela. Proc se takhle svetove nemohl proslavit treba Fuks , toho snad s radosti prectu celeho. A notna Kafku Proces jsem taky nedocetla. Akorat ja jsem velky rozecitac a ke kniham se vracim treba po 10 letech.