Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Jos
příspěvků moje polička 02. srpna 2023 13:07

999 Dekuju za vysvetleni. Tak uplne nevim, jestli ho nekdy zkusim. Letos jsem se zasekla i na O.Pamukovi a jeho knize Snih. Zkratka postmoderna, neuveritelny rozsah motivu a temat. Nadherne se to cte, myslenky a postavy plynou..ale stejne jsem po nekolika stech stranach presla na neco s dejem. Ale vlastne je to kniha, ktera zanechala nejsilnejsi dojem a pul roku po preruseni knihy si skoro vse pamatuju. A misogyn je nejvetsi Houellebecq, neverim ze Kundera je horsi

Offline Lenka22
2603 příspěvků moje polička 02. srpna 2023 13:24
Reakce na 999:

...... Druhá věc je, jak píše o ženách, nikdo neumí ponížit ženskou víc, než Kundera. Nejvíc asi v Žertu, scéna s Helenou na kadibudce, stahovací prádlo, má stejné kalhotky jako včera... Dělá to ale i v jiných knihách, on je v podstatě misogyn.... 

Tahle scéna ve mě taky hodně utkvěla, četla jsem to tak v osmé deváté třídě, a je to ve mě jak v koze... od té doby jen Nesnesitelnou lehkost bytí, ale nikdy mě už K. ke čtení nelákal. 

Online 999
19633 příspěvků moje polička 02. srpna 2023 13:48

Jos Tak toho jsem nečetla já :-).

Online 999
19633 příspěvků moje polička 02. srpna 2023 13:50

Lenka22 Já jí mám taky pod kůží. 

Offline notna
9280 příspěvků moje polička 02. srpna 2023 14:29
Reakce na Jos:

999 Dekuju za vysvetleni. Tak uplne nevim, jestli ho nekdy zkusim. Letos jsem se zasekla i na O.Pamukovi a jeho knize Snih. Zkratka postmoderna, neuveritelny rozsah motivu a temat. Nadherne se to cte, myslenky a postavy plynou..ale stejne jsem po nekolika stech stranach presla na neco s dejem. Ale vlastne je to kniha, ktera zanechala nejsilnejsi dojem a pul roku po preruseni knihy si skoro vse pamatuju. A misogyn je nejvetsi Houellebecq, neverim ze Kundera je horsi

​Tak se mi ti mysogyni pěkně sešli Houellebecqa jsem si donesla minulý týden z knihovny. Teď ho čte muž. Já jsem na něj hrozně zvědavá, ještě jsem od něj nic nečetla.

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. srpna 2023 14:54

notna Ja cetla dve knizky a mozna to neni vsude. Ale Elementarni castice byly takove...no hodne sexu a pohrdani zenami. Ale ten bastard proste jinak pise skvele

Offline notna
9280 příspěvků moje polička 03. srpna 2023 14:00
Reakce na Jos:

notna Ja cetla dve knizky a mozna to neni vsude. Ale Elementarni castice byly takove...no hodne sexu a pohrdani zenami. Ale ten bastard proste jinak pise skvele

​Elementární částice jsem si půjčila. Jsem zvědava.

Offline barbucha blogger
35502 příspěvků moje polička 05. srpna 2023 08:46

od Kundery jen Zert a nehodlam na tom nic menit, presne proto co pises 999, je to uplne hmatatelne ten odpor

​To souhlasím. Žertem jsem začala i skončila. Nevím proč ztrácet čas s misogynem, aby se na mě vytahoval. Asi měl nějakej problém, a i kdyby psal jako bůh, mě už neobměkčil.

Zato Kafku jsme (moje generace) milovali už tak od devítky.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 05. srpna 2023 09:13

barbucha Tak z dnešního pohledu je to takové neetické, popisovat nelichotivě ženu, ale to mi ani tak nevadilo, nejsem brací, spíš to slovíčkaření, popisování vlastních myšlenek, pocitů. Ale! Včera jsem byla na Barbie a přesně v tom momenté, jak se z těch vědkyň, doktorek, soudkyň staly ty pipi masírující Kenům nohy a kdo ví co všechno ještě, jsem si na Kunderu vzpomněla. Taková ta vděčná nána, čekající na poplácání od páníčka.

Offline Aranel
6498 příspěvků moje polička 15. srpna 2023 10:16

Aranel Prosím tě, ty překládáš knížky Raye Celestina? četla jsem Sekernikuv jazz i Blues mrtvého muže, bylo to moc fajn a někde jsem viděla, že by měly být ještě dvě knížky z této série. Nevíš, jestli i tyhle budou vydány v češtině?

​Zpráva z nakladatelství: nemělo to předpokládaný komerční úspěch a zbylé dvě vydávat neplánují.

Offline Stará existence
285 příspěvků moje polička 15. srpna 2023 15:51

Aranel Ach jo, tak to mě mrzí. Přitom tady byla výborná detektivní zápletka a hlavně skvělé dobové reálie, myslela bych, že to úspěch bude mít. 

Každopádně moc děkuji za informaci! 

Offline Lenka22
2603 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 13:15

Dočetla jsem Kde zpívají raci od Delie Owens diky tipu odsud. Pěkné čtení.

edit: existuje i stejnojmenný film, který jsem pro jistotu taky hned shlédla, ten už je slabší. To jsem víceméně čekala, a tak mě to ani nezklamalo. 

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 13:39

Já čtu Komturovu smrt od Murakamiho a nějak mi to přijde už moc haluz..a to sem četla i 1Q84 a hard boiled wonderland..jako asi to dočtu, ale vlastně mě to moc nezaujalo zatim

Offline katrin
138 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 22:20

Ounz mně se Komturova smrt líbila hodně, ale já jsem Murakamiho nekritická obdivovatelka...

A na zdejší doporučení čtu Sedm smrtí Evely Hardcastlové a dost se v tom ztrácím. Já si to snad budu muset přečíst pak ještě jednou, abych to pochopila. 

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 01. zaří 2023 22:47

katrin díky za odpověď..já pokračuju a myslím, že to dám, ale jako občas si u toho řikám wtf a to se mi zas tak často nestává (Ale teda i mi vadí ta odeonská snaha o co nejmenší písmenka, dost s tim bojuju..)

Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 02. zaří 2023 11:00

katrin Já jsem to četla dvakrát ale líbilo se mi to.

Offline katrin
138 příspěvků moje polička 02. zaří 2023 12:55

coralline Taky se mi to líbí. A jak se blížím ke konci, tak se orientuju trochu líp, tak třeba to ještě nějak do sebe zapadne!

Offline katrin
138 příspěvků moje polička 02. zaří 2023 13:01

Ounz písmenka mi nevadily,  spíš mě mrzí, že Murakami není nikdy dostupný jako e-kniha, já už papírový knihy nechci moc kupovat, kupuju jen když opravdu není jiná možnost.

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 02. zaří 2023 13:16

katrin to je pravda, googlila sem to, že bych si to koupila do čtečky (a zvětšila písmo )  a nijak sem nic nenašla..já se ty knihy snažim posílat dál, půjčuju a nevyžaduju je zpět anebo volím knihobudku v nemocnici..ale zrovna murakamiho si doma nechávám..

Offline katrin
138 příspěvků moje polička 02. zaří 2023 13:17

Ounz murakamiho bych taky nedala dal :)