Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Muslik
552 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 14:33

katrin Sedm smrtí Evelyn jsem taky četla na zdejší doporučení, mám z toho rozporuplné pocity, nápad je to bezpochyby skvělý, ale přestože jsem vcelku pozorný čtenář, velmi jsem se dějově v těch linkách ztrácela, to už byl na mě velký chaos. A taky jsem trochu měla problém, že mi tam nikdo nebyl sympatický, nějak jsem se nemohla s žádnou postavou ani trochu ztotožnit. Přemýšlela jsem, že si to taky přečtu podruhé, ale asi se k tomu nedokopu.

Offline katrin
138 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 16:04

Muslik ja jsem to mezitím docetla a asi to podruhé číst nebudu, nějak se mi nechce. Četlo se to moc dobře, ale to pochopeni všeho se na konci přece jen nedostavilo. Chápala jsem tak nějak rámcově ten princip, ale třeba proč a jak se hlavní hrdina dostal na to panství, proč zrovna on atd., tak to podle mě vysvětleno vůbec nebylo.  Ale celkově hodně zajímavé, bavilo mě to.

Offline Řvousenka
1019 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 19:34

Daňa Horáková - O Pavlovi. Kdysi dávno jsem četla Juráčkovy Deníky a už tenkrát jsem si řikala, že jde o značně - ehm - problematickou osobnost. Ovšem náhled človeka žijícího po jeho boku mně utvrdil v tom, že většího ha.zla aby pohledal. Nebo chudáčka? Drsný, hodně drsný.

Offline dzizisketa
8869 příspěvků moje polička 16. zaří 2023 21:54

Četl jste někdo Destrukci od Standy Bilera? Jsem v procesu a nemůžu si pomoct, ta atmosféra je tam jak v Kafkově Zámku.

Offline Aranel
6498 příspěvků moje polička 17. zaří 2023 12:53

dzizisketa jsem v procesu

Četla. I viděla divadlo. A pocit podobnej.

Offline dzizisketa
8869 příspěvků moje polička 18. zaří 2023 14:04

Aranel 

Akorát tohle má konec Včera jsem to dočetla. Jak se ti to líbilo? Já jsem upřímně příjemně překvapená, bylo to lepší než jsem čekala.

Offline Aranel
6498 příspěvků moje polička 18. zaří 2023 17:14

dzizisketa Bála jsem se a bylo mi to nepříjemný, ale zároveň dobře vím, že právě tak to má působit.

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 12:25

Zatím jsem to nečetla, ale dle recenze se na to chystám..tak dávám tip. Asi to bude výživný.

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 12:28

Lenka22 cetla jsem, je to zajimave, a jak se tam tak ruzne preskakuje v case a vzpominkach, tak ten pocit z toho ani neni tak tizivy

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 12:32

baltik díky za reakci, tak to je fajn, trochu jsem se obávala, jestli to nebude moc velkej masakr.

Offline brrr
12273 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 18:46

Lenka22 Je to docela fajn kniha, určitě to šlo napsat víc depresivně. Nemusíš mít obavy.

Offline Lenka22
2602 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 18:58

brrr bezva  :-) 

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:55

Docetla jsem toto https://www.databazeknih.cz/knihy/zdivocely-kontinent-evropa-po-druhe-svetove-valce-247856

Nektere casti jsem horko tezko rozdychavala, ale i pres naprosto sileny obsah clovek nemuze prestat cist. Asi me tu malokdo pochopi, ale vyhledove se chystam na obe knihy prof. Snydera. Prokladam to samozrejme i beletrii, ale s knihou Kocka a General od Haratischwili se trochu trapim. Necetl nekdo? Doufam ze to jeste nabere na obratkach. Cecenska valka je dalsi z konfliktu na mem seznamu, chci vedet co nejvic. 

Offline dzizisketa
8869 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 23:24

Jos 

Já myslím, že tě nás tu pochopí hodně. Protože Snyder je hvězda, zaslouženě.

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. zaří 2023 07:13

dzizisketa Dekuju!

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 07:59

Jos dzizisketa Trávím čas s Timothy Snyderem teď poměrně intenzivně, a to na učebně na univerzitě Yale, prostřednictvím Youtube. Loni na podzim tam měl kurz týkající se Ukrajiny, pokud máte čas, moc doporučuji. A doporučuji se na to dívat, ne jen poslouchat, chce to koncentraci a on je moc charismatický. 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLh9mgdi4rNewfxO7LhBoz_1Mx1MaO6sw_

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. zaří 2023 08:50

Victoria Dekuji jste uzasna, ale obavam se, ze to na me uz bude moc. Asi me precenujete .Jak znalostne, tak anglictinou. Jeste tak stiham pisemnou a odbornou zdravotnickou, ale v mluvene se casto ztratim. Proto spis ctu (a to cesky), ze se mam sanci vracet, kdyz neco uplne nepochopim. Ale link si ulozim a snad jednou! Ja se obcas ztracim i v audioposlechu. Ted doposlauchavam k uklidu Namorni slepotu z edice Deniku N a tomu proste slusi ten text, kolikrat se musim vracet....jinak je to taky skvela zalezitost!

Jeste mam doma neprectene ty jeho dve hlavni publikace a sama jsem cetla jen ty kratsi jako je Tyranie a Nemocna Amerika (ta byla ale slabsi, hodne subjektivni). A nove jsem k narozeninam dostala toto a to je taky uplne skvele, zatim jsem jen nahlizela a precetla si o 68.roce u nas. Proc se u nas dejiny neuci takto...A kdyby mel nekdo tip na dalsi zajimave knihy o nedavne historii, geopolitice..., sem s nimi. Postupne si tvorim knihovnu, at uz jde o reportaze z Absyntu nebo treba mam rada Bretislava Turecka, odbornika na Blizky vychod. Nebo i Marshalla a jeho zjednodusene vysvetleni sveta podle geografie. 

https://www.databazeknih.cz/knihy/povalecna-evropa-jeji-historie-od-roku-1945-355438

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 09:12

Jos Nebojte se toho, zkuste to a uvidíte:-) Moc se mi líbí, jak z vašeho příspěvku čiší to poznání, co ještě všechno bych měla a hlavně chtěla přečíst:-) Mě to znepokojuje, čas hrozně letí! Z knih se člověk dozvídá o dalších knihách,že. 

Co se týče geopolitiky, tak moc a moc doporučuji knihu Henryho Kissingera Umění politické strategie. Je tam šest portrétů poválečných osobností: Adenauer, De Gaulle, Sadat, Thatecherová, Nixon a Li Kuang-jao. Rozohdně každý měl velmi zajímavý život a zanechal za sebou velkou stopu. Ale když to dočtete, tak si vlastně uvědomíte, že ten nejzajímavější (určitě lze nalézt lepší a výstižnější adjektivum) měl ten Kissinger! Se všemi se potkal, se všemi jednal, se všemi trávil čas (s Adenaurem tedy tolik ne), k Thatcherové létal na čaj.... všichni jsou mrtví, někteří už dost dlouho a Kissinger? Stále žije, je mu 100, v létě ho přijal Xi... neuvěřitelný je jeho život!

https://www.kosmas.cz/knihy/510800/umeni-politicke-strategie/

A ke Snyderovi. Četla jsem Krvavé země hned poté, co zde kniha vyšla. Dnes už si z toho moc nepamatuju, a mám pocit, že jsem to četla blbě, s menší citlivostí. Takže poté, co sleduji ten kurz a Rusko napadlo Ukrajinu a vše kolem, je mi jasné, že to musím přečíst znovu a číst jinak.

Offline Fakirka
2224 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 09:14

Jos já jsem Kočku a generála četla a nedočetla. Vzdala jsem to.

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. zaří 2023 10:22

Victoria Dekuji! Ano, cim vic ctu, tim vic vidim mezery a nachazim dalsi a dalsi publikace, ktere nutne potrebuji precist. Kissinger me taky zajima, loni jsem dostala jinou jeho knihu (prala jsem si), ale jeste jsem se k ni neodhodlala, tak jsem tu vasi zatim ani neporizovala, jen jsem ji v Kosmasu na Strossmayerove namesti prohlizela. https://m.kosmas.cz/knihy/508223/umeni-diplomacie/

Fakirka Ach jo. No ja jsem kolem strany 250 a uz se na to cteni ani moc netesim. Ale doctu ji, ta kniha vubec neni spatna. Je krasne napsana/prelozena. Jen by potrebovala proskrtat